Kagghamra båtklubb: fisk, fåglar, trollsländor, ormar och maneter
Jag promenerar ner till båtklubben nästan dagligen och ofta två gånger under samma dag. Jag brukar stå på bryggan som ligger närmast grinden (fast inte den som är trasig förstås). I början var jag mest intresserad av att skåda och fotografera fåglar, både på vattnet och i luften, men med tid har jag även börjat spana efter däggdjur och fisk i vattnet samt att försöka fotografera flygande trollsländor. Ganska nyligen har jag hittat bra platser för att fotografera ormar och ödlor.
Den 3 juli var det flera storskarvar kring det döda trädet i vattnet i närheten av bryggan och jag kom ganska nära för ovanlighetens skull.
Den 21 juli hade jag ett mycket trevligt möte med en ung sädesärla på bryggan som inte flög bort direkt jag tog i kameran.
Den 3 september spanade en brun kärrhök hane över vassen och jag fick några bilder. Jag har valt ut den bästa.
Även från huset kan vi se fiskgjusar som kommer flygande över vattnet för att spana efter fisk. Ibland har jag tur och en fiskgjuse passerar medan jag står på bryggan. Den 4 september fick jag en utmärkt möjlighet att få bra bilder. En fiskgjuse flög mycket nära och struntade i mig. Det fanns samtidigt många ladusvalor som höll på att jaga insekter över vattnet. När de fick syn på fiskgjusen gick de till attack. Det var mer djärvt än effektivt men det blev några roliga bilder.
Naturligtvis tog jag bilder på fiskgjusen även utan ladusvalor i närheten. Tror inte jag har någonsin kommit närmare en fiskgjuse.
Jag blev väldigt förvånad och oerhört glad den 8 september då en ståtlig ägretthäger flög in.
Det man ser oftast vid båtklubben är änder och svanar men ibland dyker en havsörn eller en ormvråk upp.
Knölsvan | Snatterand hane | Snatteränder | Gräsand hane |
Havsörn | Ormvråk |
Under en semester i Kroatien testade jag att fotografera forell i en damm då jag stod på banken intill. Jag tyckte att resultaten blev intressanta så i år tvekade jag inte när jag fick klar syn på fisk i vattnet från bryggan. Jag tycker att ett par bilder blev ganska bra. Jag ska definitivt testa metoden igen när jag får chansen. Båda bilder är på mört, tror jag.
En dag såg jag små maneter i vattnet. Jag tyckte att de såg fina ut och bestämde mig för att ta några bilder. Det fungerade rätt bra och gjorde ett nytt försök några dagar senare.
Jag har lyckats ta bilder på flygande trollsländor tidigare men det var länge sedan. När jag försökte igen i år, tog det lång tid innan jag började få användbara resultat.
Jag har en liten fälthandbok om trollsländor men även efter att ha tittat i den är jag fortfarande osäker på vad de små röda trollsländorna heter. Den större blåa är en vassmosaikslända, tror jag. Men jag kan mycket väl ha fel. Några av de små trollsländorna hänger ihop (bokstavligen) efter parning för att honan inte ska kunna para sig med andra hanar.
Om man vet var man ska leta är det relativt lätt att hitta ormar vid båtklubben. Det finns både huggormar och snokar.
Det var min syster från Skottland, här i Sverige på besök, som la märke till snoken på bryggan. Den slingrade sig på plankorna och sedan klättrade upp på sidan till höger och föll ner i vattnet. De är mycket bra på att simma och äter gärna både groddjur och fiskar.
Snok på bryggan | Ung huggorm | Huggorm | Snok | Huggorm |
Hälsn!
Hälsningar Lena
Det betyder mycket att någon som fotograferar under ytan "på riktigt" uppskattar mina bilder på maneter. Jag kände mig lite osäker iför publiceringen.
Jag hade tur med fiskgjusen och ladusvalorna. Jag har sett ett liknande beteende en gång tidigare i år då ett gäng ladusvalor försökte mobba en ormvråk men inte annars.