VARDAGSSPEGLINGAR

Kom det första lyckade permanenta fotografiet 1826?

Min sambo och jag pratade i morse vid frukosten om det här med det första fotografiet - här en fundering bara - har inte alltid bilden/fotografiet på sätt och vis funnits med tanke på vårt öga -  man ser och registrerar bilden på näthinnan som sänder bilden till hjärnan "hårddisken" där den lagras och vi kan sen i efterhand framkalla bilder på nytt från hjärnan och återuppleva bilden.

Så här beskriver Lenonardo da Vinci kamerans princip på 1400-talet.
" Om bilder av belysta objekt tränger in i ett mörkt rum genom ett litet hål, så kan dessa bilder hållas fast inne i rummet på vitt papper, som måste befinna sig på ett bestämt avstånd från hålet. Ni kommer då att känna igen alla föremål till sina färger och former."

1826 kom det första lyckade "permanenta" fotografiet.

Utsikt från fönstret i Le Gras  La cour du domaine du Gras var det första lyckade permanenta fotografiet, skapat av Nicéphore Niépce år 1826 vid Saint-Loup-de-Varennes.

Niépce fångade bilden med en camera obscura och han kallade den "heliographie", solteckning. Det föreställde utsikten från hans arbetsrum på hans egendom Gras nära Chalon-sur-Saône. Exponeringstiden var åtta timmar och plåten bestod av en tennplåt överdragen med en tunn hinna av bitumen, (en sorts asfaltlack) löst i lavendelolja. Just på grund av den långa exponeringstiden belyser solen båda sidorna av byggnaden.

Bara en fundering från frukostbordet! Vad tycker du?

Ha en bra söndag!

Inlagt 2012-10-21 10:21 | Läst 2330 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mja - Leonardo menade att bilden "hålls fast" så länge som projektionen pågår. Fotografera betyder ju att teckna med ljus, vilket innebär att bilden hålls fast permanent. Även före 1826, i slutet av 1700-talet, gjordes lyckade experiment med kontaktkopiering på papper bestrukna med silversalter, av växtdelar och liknande. Man hade dock ingen metod att fixera resultatet, vilket gjorde att bilderna snabbt förstördes av ljuset.
Hej, redan på antiken visste man att ett litet hål i en vägg gav en uppochner och sidvänd bild på motsatt vägg i ett i övrigt mörkt rum. Mvh Annika
Nils Bergqvist 2012-10-21 12:30
Och redan kring år 1000 gjorde man en sån här camera obscura i Irak. I Europa började man använda dom för att avbilda saker, efter att kunskapen spridits hit lite senare. I början av 1800-talet kom man på idén att använda de ljuskänsliga materialen som upptagningsmedium, och då var kamerafotografin född.

http://irinaovery.com/?tag=camera-obscura
Man har börjat finstudera de där kontaktkopiorna av löv som finns bevarade och som man hittills tror att Talbot i England gjorde ungefär samtidigt med Niepce//Daguerre kring 1820-30. Man har då funnit otydliga signaturer som stämmer med namnet på Talbots föregångare, och som gjorde såna här kopior under 1700-talets slut, men som man tror inte kunde fixera dom. De första fotografierna med hållbarhet kan alltså ha kommit till mycket tidigare. Personligen tror jag att det kan vara så. Det är nämligen helt osannolikt att det skulle ta 100 år från det att man gjorde de första såna här fotografiska försöken på papper som bestrukits med silvernitrat (professor Schultze i Nürnberg fick redan 1727 fram bilder genom att skriva med silvetnitrat på papper och lägga föremål på papper som bestrukits med samma silvernitratlkösning och sedan belysa det med solljus) tills det att man kom på hur bilderna skulle bli beständiga.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Och här en artikel om det man tror sig ha upptäckt nu, att Wedgwood lyckades med att göra beständiga fotografiska bilder redan kring 1790:

http://forums.canadiancontent.net/science-environment/73591-photograph-pottery-maker-thomas-wedgwood.html
Tack alla som skriver och informerar om det här med fotografi!
Jag läser länkar som ni skickar - tänk så mycket information det finns uppe i cyberrymden och vilket kunnande ni har på fotosidan! / Sören