"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Blogg100 (46) Gissa vem som vann (hundutställnig)

En av mina hundar var en Briard, en fransk vallhund med anor från minst 1300-talet. En mycket personlig och speciell hund. Den har kvar mycket av de ursprungliga instinkterna på gott och ont. De gillar och behöver jobba även det på gott och ont. Det är dessutom en av de få hundraser jag känner igen på rörelseschemat. De har helt enkelt ett speciellt lite slängigt sätt att röra sig på för att vara så stora. Det var orsaken till att jag fastnade vid denna ring och fotade.

Hundens handler hade en speciell stil med nummerlappen i munnen.

nu börjar det dra ihop sig placeringsskyltarna är utställda.

Vi väntar....

Vi Vann...

Min Gamla Lina var inte svart utan hade denna färg.

Det är roligt att titta på hundutställningar. Särskilt på raser man själv haft.Man känner igen stilen på jyckarna och minns tillbaka även om man inte sysslat med hundutställning. När jag ser dessa hundar minns jag gamla Lina, vår grand old Lady och husets väktare. Lina blev 13 år.

ingelaring.se

 Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

#blogg100

#blogg100foto

Inlagt 2016-04-15 10:53 | Läst 1506 ggr. | Permalink

"Har väldit svårt för detta hundars skönhetsutställningar. Tycker lika illa om det som om Skönhetstävlingar för män eller kvinnor. Före mitten på 1800-talet fanns det egentligen inga hundraser. Det fanns inga regler för hur en hund skulle se ut. Olika delar av Europa hade hundar som passade för det de sysslade med. Vilket i sig hade gjort att man avlade fram hundar som passade för jobbet. Då spelade det inte så stor roll hur de såg ut utan mest hur de gjorde jobbetSedan fick hovet i England några Pekineser från hovet i Kina under andra opiumkriget. De blev hovets kelgrisar. Nu var ju alla aristrokater i England tvungna att också skaffa renrasiga hunder. Så skapdes kennelklubbarna i Europa och det börja skapas regler för hur den perfekta Schäfern, Labradoren, Retrievern och så vidare skulle se ut. Det är ett av skälen till att knappt en Schäfer över 10 år kan gå med sina bakben utan att ha ont. De skönhetsideal vi har satt upp för olika raser ger väldigt ofta till väldigt svåra konsekvenser för hundarna. Det var inte länge sedan man skulle klippa svansen av vissa av dem. På vilket sätt skiljer det sig mot könstympning? Svansen är ett av hundens viktigaste kommunikationsmedel. Så jag har svårt för detta med skönhetsideal och skönhetstävlingar för hundar. Däremot andra tävlingar som agility, brukshund eller räddningshund är delar som både stimulerar hunden som är aktiv och också får fram hundar som hjälper oss att spåra och rädda människor eller lösa brott."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Har väldit svårt för detta hundars skönhetsutställningar. Tycker lika illa om det som om Skönhetstävlingar för män eller kvinnor.
Före mitten på 1800-talet fanns det egentligen inga hundraser. Det fanns inga regler för hur en hund skulle se ut.
Olika delar av Europa hade hundar som passade för det de sysslade med. Vilket i sig hade gjort att man avlade fram hundar som passade för jobbet. Då spelade det inte så stor roll hur de såg ut utan mest hur de gjorde jobbetSedan fick hovet i England några Pekineser från hovet i Kina under andra opiumkriget.
De blev hovets kelgrisar. Nu var ju alla aristrokater i England tvungna att också skaffa renrasiga hunder.
Så skapdes kennelklubbarna i Europa och det börja skapas regler för hur den perfekta Schäfern, Labradoren, Retrievern och så vidare skulle se ut.
Det är ett av skälen till att knappt en Schäfer över 10 år kan gå med sina bakben utan att ha ont.
