CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Full fart på studentfirandet igen!

Det var tut-tut här, det var tut-tut där och här var det tut! Flak med oottröttligt dansande och tjoande studenter. Snacket om att ungdomen inte orkar nåt var vara tomt snack denna dag!

*****

Andra valde andra transportsätt. Här ett 100 % miljöanpassat sådant.

Nån åkte elbil! Gråmålad sådan. Diskret uppvisning av fossilfritt.

Motorcykel funkade också. Den här åkte med olika passagerare, kanske han bjöd på en tur?

Rätt många åkte öppna bilar!

Men visst var flaken vanligast. Varv på varv genom stan.

Här passeras en av Norrköpings symbolbyggnader, Holmentornet.

Och här åks med Irakiska Kurdistans flagga. Irakiska Kurdistan är en autonom region inom Irak, jfr Grönland som hör till Danmark eller Skottland som hör till Storbritannien eller Baskien som hör till Spanien.

Och till sist en vertikalvy över ett flak!

Postat 2022-06-11 08:28 | Läst 332 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nytt på stan: Wahlins Café & Vinyl

Första april 2022 slogs entrédörren upp till Wahlins Café & Vinyl i Norrköping. Bra vibbar i väggarna, innan dess höll en jättefin damfrisörska till i lokalen. Nya ägarna, Gitta och Peo Wahlin, har byggt om den för caféändamålet. Nu nionde juni har det mesta kommit på plats.

Här en liten uteservering utanför dörren. Det ska bli trädäck runt hörnet. Alla tillstånd har hämtats in. Kommunfullmäktige beslöt nyss att inte ta ut markhyra i år, välkommet, det behövs en återstart efter pandemin.

Affärsidén bakom Café & Vinyl är att ha hemlagad husmanskost, gott kaffe och kaffebröd och att sälja riktiga LP-skivor. Peo Wallin har varit discjockey och är skivsamlare. Nu köper och säljer han skivor. Kunderna kan inte köpa på nätet. Det som gäller är att åka till Norrköping och kolla på plats. Somliga tycker att han är tokig som inte säljer så dyrt det går på nätet. Men idén är att kunderna ska kolla på plats och hålla det de köper i händerna. De kan passa på att fika också.

Specialbyggda lådor till skivorna. Äkta trä och sockerlådssinkning i hörnen.

Jag kände igen en skiva med Bruce Springsteen på Ullevi 1985. Det var då 62 000 fans stampade i takt så att den göteborgska leran rörde sig och hela Ullevi var i fara. Reparationerna med betongpålning ner till urberget tog flera år.

Det finns både vanliga skivor som inte kostar så mycket och riktiga rariteter som kostar mer.

Skivorna finns några trappsteg upp från utskänkningslokalen. Ja, caféet har fullständiga rättigheter.

Med fönsterbord fick jag god sikt mot Gamla Rådstugugatan. Lunchmackan smakade utmärkt, hemlagad med allt gjort från grunden.

Peo Wahlin, glad men trött invigningsdagen, arkivfoto från 2022-04-01

Gitta Gelb Wahlin

Postat 2022-06-10 08:39 | Läst 804 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Martin Modéus

Onsdag 8 juni 2022 valde Svenska Kyrkan biskop Martin Modéus i Linköping till ärkebiskop. Första november efterträder han Antje Jackelén i ämbetet.

Veckan före pandemin träffade jag honom i annat ärende. Då blev jag varse att han körde elbil! Jodå, stiftet jobbar aktivt för miljön och kyrkan satsar på rena elbilar.

Ärendet gällde ett framträdande i en förening jag är med i. Han talade om Svenska Kyrkan i en vilsen tid. "Kyrkan har språket och orden - rättfärdighet, försoning, nåd, barmhärtighet. förnöjsamhet. Kyrkan har berättelser. Kyrkan bjuder på gemenskap. Det sekularistiska samhället har ingen idé om hur individualister ska finna gemenskap. Kyrkan har riter, skydda dem. använd dem." En bra person tycker jag i all ödmjukhet.

Roligt! Billigt! Tyst! Biskop Martin Modéus i Linköpings stift sträcker ut tre fingrar för att visa hur bra det blivit med elbilar. Förvaltningen har bytt till 100 % el. Man disponerar sex Nissan Leaf, senaste modellen med 62 kWh batteriet. Ett lyft jämfört med tidigare hybrider som gick tre mil på el. Stiftet vill vara ledande i klimatarbetet och bli klimatneutralt, helst redan 2030. Bland mycket annat ska pastoraten ordna laddning vid varje kyrka. Visionen innebär 249 laddställen dit alla elbilister blir välkomna. Några är klara. 1 MW solceller är på plats. Arkivfoto januari 2020 © Måns Hagberg.

Postat 2022-06-09 08:27 | Läst 433 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sommargågator

Sommargågator, rätt eller fel?

Här i  Norrköping gräver stan upp gator överallt. Mitt i krånglet blev en genomfart sommargågata. Ibland är jag reaktionär och tycker att det vore bättre att hålla trottoarerna fria från mopeder och elsparkcyklar. Ge gångtrafikanterna bättre chanser!

Och så dessa orangemålade utemöbler. Nämensnälla tycker jag, Norrköpings gatubild ska vara sossebetonggrå! Här avspärrningen i ena änden.

I andra änden är avspärrningen mer diffus.

*****

Reaktionär eller ej, jag kollade iallafall hur andra tycker. En cyklist från Malmö gillade upplägget. Han fick cykla utan bilar kring sig.

Gunborg från närförorten Ektorp tyckte att det var rätt skönt att få sitta ner en stund. Färgerna? Dom hade hon inte funderat närmare på. Att bli plåtad och med i en blogg på Fotosidan var helt okej.

*****

Efter ett tag klistrades orange markeringar på asfalten. Kanske dom markerar en snitslad väg för både cyklar och bilister?

*****

Sommargågator, rätt eller fel? Hur ser det ut i andra städer? Vad tycker du?

Postat 2022-06-08 09:41 | Läst 592 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Jordfabrik

Ute på stormarknader och andra försäljningsställen ser man ofta säckar med planteringsjord som det står Rölunda på. De kommer från den här tillverkningsplatsen. Det hela började med att en företagsam lantbrukare ville ta vara på strö och gödsel från korna. Nu har verksamheten ökat! Råvaran från gården och granngårdarna,  torv och mineraliskt material  mellanlagras i högarna.

*****

Nu under pingsten var det en lite speciell stämning på platsen. Ingen tillverkning och bara öppet lite grann för kunder som hämtar själva och betalar i en bössa eller swishar.

*****

Transportören stod still.

*****

Högarna rördes inte. Helgfrid.

Postat 2022-06-07 10:56 | Läst 398 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa