** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Mitt fotograferande

Bye bye Adobe

Idag tog jag till slut beslutet efter flera veckors vånda. Nu ”gör jag slut” med Adobe. Jag har använt flera olika raw-konverterare genom åren. Alltid lika jobbigt att byta. Det är ju lite speciellt det här med raw-redigering. Det jobb, alla timmars redigerande är liksom borta. Om man vill komma tillbaka till en bild som man redigerat med att utgånget program och pilla lite till måste man börja om igen. Det gör ont när man tänker på det. Faktum är att jag inte har sovit riktigt bra sedan Adobe berättade att de skulle svika oss som vill ha en traditionell licens-betalningsmodell, dvs att man betalar för den uppgradering man tycker är värd priset.  Många hoppar varannan version, t.ex. Ja jag vet att det teoretiskt blir billigare att betala för en prenumeration om man ändå skulle uppgradera varje gång. Och det kostar som en lunch i månaden, osv. Men om man inte tycker den händer något?  Vi vet ju alla att Lightroom blivit långsammare för varje ny version. Den mest önskade förbättringen är prestanda. Jag köpte en ny värsting-mac nyligen framför allt därför. Dessutom har licens/abonnemangs-avgifterna de senaste åren gått till att utveckla en ny tramsprodukt som de flesta abonnemangsbetalare inte kommer att vara intresserade av på många år. Det är det nog största sveket. Större än att de faktiskt gick ut officiellt och lovade att Lightroom skulle ha kvar traditionell licensmodell under överskådligt framtid. Med det sagt, jag förstår att de vill ha abonnemangsmodell. Jag är systemutvecklare till yrket och förespråkar sk. agil utveckling med täta släpp av nya versioner. Det passar bra med en abonnemangsmodell. Det är helt enkelt inte vettigt att sitta och hålla på nya färdigutvecklade funktioner  i flera månader och släppa dem i klump varje jul, t.ex. Men om det som kommer ut inte matchar det jag behöver/önskar vill jag som kund inte betala för det. Och raw-redigering är ju så speciellt. Man blir så utsatt som användare - i beroendeställning. Så svårt att byta. De kan höja priset när som helst. Allt arbete som blir bortkastat om man byter.

Så här ser min historia ut:

2006 när jag började fota digitalt använde jag Rawshooter, som fanns i en gratisversion. När jag ett par år senare bestämt mig för att uppgradera till betal-versionen försvann de från marknaden. Det lilla danska företaget som gjorde detta ultrasnabba program hade blivit uppköpta av Adobe. Det var detta som blev Lightroom. Jag gillade katalogfunktionen i Lightroom då, men tyckte Nikon Capture NX producerade bättre bilder. Så det blev Nikon Capture NX och så småning om NX2. Lärde mig tycka om flödet där också, även om jag saknade snabbheten hos Rawshooter. Men efter några år blev jag sviken av Nikon. Ett litet (Tyskt?) företag Nik, som utvecklat NX2 åt Nikon blev uppköpta av Google. Patenten på den suveräna U-Point-tekniken i NX2 var nu Googles. Alla redigeringar jag gjort med den tekniken är nu borta. Jag gick över till Adobe Lightroom. Men usch vad arg var var. Nikons ersättningsprogramvara var inte ens kapabel att läsa gamla redigeringar. Fy vilket svek! Google gjorde inte mycket för att hålla tekniken och patenten vid liv heller. Obegripligt. Nyligen tog DxO över den. De gör en av många Lightroom-konkurrenter, DxO Photlab. Andra intressanta spelare är ON1 och Luminar. Men jag tog beslutet att gå till ett annat danskt företag; Phase-one och produkten Capture one pro. De är nog största konkurrenten till Lightroom idag, med många proffsanvändare. De fixar 100MP-bilder från företagets egen kamera utan problem så det ska nog inte vara några problem men mina 45,7MP från min nyligen köpta Nikon D850. Alla bilder jag tagit hittills med en har varit en fröjd att redigera i Capture One Pro, som jag haft en trial-version av i några veckor nu, tills idag. Bilderna blir bättre redan innan man börjat redigera. Katalogen är i stort lika bra som LR. Men jag kommer att sakna en del från Lightroom. Panorama och HDR, bla. Alla plug-ins. Maskning vid Sharpen. Men förhoppningsvis kommer Affinity Photo att komplettera  Capture One Pro och fixa panorama, HDR och även focus-stacking. En del plug-ins kan jag kanske fixa själv med lite Applescript.

Det är ett nytt kapitel som börjar idag.

Inlagt 2017-11-11 19:58 | Läst 1979 ggr. | Permalink
Förstår dig.

Själv köpte jag sista versionen av CS 6. T v fungerar grejorna men nån stormy day blir jag väl tvungen byta dator och då är frågan om Apple hjälper mig flytta programmet och om det är kompatibelt med den OSX som gäller då.

Kampen mot kunderna kan vara hård. Men nån prenumeration blir det inte fråga om.
Svar från thogr 2017-11-11 21:36
Ja, precis ”kampen mot kunderna”... he he
Det har ju aldrig funnits så många kompetenta konkurrenter som nu. Men tyvärr kommer nog någon att slås ut.
Intressant läsning. Håller med! Jag skrev själv ett liknnde blogginlägg för någon vecka sedan (https://www.fotosidan.se/blogs/ragnar/bye-bye-lightroom.htm).

