En betoning på naturupplevelser men ingenting uteslutas...

Skördevägen 6 - väntade och oväntade besök

Redan innan vi flyttade in i vår villa för drygt ett år sedan började vi spekulera på vilka fåglar och andra djur som vi skulle kunna se i trädgården och i luften ovan.
En del arter som vi upptäckte sedan var väntade medan andra blev överraskningar. Vissa arter var helt otippade.

Jag försökte få syn på en ung gröngöling som flög in i vår trädgård när jag märkte en fågel på klippan bakom trädgården. Det hade jag inte kunna föreställa mig fast morkullor rastar nog på oväntade ställen under flykten. En mycket dålig bild tyvärr men det var en väldigt fin upplevelse. 

Morkulla
Morkulla

En sångare från 20 juli och en till bild som jag önskar hade blivit bättre. Jag såg ärtsångare flera gånger efteråt men de var rätt skygga.

Ärtsångare
Ärtsångare

Jag har en separat blogginlägg om gröngölingar men det handlar om vuxna fåglar. Senare började unga fåglar, såväl hanar som honor, dyka upp i trädgården och jag gjorde allt vad jag kunde för att få bilder. Fågeln i bilderna nedan är en ung hane.

ung gröngöling ung gröngöling
Ung gröngöling Ung gröngöling

Jag såg en vuxen törnskata, en hane, vid grinden den 26 maj. Sedan dök upp denna unga fågel på altanräcket den 6 augusti.

ung törnskata
Ung törnskata

Vi hade entitor (och ibland talltitor och svartmesar) i trädgården så länge vi matade fåglarna men nu har de försvunnit. Hoppas de kommer tillbaka när vi börjar mata igen.

entita
Entita

Vi har haft besök av sparvhök hona sedan hösten 2022. Hon dyker upp ibland fortfarande. Sist jag såg henne hade hon fått vuxendräkt. Hon har ett mycket komplicerat förhållande till skatorna som bor i området. I början höll de ihop men nu jagar de varandra fast utan att någon fågel tycks skadas. Bilden nedan är från 10 augusti.

sparvhök hona
Sparvhök hona

Den 12 augusti var det ovanligt många tornseglare och ladusvalor flygande över huset. Jag tog en hel del bilder fast det var inte många som sparades. När jag tittade på bilderna i datorn upptäckte jag att jag hade fångat en hussvala och en backsvala också. Det finns en häckningsplats för backsvalor bara några kilometer från huset men det var en glad överraskning ändå.

Tornseglare Backsvala
Tornseglare Backsvala

Samma dag fick jag bild på en bivråk som flög förbi huset.

Bivråk

När vi bodde i Stockholm hade vi stenknäckar på våra matare och i området omkring. Enda gången jag såg en unge var i Västberga begravningsplats, några minuters gångväg bort från vår lägenhet. Jag fick en dålig ID-bild och sedan dess har jag velat få bättre bilder på en ung stenknäck. Den 14 augusti fick jag min chans när jag upptäckte en ung fågel under fågelhuset. Den andra bilden tog jag dagen därpå. Vi hade unga stenknäckar på besök i flera dagar.

Ung stenknäck Ung stenknäck
Ung stenknäck Ung stenknäck

Vi har haft flera arter sångare i och omkring trädgården men bilden nedan är på en trädgårdssångare, den anonyma fågeln "utan tydliga dräktkaraktärer" för att citera Fågelguiden.

Trädgårdssångare
Trädgårdssångare

När vi flyttade in i villan berättade våra grannar med stolthet att det finns 4 arter hackspett i området. Och det stämmer. Vi har dock sett mindre hackspett bara en gång, ett par som letade efter en boplats några minuters gångväg från huset.
Jag undrade om en femte hackspettart kunde dyka upp och till slut kom jag fram till att enbart en art var möjlig.  Jag bedömde dock sannolikheten som väldigt liten och, även i mina vildaste fantasier, trodde jag inte att vi skulle få en göktyta på altanräcket. Men det hände den 20 augusti.

Göktiyta Göktyta
Göktyta Göktyta

Den vanligaste sångaren i trädgården är lövsångaren. Det är mest unga fåglar. De vilar sällan och är ständigt på jakt efter insekter.

Lövsångare Lövsångare
Lövsångare Lövsångare

Tack vare vår fläderbuske, har vi många svarthättor i trädgården. De är mycket stiliga fåglar. Jag har försökt många gånger att få en bra bild på en vuxen hane men har fångat mest honor och ungar. Fast honorna är också väldigt fina.

Svarthätta Svarthätta Svarthätta
Svarthätta Svarthätta Svarthätta

Tvärs över vägen har vi ett stort fält. Tidigare under sommaren var det täckt med rödklint, tistlar mm och nu finns det frön i stora mängder. Det är därför vi har en enorm flock steglitser som kalasar.

Steglitsar
Steglitser

Inlagt 2023-09-30 17:00 | Läst 560 ggr. | Permalink

"Tack för återkopplingen, Jan! Jag tror du har rätt men vi har en del intressanta häckfåglar också."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Mycket trevligt och bra bilder dessutom! Kanske bor du i ett fint flyttstråk för diverse arter.. är känslan!
Hälsn!
Tack för återkopplingen, Jan! Jag tror du har rätt men vi har en del intressanta häckfåglar också.
En mycket imponerande samling fåglar, särskilt göktytan!
Svar från Macswede 2023-10-02 10:01
Tack Stefan! Göktytan blev en mycket glad överraskning.