Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Martin Modéus

Onsdag 8 juni 2022 valde Svenska Kyrkan biskop Martin Modéus i Linköping till ärkebiskop. Första november efterträder han Antje Jackelén i ämbetet.

Veckan före pandemin träffade jag honom i annat ärende. Då blev jag varse att han körde elbil! Jodå, stiftet jobbar aktivt för miljön och kyrkan satsar på rena elbilar.

Ärendet gällde ett framträdande i en förening jag är med i. Han talade om Svenska Kyrkan i en vilsen tid. "Kyrkan har språket och orden - rättfärdighet, försoning, nåd, barmhärtighet. förnöjsamhet. Kyrkan har berättelser. Kyrkan bjuder på gemenskap. Det sekularistiska samhället har ingen idé om hur individualister ska finna gemenskap. Kyrkan har riter, skydda dem. använd dem." En bra person tycker jag i all ödmjukhet.

Roligt! Billigt! Tyst! Biskop Martin Modéus i Linköpings stift sträcker ut tre fingrar för att visa hur bra det blivit med elbilar. Förvaltningen har bytt till 100 % el. Man disponerar sex Nissan Leaf, senaste modellen med 62 kWh batteriet. Ett lyft jämfört med tidigare hybrider som gick tre mil på el. Stiftet vill vara ledande i klimatarbetet och bli klimatneutralt, helst redan 2030. Bland mycket annat ska pastoraten ordna laddning vid varje kyrka. Visionen innebär 249 laddställen dit alla elbilister blir välkomna. Några är klara. 1 MW solceller är på plats. Arkivfoto januari 2020 © Måns Hagberg.

Inlagt 2022-06-09 08:27 | Läst 437 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ett bra porträtt tycker jag.
Svar från Måns H 2022-06-09 10:24
Tack Morgan! Biskopen är bra, det är nog det som skiner igenom i bilden trots en del tekniska brister.
Det har hänt en hel del saker med vår kyrka under århundradena. Att anamma moderniteter är inget som jag skulle förknippa den med, men där ser man! Ett framåtskridande, utan att släppa taget om startpunkten, är nog ingen barnlek. När det gäller laddställen står de nog inför en stor utmaning om man ska gissa utifrån de senaste mediarapporterna.
Dessutom är det väl så att debatten elbil/oljebil börjar ta täten i åsiktstävlingen, där religion sedan länge legat i toppstriden. Så man kan säga att de nu tävlar i två klasser :)

Ha det gott! /Thomas
Svar från Måns H 2022-06-09 22:35
Kyrkan har inte gjort nåt större väsen kring elbilssatsningen. Den ingår i en bredare miljöanpassning / klimatomställning, kyrkan ser som en av sina uppgifter att vårda skapelsen. Just framåtskridande utan att släppa taget om startpunkten tror jag är vad som behövs för att vi inte ska bli alldeles vilsna i det nya eller bli kvar i det gamla.