Vår unika kulturarv i Ekshärad........Lite lokal patriotism;o)

 Idag var det dimma, mycket blöt dimma, så då jag begav mig till Ekshärad kom jag till att titta bort mot kyrkan och enda en gång hamnade jag på kyrkgården......och denna gången blev jag mycket blöt för jag kröp runt på knä och fotograferade järnkorsen som jag tycker är så vackra.

Dimman gjorde att jag fick en ren bakgrund på mina bilder, då jag fotograferade ut över dalen. Men det var bara de kors som stod ut och ner mot dalen som jag fick fotograferat.

Här är lite fakta tagit från länsstyrelsen Värmlands hemsida:

Vid Ekshärads kyrka finns ett helt unikt kulturarv bevarat. De över 450 smidda gravkorsen från huvudsakligen 1700- och 1800-talen saknar motsvarighet i Sverige. Vid sidan av de smidda gravkorsen är Ekshärads kyrka en av de bäst bevarade 1600-talskyrkorna i Värmland.

Järnkors var vanliga på kyrkogårdarna runt om i Värmland fram till början av 1900-talet då de började försvinna. Anledningarna var många - järnkorsen rostade, krävde underhåll och inskrifterna ska ha varit svåra att se. Inte heller tillkom det några nya järnkors då dessa ansågs vara omoderna. I Fryksände församling ska man ha kört kärrlass med järnkors ned till Fryken för att sedan slänga dem i sjön. På andra håll såldes korsen som skrot eller lades på hög i skogen utanför kyrkogården. Även i Ekshärad togs de flesta korsen bort och samlades i en hög i utkanten av kyrkogården. Vid mitten av 1920-talet förbarmande sig dock den dåvarande prosten, Krook, och kyrkorådet över korsen och lät ställa tillbaka de kors man visste var de stått vid sina gravar. Resten av korsen ställdes in i ett förråd. I samband med en restaurering av kyrkan 1927 togs även de förrådsställda korsen fram och sattes upp i en grupp strax söder om kyrkan.

En av männen bakom korsen på kyrkogården var smeden och urmakaren Johan Tinglöf (1751-1812). Förutom att han smidde kors åt andra tillverkade han även korset till sin egen grav, vilket fortfarande kan beskådas på kyrkogården. Som urmakare fick Tinglöf också uppdraget att tillverka den nya kyrkans första tornur, vilket blev färdigt 1783. Krångel med betalningen och andra schismer med prosten och kyrkan gjorde att Tinglöf till slut vägrade laga uret en gång när det gått sönder. Efter att ha stått still i över 200 år lyckades man tillslut få igång det igen år 1998. Uret finns numera på Ekshärads hembygdsgård.

Vägbeskrivning

Ekshärads kyrka ligger vid riksväg 62 i Ekshärad cirka 10 mil norr om Karlstad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                          Så nu vet ni lite mera om Ekshärad:o)

Inlagt 2010-09-20 23:54 | Läst 12179 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt reportage och fina bilder, Synnöve. Kyrkogårdar kan berätta mycket om den tid då de döda levde.
Svar från Tyri 2010-09-21 11:33
Tackar så jätte mycket Torbjörn.
Kanske konstigt men jag tycker om att vandra runt på kyrkgårdar och jag älskar kyrkor:o)
Generellt tycker jag om det förflutne.
2013-01-27 19:42   Fredrik
Hej!!
Tack så mycket för ett intressant reportage och vilka vackra bilder. Jag är helt imponerad av dessa järnkors och planerar att åka upp till Ekshärad för att titta och ta lite bilder.

Mvh; Fredrik
Svar från Tyri 2013-01-30 07:56
Vad roligt att du tycker om min lilla reportage från Ekshärad:o)
Tackar så jätte mycket för din fina kommentar Fredrik:
Du måste resa dit det är det värdt:o)