Fotograf Göran Strand
Stort solutbrott
En bild från igår då solen visade upp en enorm protuberans. Jorden, månen samt avståndet mellan dessa, är skalenligt inlagda för att bättre visa hur stor denna protuberans var.
Bilden blev dagens bild på Spaceweather.com
Följ mig
http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/Astrofotografen
Perseiderna 2012
Natten till igår så peakade det största meteoritregnet på året, Perseiderna. Meteorregnet inträffar när jorden skär banan för kometen Swift-Tuttle. Längs med banan sträcker sig ett band av partiklar som har frigjorts från kometen då den passerat solsystemet. Senast det skedde var 1992. Nästa passage sker den 14 augusti 2126 och det är högst osannolikt att den kommer att kollidera med jorden eller månen, men denna komet utgör ändå en risk på grund av dess bana.
Årets show var sagd att kunna leverera ca 100 meteoriter per timma, så förhoppningarna var höga. Tyvärr är det fortfarande lite för ljus här uppe i norr för att fånga eller se de svagare meteoriterna, men jag och två astrokollegor lyckades i alla fall räkna till 40 stycken på ca 2,5 timma. Den sista var en fantastiskt fin bolid som kan liknas med en stor eldboll då den brinner upp i atmosfären. Dess röksvans låg kvar i säkert 15-20 sekunder. En vacker avslutning på en lång natt.
Här är en panorama jag tog där jag fick med en stark meteorit. Den skymtas nere till höger om månen. Nere till vänster om månen är planeten Venus, och ovanför till höger är planeten Jupiter. Som ni ser är månens mörka del också lite belyst, detta kallas för jordsken och det är solljus som reflekteras från jorden mot månens mörka halva, ett väldigt vackert fenomen.
Följ mig
http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/Astrofotografen
Storsjöyran 2012
Årets stora folkfest i Jämtland är slut och ett nytt jämtländskt år har precis tagit sin början. Jag hade återigen förmånen att få dokumentera årets Storsjöyra med min kamera tillsammans med mina kollegor på Yranfoto.se.
Det är alltid lika kul att träffa på gamla vänner och människor jag lärt känna genom åren som yranfotograf. Festen, vimlet och musiken griper tag i oss yranbesökare under en dryg vecka och det är med ett visst vemod som jag konstaterar att yran är över för i år.
Inför årets yra hade jag en bildidé om att skapa vår egna lilla jämtländska planet. För oss jämtar så känns Jämtland som världens mittpunkt under denna vecka och framför allt under president Evert Ljusbergs tal, då är verkligen världens alla blickar riktade mot oss.
Nästa år är det 30-års jubileum av Storsjöyran sedan nystarten, då har vi all anledning att återigen fira in det nya året och denna anrika folkfest.
Leve Jamtland!
Leve Republiken!
Gott nytt år!
Följ mig
http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/Astrofotografen
First light
Igår fick jag äntligen möjlighet att testa nya solteleskopet för första gången, något som kallas för first light i astrosammanhang. Vädret har varit emot tidigare tester, men nu höll sig äntligen molnen borta tillräckligt länge för att hinna ta en del bilder. Turligt nog så visade även solen upp en spännande ytstruktur med många solfläckar och filament. Jag tror att jag kommer att kunna kräma ur ännu lite mer detaljer ur den här tuben, så vi får hoppas på fler soliga dagar, av fler skäl.
Följ mig
http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/Astrofotografen
Aphelium
Idag befinner sig jorden vid den punkt som är längsta bort från solen, detta kallas för aphelium. Motsatsen heter perihelium och det inträffar nästa gång den 2 januari 2013. Dessa två punkter passeras alltså varje år i början på januari och juli. Bilden nedan är tagen idag klockan 13:00 och visar alltså solen då den är som längst bort och således som minst från jorden sett.