Print dax
En väldigt croppad bild. Från 24mp till ca 8.8mp. Kommer printa den i 70x50cm på fineart papper. Gjort liknande förut med otroliga resultat. Skall bli kul att se resultatet.
Fujifilm XT2 med kitobjektivet 18-55mm
Johan O E
Inlagt 2023-06-16 18:19 |
Läst 781 ggr. |
Permalink
/Gunnar S
Bilden togs i Acros på min Fujifilm och är en jpg.
/Gunnar S
Med många vänliga hälsningar från Erik/DK.
PS: Jag skrev ett inlägg om Fujis 50 och 70 mm funktion i kameran (X100F)
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/roskilde-bloggen-2679-beskaering-og-opskalering.htm#comments
Interpolering betyder att kamerans mjukvara, eller ett program i datorn utgår från de antal pixlar bilden består av och beroende på fotografens avsikt antingen interpolerar bilden till att bli större eller mindre. Om kameran levererar en bildfil som exempelvis är 4000x6000 pixlar (obs bara ett exempel) så måste något räkna ut hur bildens pixlar ska se ut om vi till exempel vill skapa en större bild men med bibehållen önskad upplösning. Bilden i kameran, den som sensorn registrerar har ingen upplösning, den består bara av ett antal pixlar. Det är först när någon bestämmer sig för vilken upplösning beroende på syfte som bilden får sin upplösning. En bild på nätet klarar sig (fortfarande) med 72ppi medans en bild som ska till en snyggtryckt fotobok behöver 350ppi. Och printar man med en kompetent bläckstråleskrivare blir det ytterligare en annan upplösning.
Om vi vill förstora bildexemplet till en bild som är cirka 330 mm bred i utskrift med en upplösning på 300ppi så är det vad pixlarna räcker till för.
Vill man göra den större, ja då kommer interpoleringsprocessen in. Photoshop, till exempel ska räkna hur en pixel ska delas upp i exempelvis fyra nya. Snabbt tänkt borde de fyra nya se likadana ut. Men då blir det ju ingen effekt. Därför tänker programmet ut hur pixlarna borde se ut med hänsyn till hur de omgivande pixlarna ser ut. (Det här är visserligen avancerad matematik och bearbetningsförmåga men inte artificiell intelligens.)
Ett kontrastrikt motiv med skarpt tecknade diagonaler är det svåraste att beräkna och sådana bilder är svårare att förstora även med interpolation. Motiv med många mjuka övergångar är lättare. Ditt fina exempel i din blogg visar också hur bra din kameras mjukvara är på att just interpolera, det som digital zoom egentligen gör. Och brännvidd är ju egentligen inget annat än utsnitt i ett tänkt bildplan. Om du beskär den översta bilden till samma utsnitt som den nedersta bilden har kommer du upptäcka att bilderna ser identiska ut.
Med bästa hälsningar till er bägge.
/Gunnar S
Mvh. Erik.
300dpi är överskattat tycker jag såvida man inte trycker nosen emot. På en vägg 2m bort funkar det mesta.
Hade dock velat ha en Fujifilm GFX för detaljerade stora prints. Men en bra bild är alltid en bra bild. En skitbild i storformat är värdelös jämfört med en bra bild printat på A3 taget med en 1inch sensor.
Många magazine printar på 150dpi och ser jättebra ut..
300 ppi är normen för bild som ska gå till magasinstryck när vi pratar om offset. Upplösningen ska vara dubbelt så stor som linjerastret som då är 150 lpi (lines per inch).
Eftersom vi tydligen säljer en hel del bilder bägge två så får vi nog vara lite ödmjuka i tanken att priset på en bild inte riktigt följer kvaliteten. Men helt rätt, en bra bild är en bra bild. En skitbild blir inte bättre för att den är reproducerad i hög teknik.
Ha det gott!
Gunnar S