Några tankar kring att fotografera, både ur ett teoretiskt perspektiv och mer personligt. Kanske också lite om tankar och känslor inför fotografier, egna och andras.

Onexposure 1x.com

Förra lördagen fick jag en glad överraskning när jag såg att 1x äntligen hade publicerat en av mina bilder. Jag upptäckte den webbplatsen i augusti och har hållit på några månader men aldrig lyckats komma igenom deras screening process. Nu finns denna bild publicerad:

Detta var den första bilden som jag försökte att få publicerad eftersom jag tycker att den är bland mina bästa. Men först nobbades den. För en tio dagar sedan lade jag ut den för kritik för att få lite synpunkter och kanske göra ett nytt försök. Efter några dagar kommenterades bilden av en av deras "screeners" (granskare). Hon tyckte att bilden var perfekt som den var och sedan fanns den ute på deras site 1x.com i gruppen med naturbilder. Jag blev glad när jag märkte det.

1x är värd regelbundna besök. Det finns mycket bra bilder där. Det är kanske väl mycket PP (efterbehandling i photoshop eller motsvarande). Jag är ganska konservativ när det gäller detta och den publicerade bilden är bara lätt efterbehandlad. Men jag har börjat att göra mer som att klona bort störande delar i bilder, men jag skulle aldrig lägga till bildelement, vilket förekommer på 1x. Fotomontage är inte detsamma som fotografier tycker jag.

 

Inlagt 2009-11-20 17:33 | Läst 1218 ggr. | Permalink
Grattis, vad roligt :-)
Bilden är otroligt vacker.
/Lena
Svar från Stickan1 2009-11-20 18:13
Tack! Kul att du tycker om den! mvh Stig
Personligen är jag mer konservativ än du - jag tycker att man vare sig ska klona bort eller lägga till bildelement (även om jag någon enstaka gång har brutit mot denna regel och klonat bort några pyttesmå pixlar). Poängen med fotografi är att fånga verligheten rakt av, men att samtidigt använda traditionella mörkrumstekniker för att förstärka känsla och uttryck. Därmed inte sagt att jag dissar dem som gillar att arbeta i PS med manipulering för att skapa bilder (obs ej fotografier).

Riktigt juste bild du lagt upp - men har du manipulerat den och i så fall hur och varför? / mvh FiCa1
Svar från Stickan1 2009-11-20 20:56
Hej, tack för kritiken. Det enda jag gjort med den publicerade bilden är en lätt beskärning och mörkat vågorna i den övre delen med ett gradfilter. Allt är gjort i Lightroom. Jag har inte PS, bara Elements. mvh Stig
Det är helt ok enligt min standard ;) Grattis till publiceringen / mvh FiCa1
Underbart vacker bild! Perfekt som den är!

Grattis!
Svar från Stickan1 2009-11-20 21:07
Tack! Grattis själv, jag såg att du kom över tröskeln vid första försöket! mvh Stig
Grattis till din bild på 1x. En fin bild i en fin natur.

Jag har varit med på 1x en lite kortare stund än du, men känner att det finna mycket fina och kreativa bilder där. Men, även jag tillhör en någorlunda "konservativ" kategori som inte tror på för mycket bildbehandling. Justeringar etc är i mina ögon okej. Men jag kan fråga mig när det mer övergår till konst, fotokonst, efter manipulation?? För jag tycker nog att det är i kameran det skall ske.

Men som sagt, det finna många fina bilder på 1x. Fast, jag kommer inte att skruva om mina bilder för att passa 1x eller så...

Än en gång grattis!!! //Peter-L
Svar från Stickan1 2009-11-20 23:22
Hej, tack för kommentaren. Jag tittade som hastigast på dina bilder. Det finns många bra bilder där som inte behöver någon PP alls utan är bra i sig. 1x är på gränsen till ok. Jag har lagt ut några andra bilder för kritik och då fick jag kommentarer om att spegelvända och klistra in personer i en landskapsbild. Det är inte fotografi. mvh Stig