En detalj bara, du skriver: "Vi vet ju alla att Lightroom blivit långsammare för varje ny version. Den mest önskade förbättringen är prestanda." I och med nysläppta Lr Classic CC så stämmer det inte riktigt mer. För nu blev prestandan och hastigheten betydligt bättre. Men så mycket mer godis blev det inte.

Jag håller själv som bäst på och testa ett alternativprogram. Och i veckan som kommer ska jag testa ytterligare ett. Och möjligen ska jag även till slut testa Capture One Pro. Sen ska jag bestämma mig.

Hade Adobe gett sina kunder alternativet bara Lightroom för sisådär 60-70kr/mån då hade jag nog fortsatt. Men så som det nu är upplagt känner jag inte för att fortsätta med Adobe.

Lycka till med nya programmet!
Svar från thogr 2017-11-12 12:01
Ha ha. Kul att du nästan har samma rubrik, Ragnar. Bye bye Lightroom. I mitt fall är ju det mer korrekt, eftersom jag inte kört PS. Vad gäller prestanda-förbättringen är det väl bara i prenumerations-versionen de gjort det. Vi andra fick väl bara D850-stöd i sista uppdateringen. Det dåliga Fuji-Xtrans-stödet i LR berör även mig. Jag kör både Nikon och Fuji. Capture One Pro har mycket bättre Fuji-Xtrans-stöd i senaste versionen. Dock är de inte sugna på att lägga till stöd för mellanformatskameran Fuji GFX, eftersom det är Phase-One som gör programvaran. Men det kanske ändras.
Capture One har en viss inlärningströskel. Men de är jätteduktiga på youtube. Finns mycket att kolla på. Det är bra att kolla på dem. En månad har man som trial. Det går åt.
Sådana här blogginlägg läses säkert flitigt av många användare. Har själv inte bestämt mig än men nåt måste det bli.

Hur kompatibelt är Capture One Pro med Photoshop CS5?

Och om man går över från Lightroom till Capture One Pro, är då verkligen all redigering borta? Ställer det till med problem i fall man har konverterat till dng?
Vilket är det smidigaste sättet att få över så mycket som möjligt av det jobb man har gjort i LR (både redigering - om det ens går - och nyckelord).
Svar från thogr 2017-11-14 08:13
> Hur kompatibelt är Capture One Pro med Photoshop CS5?
Jag använder inte själv PS, men det verkar finns en hel del stöd för det och väldigt många använder dem tillsammans. Jag har tidigare använt Pixelmator ibland för "lager-arbete". Men jag tänkte själv köra Affinity Photo, framöver för t.ex. Panorama, HDR och Focus-stacking mm, som inte finns inbyggt i Capture One Pro. Däremot har Capture One Pro justerings-lager, vilket är super-najs. Så det minskar behovet av PS, beroende på vilken arbetsprocess man har.

> Och om man går över från Lightroom till Capture One Pro, är då verkligen all redigering borta?
Ja, Det mesta redigeringar är borta, men inte stjärnbetyg, nyckelord mm. Den verkar läsa lite, typ crop och liknande. Jag antar att den försöker gissa en del saker också men har inte undersökt exakt vad. Man kan välja lite vid importen av LR-katalogen. Men faktum är att de flesta bilder ser mycket bättre ut från start, så det är inte så farligt som man kan tro. Men visst det är skitjobbigt ändå. Därav min vånda. Men om jag t.ex. vill göra en utskrift för att sätta på väggen skulle jag ju ändå vilja redigera om den i Capture One, om jag inte redan har en genererad TIFF eller JPEG som ser bra ut.

> Ställer det till med problem i fall man har konverterat till dng?
Det är nog generellt sätt dåligt att göra om man inte vill bli fastlåst till Adobe. Jag har alltid tyckt att det är en trevlig sak i LR är att den genererar RAW-filer, dvs DNG, från panorama och HDR-bilder, tycker jag. Eller så blir man bara lurad, eftersom man kan redigera TIFF i en RAW-editor också utan att själva filen rörs. Troligtvis är datat i den genererade DNG-filen egentligen ändå bara en TIFF internt. Den kommer ju inte från en kamera, så tekniskt sett är det inte en RAW.
Jag ser att mina genererade panorama-bilder från LR i DNG läses in bra, men inte HDR-bilderna (de blir oanvändbara). Jag tror jag läste att Adobe inte släppt allt kring DNG-formatet. Möjligen har de släppt lite mer nyligen, vilket kanske kommer in i Capture One så småningom.

> Vilket är det smidigaste sättet att få över så mycket som möjligt av det jobb man har gjort i LR (både redigering - om det ens går - och nyckelord).
Nyckelord följer med. Själv fotar jag mycket fåglar och taggar alltid artnamn som nyckelord. Sen skapar jag smarta kollektioner/album från dem. Funkar bra i Capture One också, men några små skillnader. Men jag behövde skapa om mina "smarta album". Tog ett par dar.