Rent spontant så tycker jag att de ser ut som klockrena gravhögar. Baserat på placeringen i landskapet och utseende. Var i Sverige är dessa bilder tagna?
Hej Niklas! Ja, visst är högarna på Hornsåsen det som vi är vana att betrakta som gravhögar men efter att vi har läst Ulf Brånells bok "Stenarv" (Ulf gick bort alldeles för tidigt hösten 2013) så har vi börjat fundera på om det inte var så att våra förfäder la ner sin energi på att bygga saker de hade praktisk nytta av i det här jordelivet i stället för att bygga monument över sina döda släktingar. Det borde vara mer logiskt att dessa högar från början var en del av ett bevattningssystem eller kanske transportkanaler där man använde vattnets lyft-/flytkraft för att transportera tunga föremål? Läs gärna mer på http://www.klokast.se/Stenarv/#e och http://www.klokast.se/Stenarv/Smalandsbydgen.pdf
Vi får säkert inget svar på gåtan men det är fascinerande att fundera över vad våra förfäder höll på med och vilken kunskap och vilka motiv de hade när de anlade dessa högar.
Jag har nu med stort intresse läst de länkar du lade upp och jag känner mig lite skeptisk till slutsatserna, även om jag håller med om de initiala problemen. Den arkeologiska termen "grav" är en term som fungerar, men som känns lite för vag och något endimensionell i dess beskrivande av det förhistoriska samhället och dess människor. Jag är visserligen lite part i målet då jag är arkeolog till professionen... ;-)
edit: Såg nu titeln.... :-) http://sv.wikipedia.org/wiki/Hornåsens_gravfält
Vi får säkert inget svar på gåtan men det är fascinerande att fundera över vad våra förfäder höll på med och vilken kunskap och vilka motiv de hade när de anlade dessa högar.
brukar kalla dessa små figurer.
http://www.fotosidan.se/blogs/helene/index.htm?category=133
Ha de gott
//B-O