Storlabben - en ny bekantskap

Under veckan som gått har jag haft nöjet att besöka "fågelön" Runde i Norge tillsammans med 8 kamrater från BioFoto Väst. Runde är ön som alla förknippar med Lunnefågel, just därför tänkte jag blogga lite om annat som jag fann intressant under denna fotoresa.

Den första fågel som korsade min väg upp på fågelberget var en häckande Storlabb. Storlabben häckade på kustheden ett trettiotal meter från stigen som de flesta använder för att ta sig upp på berget. Jag hade i bakhuvudet från en tidigare resa att Labben försvarar sitt bo genom att attackdyka mot huvudet på inkräktare, så här gällde det att hålla avstånd och att vara försiktig vid fotograferingsögonblicket.

Storlabben är en stor och tung fågel men en längd på mellan 50 till 58 centimeter och ett vingspann på 125 till 140 centimeter. Den är mörkbrun och har ovan rostgula längdstreck. Undertill är den gråbrun. Vingarna är svartbruna, med en vit fläck. Stjärten är svartbrun med de båda mellersta pennorna förlängda och avrundade. Näbben och fötterna är svartaktiga.
Storlabben äter i huvudsak fisk som den ofta fångar genom kleptoparasitism, detta innebär att den jagar andra fiskande fåglar, för att stjäla deras byte.

Då storlabben är en aggressiv och stor fågel har den få naturliga fiender. En stor örn kan vara ett hot mot boet möjligen en räv, katt eller råtta. (OBS! Alla bilder är klickbara)

Storlabben häckar på heden.

Canon EOS 7D, EF 500mm F4/L + 1,4x, Tagen med F5,6, 1/500sek, ISO200

Lite flaxande för att skydda boet.

Canon EOS 7D, EF 500mm F4/L + 1,4x, Tagen med F5,6, 1/500sek, ISO200

Exempel på Kleptoparasitism

Dagen efter hade jag och mina kamrater tagit den långa promenaden till Rundefyren för att se om vi kunde fotografera dykande Havssula.
Då jag lätt besviken över hur svårt det var att få dykande Sula på sensorn lutar mig tillbaka på berget och tar lite vatten, då dyker istället Storlabben upp och börjar attackera en Sula som precis fångat en fisk.
En attack som varade i ca 1 minut utspelar sig framför våra snopna nunor. Snabbt fram med kameran och detta är vad jag hann med (ett gäng mer eller mindre oskarpa bilder blev det såklart också)

Första attackförsöket sker ca 50 meter upp i luften.

Canon EOS 7D, EF 400mm F5,6/L, Tagen med F5,6, 1/4000sek, ISO200

Nästa attackförsök ett par sekunder senare.

Canon EOS 7D, EF 400mm F5,6/L, Tagen med F5,6, 1/4000sek, ISO200

Havssulan försöker ge tillbaka och gör allt för att bli av med Labben

Canon EOS 7D, EF 400mm F5,6/L, Tagen med F5,6, 1/2000sek, ISO200

Labben hugger efter vingen.

Canon EOS 7D, EF 400mm F5,6/L, Tagen med F5,6, 1/2000sek, ISO200

Till slut kapitulerar Sulan och spyr upp fisken (inte helt skarp men ändå)

Canon EOS 7D, EF 400mm F5,6/L, Tagen med F5,6, 1/2000sek, ISO200

Bilder från hela resan med BioFoto Väst lägger vi ut på http://biofoto.se under de närmaste dagarna.

 

Må väl tills nästa gång - Claes

Inlagt 2010-07-05 17:44 | Läst 1641 ggr. | Permalink
Hej! Härliga bilder med en trevlig text till. Runde borde man absolut besöka någon gång!
/Fredrik
Tycker du hann med riktigt bra! Träffade på storlabben på Rousay, norra Skottland, där den kom svischande ur dimman som en störtbombare. En tuffing! Havsulan sågs bra från båten till Skelligöarna, sydvästra Irland. Härlig story du berättar, som väcker minnen. /Matti
Trevlig berättelse Claes och mycket fint fångat med din 7D. Full "sula" med 8 FPS kan jag tänka. Inte lätt att få till sådana actionbilder kan jag föreställa mig. Ser fram emot mera på BF. / Ha de gott hälsar Banjolasse
En härlig serie bilder, mycket bra fångat må jag säga. 8 fps är aldrig fel kan jag intyga. Ser fram emot mer..

Ha det!
En fin och dramatisk berättelse ur naturens verklighet!