#101 - Några ord om Kiev 4...
Uppdaterad 100202 klockan 21:10 / Nu har två ledande experter tagit mig ur villfarelsen att det skulle vara någon fara med att ändra tiden innan slutaren är spänd. Tydligen är det en seglivad myt att något skall hända och bevisar återigen att man inte ska tro på allt som finns på internet trots att det står på en kunnig Kiev-fantasts sida: Tack Bengt och Peter för att ni rätat ut detta för mig, vilket ju var precis som jag skrev i början av inlägget - jag påstår och någon rättar mig om det är fel ;-)
Jag kommer framöver, här i bloggen, att förklara för mig själv och eventuellt några andra hur en del saker fungerar och förhoppningsvis få kommentarer som korrigerar de påståenden jag gör. På så sätt kanske det blir rätt i slutändan ;-)
Så här har jag gått tillväga med min Kiev 4! |
|
Spänn slutaren genom att vrida den räfflade frammatningsratten på höger sida (Bild 1). Därefter lyfter man den räfflade delen och vrider för att ställa in tiden - om ni klickar på bilden så ser ni bättre. Jag har ställt in tiden 1/250. Då Kiev 4 har en ljusmätare av selenium-typ så kan man ställa sig frågan - hur använder man en sådan eller går det att göra på annat vis? Jovisst, ställ in 1/250, bländare 8 och och fotografera på under den ljusa delen av dagen ;-) Nu finns en fungerande ljusmätare på kameran så varför inte använda den? Lättare sagt än gjort, lite begriper man när man kikar på den vänstra sidan av kameran men hur ställer man in ASA/DIN? Går inte, man måste använda GOST! Lugn svaret finns som vanligt på Wikipedia, Klicka på ASA/DIN eller GOST så hittar ni en förträfflig tabell som är ganska självförklarande. |
|
Bild 3 |
Eftersom jag använder "FILMEN" så finns det bara en inställning jag behöver bry mig om - 250 vilket är lika med 400 ASA på en GOST- skala. Öppna skyddsluckan till ljusmätaren (Bild 3) och rikta kameran mot motivet - motivet behöver inte vara ryskt utan det går med vad som helst ;-) |
Bild 4 |
Vrid sedan den yttre ringen på vänster sida (tidsringen-graderad 8 till 1250) tills nålen i ljusmätarfönstret (Bild 4) står mitt för romben, läs av skalan på ljusmätarrattens nedre del, vilket borde (om ni ställt in som jag) vara t ex: 22/50, 16/125, 11/250 etc. Om ni då har gjort som jag så är det bara att ställa in bländare 11 och ösa på! Glöm inte att sätta i en film innan ;-) |
I nästa eller nästnästa inlägg kommer jag att förklara Hyperfokalt avstånd för mig själv och några andra i form av en "Nalle Puh - beskrivning" samt varför mina fingrar är felkonstruerade för att optimalt kunna användas på en Contax eller dess kopior! |
Happy shooting!
Sparar dina och Bengans beskrivningar som dels är intressanta men också för att det nog inte dröjer så länge innan det blir ett medlemskrav att äga en plåtapparat för att få hänga på Fotosidan.
Må bättre!
/nic
Plåtapparat? Vad menar du? En extremt exakt, finmekaniskt underverk i mässing, kan det vara det du menar ;-)
Och, tack, jag mår bättre nu!
"Ställ inte in tiden utan att..."
Så gör jag alltid på Contax/Kiev.
Det är det som är finessen på en Contax (Kiev), att kunna ställa tiden, vare sig slutaren är spänd eller inte...
Det var vad jag läste på följande sida:
http://www3.telus.net/public/rpnchbck/changing%20shutter%20speeds.html
...kanske har jag missförstått? Det rådet gäller troligen oss vanliga dödliga och inte en sån som du, Bengt ;-) Obs, det sista var ett skämt!
Så mätaren fungerade trots allt =) Så blinda vi var!
Plåtapparat? Vad menar du? En extremt exakt, finmekaniskt underverk i mässing, kan det vara det du menar ;-)
...och blinda var ju bara förnamnet! ;-)
Tacka vet jag mina plastkameror dom kan demonteras med lövsåg, men varför ska det vara enkelt. Trenden är klar suck, nu säljer jag mina aktier i batteriföretag. En som trodde att Leica var den första "Roffe" i rymden.
Väck mig när ni är överens om vilken som är bäst, sparar gör jag redan.
Lövsåg och vinkelslip? Verktyg som vanligtvis inte används för justering av kameror, men vem är jag att lägga hinder i vägen för den oundvikliga utvecklingen ;-)
Tack Bengt och Peter för att ni rätat ut detta för mig, vilket ju var precis som jag skrev i början av inlägget - jag påstår och någon rättar mig om det är fel ;-)
Hade jag gjort fel under många år..? ;)
Å va även tvungen att fråga min Zeiss-magister, Peter Henning, för litet funderingshjälp i frågan! :)
Hur som helst, kul att det är fler som upptäcker den här lilla kompetenta mätsökarkameran!
/Bengan
Lev väl!