Bilder tagna med allt som inte är "en riktig kamera"

Facebook anno 1950

Mina föräldrars "facebookvänner" finns i ett mycket vackert läderinbundet fotoalbum. GDPR verkar ha varit aktivt redan då, inget mer än förnamn är nämnt -tyvärr.

Jag tänker på hur kameran användes på den tiden. Det är milsvid skillnad jämfört med idag då vi med minimal ansträngning fångar en bild av något vi finner intressant. Eller kanske hellre tror att andra finner intressant, eller av andra orsaker. Jag undrar hur många som tar bilder som de här, för att ha ett minne av personen? Det vi ser i sociala media behöver ju inte nödvändigtvis representera alla bilder som tas, så kanske det finns många personliga minnesbilder.

Klassiskt fotoalbum

Det här inlägget ska jag försöka tidsinställa så att det publiceras lördag 2024-10-12. Fältet där man skriver in denna tid är väldigt luddigt, inga instruktioner hur tidsformatet ska anges. Kan jag skriva "i morgon" ? Jag har sökt på många ställen här på FS utan framgång, jag får göra som på den gamla svartvita tiden, chansa!

Inlagt 2024-10-12 09:00 | Läst 298 ggr. | Permalink
Ha, ha... Jo man får göra som i gamla tider - chansa.

Jag tror att den dokumentära minnesbilden lever farligt i dag. Det är för lätt att delita bilder numera. Man inser inte sådana bilders värde, förrän det är för sent - när man inte längre kan ta dem.

Kul att få se dina föräldrars album. Sådana ligger nog lite varstans i lådorna - och det är själva poängen. De mycket hållbara bilderna ligger i en låda i decennier. Sedan kommer någon och utropar: "...men vad har vi här då?"
Så kommer det inte att funka med dagens digitala fotografi.
Svar från Tomasz 2024-10-12 20:03
Chansningen gick ju hem, det blev 09:00 idag :)

Tack för dina tankar!
Formatet är 0000-00-00 00:00:00, till exempel 2024-10-12 09:13:02.

Kul med Facebook 1950. En del av bilderna verkar vara tagna i fotoautomat. Dom borde dokumenteras! Man betalade med mynt, satte sig, försökte förstå vart man skulle titta, tryckte på knappen och efter en stund levererade automaten äkta foton ännu kemidoftande.
Svar från Tomasz 2024-10-12 20:06
Tack! När jag väl klickat på "publicera" så dök inlägget upp i en lista där man kan se formatet. Det skulle inte skada med en hjälptext tycker jag.
Jag tror mig ha sett en ännu levande fotoautomat någonstans i Stockholm, men de borde dokumenteras som sagt.
Har du förresten sett filmen "Amelie från Montmartre" ? Där har fotoautomater en inte oviktig roll.
Fotoalbum kollade man ju alltid i när man besökte släkt och vänner. Livshistorierna för de avbildade hjälpte alla till att berätta. Det var en trevlig tid. Synd att inte efternamnen finns med.
/Torbjörn
Svar från Tomasz 2024-10-12 20:08
Ja, jag har ju hört några av namnen på dessa personer nämnas vid sådana besök i min barndom. Men idag kan jag inte placera någon av dem tyvärr.
Har något liknande här efter min mor, önskar att hon skrivit lite mer till sina bilder. Får gissa och fråga släkten om de vet.
Fast hennes är lite äldre, från 1920-talet.
Svar från Tomasz 2024-10-12 20:11
Så är det, bilderna finns kvar men berättelserna tonar bort. Det är synd.
Det var andra tider, mer eftertanke och färre bilder på vad man käkade till lunch. I och för sig skulle lunchbilder knappast generera applåder i familjealbumen.
Jag slås över hur vackert de flesta skrev, speciellt kvinnorna, i tidigare generationer. Min mamma hade en snarlik handstil. Och ALLA kunde skriva skrivstil!
/Affe
Svar från Tomasz 2024-10-12 20:13
Ja, att "ta en selfie" eller någon annan bild var något man gjorde med omsorg. Och motiven valdes noga.
Skrivstil fick man ju öva i skolan, men det syns inte idag -hos mig i alla fall :)
Jag har precis samma typ av sidor i min pappas gamla album. Mamma finns det bara enstaka bilder på innan de träffades, de hade inte råd att fotografera sej och få ägde en kamera där hon växte upp. Pappa hade dock en kamera och det finns en fin "bildskatt" från honom.
Hälsningar Lena
Svar från Tomasz 2024-10-12 20:16
Det verkar vara som hos mig. Vilket är synd, mamma kom från Finland och berättade många historier om strapatserna under kriget. Men mycket få bilder!
Jo album finns det här också med liknande brist på identifikation. En del namn, smeknamn men också helt utan.
HaD/Gunte..