Fotograf Göran Strand
Solblixtar
väll var det otroligt klart och fint väder så jag begav mig ut för att fotografera solnedgången. Det resulterade i ett antal bilder som uppvisade gröna och blå blixtar. Det är ett sällsynt optiskt fenomen som sker vid solnedgång eller soluppgång. Fenomenet kommer sig av att ljuset böjer sig då till exempel solen går ned bakom horisonten. Det gröna och blå ljuset, som har högre frekvens, böjer sig mer än det röda och orangea, därför kan dessa så kallade blixtar uppstå även efter att solen helt gått ned under horisonten.
Tidsintervallet mellan första och sista bilden är 1 minut och 14 sekunder och första bilden är tagen 23:13:36 svensk sommartid. I övrigt uppvisade solskivan inga solfläckar, den större grupp som dominerat sista tiden låg för nära kanten för att synas.
Följ mig
http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/Astrofotografen
Solfläck 1484
En ny dag med solfoto. Idag var solen betydligt lugnare än i lördags, men det fanns ändå en hel del intressant. Bland annat denna nya solfläck som är på väg att vända runt mot oss nu. Väldigt fin protuberans i närheten gjorde att jag valde denna komponering.
Följ mig
http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/Astrofotografen
Solen 2012-05-12
Solen så som den såg ut igår lördag strax efter lunch. Solfläck 1476 var en läcker syn med sin storlek, men det bestående minnet från gårdagen är de två gigantiska protuberansera som visade sig på var sin sida av solen. Helt fantastiska att titta på i teleskopet och de största jag sett under mina år som solobservatör. Jag har inte mätt höjden på dom så noggrant, men jag skulle uppskatta den till motsvarande 8-9 jordklot staplade på varandra. Det känns fantastiskt kul att solen är så aktiv nu och låt oss hoppas på en liknande show under Venuspassagen den 6 juni.
Följ mig
http://www.facebook.com/fotografgoranstrand
http://twitter.com/Astrofotografen
Hjälp astronomin i Jämtland
Skulle du kunna tänka dig en resa till Frostviken i Jämtland för att få en spännande upplevelse inom astronomins fantastiska värld?
Frostviken och Gäddede erbjuder fantastisk natur och för oss fotografer är det ett riktigt smultronställe vad gäller spännande fotomotiv.
Forum Frostviken som driver observatoriet och planetariet i Frostviken vill nu göra en nysatsning mot turismen och dom behöver därför din hjälp med att hitta ett koncept som kan vara lockande för oss fotografer. Vad skulle få dig att åka till Frostviken får att få uppleva riktigt mörk stjärnhimmel och föreläsningar/workshops inom ämnet? Klicka på länken nedan för att besvara enkäten
https://www.netigate.se/a/s.aspx?s=83362X5991
Besök gärna Cosmo Norrs hemsida för att läsa mer om arbetet som pågår uppe i Frostviken
Dagens bild hos NASA, igen
Idag lördagen den 28 januari har NASA återigen valt en av mina bilder som dagens astronomiska bild. Denna gång är det min bild Den lille astrofotografen som uppmärksammas. Bilden har tidigare blivit vald som dagens bild hos bla New Scientist, Daily Mail, The Telegraph, Spaceweather.com och MSNBC. Detta är min tredje publicering hos NASA, den förra var min bild Vargmånen som publicerades den 20 januari i år.
Igår öppnade också min utställning Jämtlandsnatt som är en hyllning till den Jämtländksa natten och vår plats i universum. Detta projekt kommer att resultera i en fotobok som ges ut i slutet av 2012. Läs med om detta på min blogg. Utsällningen är öppen till och med den 5 februari.