Ögonblick i Livet

Moln.....

Att betrakta moln kan göras vetenskapligt eller mer kontemplativt för dess höga nöjes skull. För väderobservatörer finns utarbetade modeller för hur det aktuella molntillståndet skall rapporteras. Även för vanliga människor kan molnen exempelvis avslöja en annalkande väderfront. Över huvud taget är molnen är viktig indikator för vad som för stunden sker i atmosfären. Molnens rörelsehastighet ger exempelvis en god uppfattning om hastigheten hos de luftskikt i vilka de uppträder. Tidigare hade man speciell apparatur, så kallade nefoskop, för att mäta molnens rörelsehastighet. Ett intressant nyttjande av moln är vid så kallad isblink, när molnen reflekterar ljus från snö och is, men inte öppet vatten. Detta nyttjades i äldre tider vid utforskandet av nordvästpassagen.

Och måste ta med en solnedgång..

Inlagt 2016-08-02 10:17 | Läst 2373 ggr. | Permalink

"Tack för din berättelse och kommentar Måns. Jag har också hört detta från min Svärfar som var sjöman i många år. Mvh "Bosar""


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder!

Apropå navigering stod jag för rätt många år sen vid stranden hos Erik Olsson, konstnär och mångsysslare med museifiskeläget Kovik. Ser du molnen vid horisonten? frågade Erik. Näe vadå sa jag, ser inget särskilt. Titta längre ner, sa Erik. Och där, långt långt ner alldeles ovanför horisonten, syntes överdelen av moln som bildats över Öland. Det var så man hittade till Öland förr, sa Erik. Man såg ju inte ön men ofta nog molnen.
Tack för din berättelse och kommentar Måns. Jag har också hört detta från min Svärfar som var sjöman i många år. Mvh "Bosar"