Thomas Grönwall

Mitt fotograferande

Macro i fokus

Macro-foto är kul. Men också svårt. Skärpedjupet är pyttelitet. Man kan naturligtvis blända ner för att öka skärpedjupet lite grann, men det kostar i antingen lång slutartid eller  hög ISO och brus, eller i värsta fall sämre skärpa p.g.a. diffraction.

En ny teknik som kommit brukar kallas focus-stacking. För den som inte känner till tekniken så är det helt enkelt en sammansättning (merge)  av många bilder med olika avståndsinställning (eller t.o.m olika avstånd) för att åstadkomma större skärpedjup. Man kan använda det både för macro,  men också för landskapsbilder om man vill ha något väldigt nära i förgrunden och samtidigt ha t.ex. berg skarpa i bakgrunden.

Jag har länge tänkte att jag borde testa det. Jag har sett så fantastiska bilder på insekter framför allt och läst reportage om foto-entusiaster som i princip bara håller på det. När jag läste om Nikon D850 att den hade stöd inbyggt för att automatiskt ta flera bilder med olika så blev jag sugen på att testa focus-stacking redan innan jag har fått min D850. Eftersom min Nikon D810 har lämnat mig (för inbyte hos Rajala) kunde jag inte använda mitt 105 mm macro-objektiv heller. Så jag testar med min Fuji XE-2 och ett gammalt manuellt Olympus-objektiv 100mm f/2.0 och en gammal mellanring, och adapter (ingen speed booster) förstås. Det kan väl knappast gå. Eller? Med stativ så kanske.

Eftersom det är höst så blir det svampar som blir motivet. Funkar inte med stativ. Kameran måste ligga ner i lorten och kanske en liten pinne under objektivet för att få rätt vinkel. Nu får vi se vad programvaran Zerene Stacker och Helicon Focus som jag laddat ner för utvärdering går för. 

Jag testar först med Helicon Focus och sedan Zerene Stacker. Den senare vinner nog med den här:

Kantarell

Det här var kul. Det kommer att bli fler sådana bilder.

Men nu ska jag gå och steka kantareller.

Postat 2017-10-08 16:28 | Läst 2120 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera