Keep on shooting!
Innerdalsnatta
Vädret i den norska fjällvärlden kan beskrivas som minst sagt ombytligt. Tisdagen bjöd på dimma, regn, byig vind, solsken, regn igen och slutligen klart väder. Efter en sex timmar lång tur upp till kalfjället känns kroppen som seg deg, skavsår på hälarna av de nya kängorna och ont i ett knä. Att man är ett betongbarn som sitter alldeles för mycket stilla gör sig påmint. Dagen avslutades på natten då min kamrat och jag gick ut en timme för nattfotografering. På bilden ser ni Innerdalstårnet fotograferat nattetid, bländare 8, exponeringstid 214 sekunder ISO 100 med 24mm brännvidd. Jag har ambitionen att blogga varje dag och lägger således upp ett litet bildspel per dag.
Bildspelen finner ni under följande länkar:
Måndag -
http://westnature.se/Monday/
Tisdag -
http://westnature.se/Tuesday/
Ha en bra dag och tyck gärna till om bilderna… / Claes
Från Innerdalsvattna mot storsalen kl 12 på natten! Detta är en aptitretare, bilderna finner ni på min hemsida... / Claes
På väg
Den kommande veckan kommer jag att tillbringa i den norska fjällvärlden, närmare bestämt i Innerdalen. På vägen upp tog vi rast i den ursköna naturen vid Atnabru, detta är Solbergs utsiktsplats. Här har jag tagit en serie bilder, närmare bestämt 5 st stående bilder som jag stitchat ihop till en. Denna teknik kallas för panorama och kan vara användbar om man t ex inte har en vidvinkel lins. Fjällen på bilden är Rondane nationalpark. Hoppas denna kan reta er aptit på fjällbilder så ni följer min blogg på westnature.se veckan.
Ha det gott - Claes
Shaky
Sedan vi fick hunn till famlijen så blir det dagliga promenader. Jag försöker allt som oftast ta med kameran och då blir det inte stativ kan jag nämna. En påföljd är ju att det blir lite skakiga bilder.
Titta och njut, hela albumet på finner du HÄR!
Smakprov ser du nedan...
Spegelbild i Emån, Småland
Granskog i kvällssol, Orust
Keep on shooting / Claes
One Happy Family
Vår familj har snart haft valp i 3 månader, ett beslut som har förändrat vår livssituation en hel del då detta är första hunden. Vår Jack Russel tik "Flingan" är snart fem månader och idag var det för första gången sedan separationen dags att träffa sin mor och den ena systern som kom på besök. Att vara fotograf med inriktning på natur har man börjat vänja sig vid men från det till hundfotograf!!! En del bilder blev det i allafall från denna träff hemma hos oss i sommarstugan.
OBS! Klicka på bilderna för att se en större variant av dem.
Flingan som precis tappat sina 4 hörntänder.
Flingan fightas med syrran Hedda (First Love)
Flingan tillsammans med Systern Hedda och modern Happy
Mamma till Flingan är Happy, allt annat än Happy när hon fick återse sin senast födda
Uppfödaren Annika leker med systrarna...
Bada i saltvatten är mysigt!
Hedda på bryggan!
Hedda med tungan ute!
Familjelycka!
Det var allt för denna gång, tack å hej leverpastej! / Claes
Storlabben - en ny bekantskap
Under veckan som gått har jag haft nöjet att besöka "fågelön" Runde i Norge tillsammans med 8 kamrater från BioFoto Väst. Runde är ön som alla förknippar med Lunnefågel, just därför tänkte jag blogga lite om annat som jag fann intressant under denna fotoresa.
Den första fågel som korsade min väg upp på fågelberget var en
häckande Storlabb. Storlabben häckade på kustheden ett trettiotal meter
från stigen som de flesta använder för att ta sig upp på berget. Jag
hade i bakhuvudet från en tidigare resa att Labben försvarar sitt bo
genom att attackdyka mot huvudet på inkräktare, så här gällde det att
hålla avstånd och att vara försiktig vid fotograferingsögonblicket.
Storlabben är en stor och tung fågel men en längd på mellan 50 till 58 centimeter och ett vingspann på 125 till 140 centimeter. Den är mörkbrun och har ovan rostgula längdstreck. Undertill är den gråbrun. Vingarna är svartbruna, med en vit fläck. Stjärten är svartbrun med de båda mellersta pennorna förlängda och avrundade. Näbben och fötterna är svartaktiga.
Storlabben äter i huvudsak fisk som den ofta fångar genom kleptoparasitism, detta innebär att den jagar andra fiskande fåglar, för att stjäla deras byte.
Då storlabben är en aggressiv och stor fågel har den få naturliga fiender. En stor örn kan vara ett hot mot boet möjligen en räv, katt eller råtta. (OBS! Alla bilder är klickbara)
Storlabben häckar på heden.
Canon EOS 7D, EF 500mm F4/L + 1,4x, Tagen med F5,6, 1/500sek, ISO200
Lite flaxande för att skydda boet.
Canon EOS 7D, EF 500mm F4/L + 1,4x, Tagen med F5,6, 1/500sek, ISO200
Exempel på Kleptoparasitism
Dagen efter hade jag och mina kamrater tagit den långa promenaden till Rundefyren för att se om vi kunde fotografera dykande Havssula.
Då jag lätt besviken över hur svårt det var att få dykande Sula på sensorn lutar mig tillbaka på berget och tar lite vatten, då dyker istället Storlabben upp och börjar attackera en Sula som precis fångat en fisk.
En attack som varade i ca 1 minut utspelar sig framför våra snopna nunor. Snabbt fram med kameran och detta är vad jag hann med (ett gäng mer eller mindre oskarpa bilder blev det såklart också)
Första attackförsöket sker ca 50 meter upp i luften.
Canon EOS 7D, EF 400mm F5,6/L, Tagen med F5,6, 1/4000sek, ISO200
Nästa attackförsök ett par sekunder senare.
Canon EOS 7D, EF 400mm F5,6/L, Tagen med F5,6, 1/4000sek, ISO200
Havssulan försöker ge tillbaka och gör allt för att bli av med Labben
Canon EOS 7D, EF 400mm F5,6/L, Tagen med F5,6, 1/2000sek, ISO200
Labben hugger efter vingen.
Canon EOS 7D, EF 400mm F5,6/L, Tagen med F5,6, 1/2000sek, ISO200
Till slut kapitulerar Sulan och spyr upp fisken (inte helt skarp men ändå)
Canon EOS 7D, EF 400mm F5,6/L, Tagen med F5,6, 1/2000sek, ISO200
Bilder från hela resan med BioFoto Väst lägger vi ut på http://biofoto.se under de närmaste dagarna.
Må väl tills nästa gång - Claes