Mitt Frankrike, Roquefort.
Igår var jag trött på bloggen och var nära att lägga ner mitt bloggprojekt från Frankrike. Publicerade ett inlägg som lika snabbt raderades. Men nu har skärpt till mig och här kommer bilderna från Roquefort, det vill säga staden där man gör Roquefortost. Staden ligger på en bergssluttning och ostarna lagrades i de naturliga grottorna. Fåren betar på bergsluttningarna runtom. Mögelsvampen, (Penicillium roqueforti) som ger smaken, finns naturligt i grottorna (även om man idag sprutar in det i osten för att få jämn kvalité). Ostarna tillverkas från januari till juni/juli. När vi var där var säsongen över och det fanns inga ostar i grottorna. Men vi gick en rundtur ändå.
Bilder från staden Roquefort.
Bilder från grottorna med mögelsvampen (det var här jag upptäckte att man borde haft med blixten eller lärt sig hur att fota i dåligt ljus ;-)
Falskt ostlager för att visa hur det kan se ut.
Provsmakning av Société (vår favorit Roquefort)
Här åt vi vår lunch efter visningen.
Omgivningarna
Ingela Ring
(om orken ligger i så fortsätter resan/bloggen till centralmassivet och Frankrikes landsbygd)
Visst är det fantastiskt att olka bakterie/mögel har gett oss ostar som Havarti, Camemebert, Brie, Roquefort, mfl.
Samtidigt som vi människor har lyckats dra fördel av detta och skapa dessa smaksensationer.
Be inte om ursäkt för att du inte kan hantera de värsta situationerna. Det kräver resurser som bara Nationell Geographic har.
En mix av blixt och HDR hade gett dig en bättre bild. Fast då pratar vi om mycket teknisk fotografering och att blanda 7 bilder eller fler till en bild.
Tror inte de andra som gjorde turen skulle uppskatta du stängde av stället under en kvart.
Ibland får man nöja sig med vad man kan njuta av med sina ögon och acceptera att våra kameror inte kan återge det hela.
Har inte provat mer än några men hos Wijnjas (Sthlm) har jag bl.a köpt Carles. Den är fantastisk.