Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Koltrast

Koltrast (Turdus merula) är en fågel som tillhör familjen trastfåglar. Den räknas som den mest utbredda trastfågeln i Europa.

Tidigare var koltrasten en utpräglad skogsfågel men den har sedan mitten av 1800-talet bosatt sig i parker nära bebyggelse samt i trädgårdar vilket i dag gör den till en kulturföljare.

Koltrasten är tack vare sin närhet till människor allmänt bekant. Hanen känns igen på sin kolsvarta kropp, gula näbb och gula ögonring. Den melodiska sången, som koltrasthanarna framför högljutt, anses som särskilt vacker.

Koltrasten är välkänd i svenska miljöer och 1962 blev den i en omröstning i Dagens Nyheter utsedd till Sveriges nationalfågel av läsarna.

Koltrasten är en av de största trastfåglarna i Europa. De något mindre honorna är mellan 23,5 och 25 cm stora, medan hanarna når en storlek på upp till 29 cm och därmed är endast något mindre ändubbeltrasten. Vikten är 80–125 gram. Hanen har ett vingspann på 34–38 cm. Vinglängden är i genomsnitt 133 mm (standardavvikelse 2,3 mm) och hos honan 128 mm (standardavvikelse 2,6 mm).

                                                                                       ****

                                                                                            ****

Inlagt 2015-08-02 21:10 | Läst 3325 ggr. | Permalink
Hej gert!

Det pågår en omröstning om Sveriges nationalfågel just nu. Går fortfarande att rösta. Gå in på Sveriges Ornitologiska förenings hemsida och rösta.

Tror att koltrasten är med bland de sista 10.

Daniel
Svar från gertphoto 2015-08-03 19:56
Tack Daniel Jag har röstat i flera omgångar Sen får vi se vilken som vinner Koltrasten är en fin fågel Ha det skönt i sommar : ) // Gert
Koltrasten är en fin fågel tycker jag. Fina bilder Gert.
Svar från gertphoto 2015-08-03 19:58
Tack Ingemar Håller med att koltrasten är fin fågel Ha det gott : ) // Gert
Fina bilder på koltrasten. En rolig fågel att titta på och vi har en hel del av dem där jag bor.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-08-03 20:01
Tack Lena Här finns också ganska många koltrastar De är intressanta att se på när de fångar mask Ha en skön kväll :) // Gert
En fin fågel som ofta gästar min tomt också.
Svar från gertphoto 2015-08-03 20:03
Tack Margareta Det är trevligt att ha koltrasten som gäst Ha det skönt : ) // Gert
Vi har ett koltrastpar i trädgården
De kommer och går men det är väldigt uppskattade av oss
Koltrasten är en av våra finaste fåglar. Har många i trädgården här hemmavid, men den är ganska skygg av sig. Hanens kolsvarta fjäderdräkt är fin i låg sol, bl a. Mycket bra bilder, Gert!
Ha det bra!
//Micke