"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...
Höstmacro... eller Att fånga ljuset....(2)
Inspirerad av gårdagen så tog jag med kameran ut idag igen med samma modul. Denna gång hamnade jag i stadens parker och det blev lite fler höstmacrofoton... samt en och annan parkvy.
Det var väldigt folktomt i parken idag....
En ros hade satt knopp---
...annars var det mest visset...
Kastanjerna hade fallit....
Några löv satt kvar på buskarna...
Börjar tycka allt mer om "nya" kameran Ricoh GXR med A12 Modulen (50 mm). Den blir bättre och bättre ju mer jag lär mig.
Inlagt 2010-11-06 16:56 |
Läst 3838 ggr. |
Permalink
Jag har själv ett 33 mm (50 mm) objektiv och är väldigt förtjust i det. Det är mycket roligare att jobba med än en zoom. Man kan behöva en zoom -- jag har en, som är jättebra -- men jag undrar om jag kommer att skaffa någon mer. Fastän jag funderat på en telezoom. Egentligen vill jag hellre ha ett fast vidvinkelobjektiv. Det finns ju numer till GXR också.
Kvaliteten på bilderna är strålande!
Kul att du gillade bilderna. Jag är riktigt nöjd med bildkvalitén. Kvalitén är oftast så bra att jag nästa inte behöver jobba alls i Photoshop. Ofta räcker det att skärpa lite efter att jag minskat bilden för webben. Nästa steg blir att testa Raw men det känns nästa som överkurs när jpg blir så bra.
Traditionellt har det ansetts att "normalbrännvidd" för ett visst negativ- eller sensorformat är = diagonalen på formatet. Det är den brännvidd som ger det mest naturliga perspektivet. Men något exakt mått är inte det här. För fullformat (småbild, 24x36 mm) är ungefär 45 mm. I praktiken varierar det mellan 40 och 50 mm för olika 35 mm kameror. Kortare brännvidd anses vara vidvinkel, längre brännvidd är tele. Före zoomoptikens tid var det vanligt med teleobjektiv på 80 eller 90 mm, som kallades porträttele. De var särskilt lämpliga för just porträttfoto. Det här är väldigt inarbetatade mått, som många är förtrogna med.
Nuförtiden finns så många olika sensorformat, att det är svårt att veta vilken brännvidd som är "normal" för en viss kamera. För att hjälpa oss att hålla reda på detta så har man infört begreppet crop factor. Genom att multiplicera en viss brännvidd med crop factor för den givna kameran (sensorn) får man veta vilken brännvidd det motsvarar i fullformat 35 mm. Det är väldigt vanligt att digitala systemkameror har ungefär halva fullformatet (18 x 24 mm). Det ger en crop factor på 1,5.
T ex så blir 1,5x33=49,5. Men det kan vi avrunda till 50. De olika GXR-objektiven har olika sensorer. Din 33 mm har ungefär halvformat, och alltså en crop factor på ca 1,5. Därför kommer 33 mm-optiken att motsvara ungefär 50 mm i fullformat. Man uttrycker det ibland på det sättet att objektivet har en ekvialent brännvidd på 50 mm. På det sättet blir det lätt att jämföra olika kameror. Det har numer börjat bli allt vanligare att tillverkaren i första hand anger ekvivalent brännvid i stället för verklig brännvidd, och det är tydligen vad Ricoh gör. Om du vill undvika förvirring kan du alltså säga, när du skriver om detta objektiv, att det har en ekvivalent brännvidd på 50 mm. Då slipper man slå upp specen för att se vad det egentligen handlar om. Detta objektiv inser man har normalbännvidden (varken vidvinkel eller tele) för denna kamera.
Visset är ofta väldigt vackert och det har du bevisat här.
Kul att du gillade bilderna..