De skönhetsideal vi har satt upp för olika raser ger väldigt ofta till väldigt svåra konsekvenser för hundarna. Det var inte länge sedan man skulle klippa svansen av vissa av dem. På vilket sätt skiljer det sig mot könstympning? Svansen är ett av hundens viktigaste kommunikationsmedel. Så jag har svårt för detta med skönhetsideal och skönhetstävlingar för hundar.
Däremot andra tävlingar som agility, brukshund eller räddningshund är delar som både stimulerar hunden som är aktiv och också får fram hundar som hjälper oss att spåra och rädda människor eller lösa brott.
Svar från Ingela Ring 2016-04-15 21:13
Man får tycka precis vad man vill om utställningar. Vad gäller extrem avel håller jag med dig helt och fult. Raser i vår moderna mening är helt korrekt att det t kom i slutet av 1800-talet. Vissa raser kan man dock via historiska källor och bilder se att de fanns redan tidigare, även om man då ej pratade om raser. Vad gäller Briard anser man sig kunna hitta sådana källor så långt tillbaka som 700 talet. Men som du säger så skilde man inte egentligen på olika raser och olika hårlag gällande samma typ av hund och samma funktion (Briard var helt enkelt den långhåriga varianten från Frankrike med denna funktion). Det var funktionen som gällde. Det finns visa fysiska drag kvar på Briarden från dess ursprung. Bland annat har de fortfarande två sporrar på bakbenen. Vad gäller de ursprungliga instinkterna har jag en tydlig historia om Lina som dock är lite för lång och "icke trevlig" för att skrivas här. Idag tror jag de flesta Briarder som inte enbart är hemmahundar tävlar i lydnad eller bruks förutom ev utställning. För att bli utställningschampion krävs vissa meriter i ex bruksprov. En skillnad från när jag ställde ut Lina mot nu är att de då skulle var icke nyborstade vid utställning. Man menade då att du skulle visas som de skulle sett ut i sitt dagliga värv.
Det här är en värld långt ifrån mig. jag är ingen djurmänniska, har aldrig haft djur eller längtan till några...men jag kan förstå din fascination, i synnerhet som du skriver att det väcker minnen hos dig.
Har du inte hund nu för tiden?
Svar från Ingela Ring 2016-04-15 21:25
Ingen hund nuförtiden. Detta efter att ha haft hund från 12 års ålder till 42 års ålder. På sätt och vis saknar jag detta och på sätt och vis inte. När jag haft hund har jag alltid jobbat med dem. tränat lydnad. spår mm. Det är det samarbetet jag kan känna att jag saknar när jag inte har hund. Om/när jag skaffar hund igen skall jag ha tid med detta samarbete. Att ha en hund som typ smycke passar inte mig. Hundarna har ett eget värde och är inte bara till för mitt tycke.
Jag hade en ovanligt stor och ståtlig Hovawart i elva år. Han var bara tränad för att vara en vardagskompis.
Många på stan frågade mig om jag ställde ut hunden, Vilket jag alltid svarade att jag inte gjorde.
Då frågade de varför. Han ju bara så fin.Den hunden kunde säkert blivit en Champion. Fast då hde jag fått fjantat mig runt på utställningar och han och jag springa runt i manegen ny kammade.
Nu var vi bara kompisar i vardagen med respekt för varandra.

Min nya lilla svarta djäkel tar sig också mycket bra. Han har allt för att bli en utställningshund. Fast det kommer han aldrig bli.
Han tränas för att söka efter människor. Är han och jag tilltäckligt duktiga så kommer han kunna söka efter människor efter katastrofer. Nu är det inget han någonsin kanske kommer göra. Fast medan vi tränar på det har både han och jag ett mål och skoj på vägen. I bästa fall hittar vi ett barn eller en åldring som gått bort sig. Då gör vi en skilnad.
Att bli en hund som har det enda syftet är att se fin ut enligt en rastandard har jag svårt för. Det påminner för mycket om hur vi mätte skallar och klassificerade människor för hundra år sedan.
Så av det skälet går jag numera aldrig på hundutställningar.
Svar från Ingela Ring 2016-04-16 13:49
Att träna med hund är kul. Det är det jag saknar mest nu när jag inte har hund.