Några tankar kring att fotografera, både ur ett teoretiskt perspektiv och mer personligt. Kanske också lite om tankar och känslor inför fotografier, egna och andras.

Nya prylar

Att köpa nya fotogrejer är kul, men jag får ofta lite dåligt samvete eftersom tekniken inte ger bättre bilder om man inte samtidigt utvecklas som fotograf. Jag hatar att använda blixt och gör det nästan aldrig heller, istället har jag köpt några ljusstarka objektiv, senast en riktig värsting Zeiss 85/1,4, och det var något alldeles extra. Perfekt skärpa redan vid 1,4 och visst ger det nya möjligheter när det gäller att arbeta i dåligt ljus. Igår tog jag lite bilder på en vernissage, med konstnären Ulla Viotti, inne i en gammal fabrik där ljuset var mycket svagt och ändå gick det att fotografera. 85 är i längsta laget för APS-C kameror, men med fullformat är det perfekt även för reportagebilder.

 

 Objektivet är perfekt för porträtt, här är ett första exempel:

 

Bägge bilderna är tagna med största bländare 1,4 och en Sony a700.

Nu gäller det att faktiskt använda detta underverk till att skapa bättre bilder. Då behöver jag inte ha dåligt samvete. 

 

Inlagt 2009-06-14 22:18 | Läst 1191 ggr. | Permalink
Hej Stig!Härligt med fotogrejer.Bra bilder.
mvh Rolf
Som amatör med en Leica M8 har jag också börjat strunta i allt vad blixt heter. Likaså använder jag som standardobjektiv ett Voigtländer objektiv, Nokton 40 mm 1,4 (53,2 mm i Leican) och mestadels med största bländaren i st f Summilux Asph 35 eller 50 som ju båda kostar mer än 6 ggr så mycket utan att vara sex ggr bättre. Samtidigt har jag börjat använda Leican för svartvitt eftersom - färg i all ära - många bilder blir bättre i svarvitt där ju betraktaren själv sätter färgerna. Vad tycker Du om det resonemanget? Dina färgbilder tycker jag för övrigt är bra.
Svar från Stickan1 2009-06-15 17:55
Tack för synpunkterna. Jag har också börjat använda s/v också lite av det skäl du ger, men också för att färgen kan ta över ibland. Sedan har jag också en röd/grön färgblindhet som begränsar mina möjligheter att arbeta med färger ibland. JAg fotar alltid i RAW så att jag har möjlighet att konvertera om jag vill. mvh Stig