CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Våren rullar in

Påskafton, slöjmoln, CIRRUS, från väster. Idag påskdagen lovade norska vädertjänsten molnfritt och 18 grader.

Pentax K-1 med Pentax FA 35 mm. Grannens balkong nere i bilden.

PS annandagens kväll:  Härmed också samma bild i färg:

Postat 2022-04-17 11:52 | Läst 340 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ettöringen är inte glömd!

Under andra världskriget tillverkades ettöringarna av järn. Domnarfvets Jernverk axlade uppgiften med den äran. Domnarfvet präglade även femöringar av järn.

Sen kom bronsen tillbaka i mynten. En period på 1960-talet byggdes en hel del hus i lättbetong. Blocken hade spår och speciella plastbrickor användes som låsning. De hade exakt samma storlek som femöringar. Varje plastbricka kostade mer än 5 öre, så byggarna kom på att låsa ihop husen med femöringar av brons. Det gillade inte Riksbanken! Mynten kostade betydligt mer än 5 öre att tillverka.

Med fortsatt inflation avskaffades ettöringen, tvåöringen, femöringen, tjugofemöringen, tioöringen och till slut fanns bara kronor kvar. Och nu då sedlar och mynt rationaliserats bort, allt finns i molnet, finns inget att öppna en batterilucka med! Molnet duger inte.

Pentax Program A med batterilucka där en ettöring passade bra.

Men banken har inte glömt ettöringen !

Jag hade blivit skyldig banken 4.65 i ränta. Betalade och trodde att saken var ur världen. Men icke! Nytt brev från banken:

Fakturan var på 1 öre. Ränta på de där 4 kronorna och 65 örena:

Jag försökte betala via molnet. Det gick inte. "Beloppet är för litet".

Jag försökte ringa banken. Telefonkön var lång, så jag surfade in på Fotosidan och kommenterade foton. Just nu finns särskilt intressanta bilder i gruppen Arkitektur!

Till slut svarade en tjänsteman. Jag förklarade läget och att jag ville betala. Annars kommer väl påminnelser och förseningsavgifter och jag vill inte att Kronofogden anlitas för avgifter för en ettöring som inte gick att betala. Jag förstår, sa tjänstemannen. Bästa lösningen är att du använder samma OCR-nummer, men betalar in ett större belopp, t ex fem kronor. Jamentack och en God Påsk sa jag och fick samma önskan tillbaka.

Sen ringde telefonen med en enkät. "Hur var din upplevelse av kontakten med vår bank".

Första frågan var faktiskt om väntetiden! Dom har skärpt sig. Då enkäterna kom var enda syftet att jävlas med personalen. Jag satte ut 2 av 5. Och så några femmor till tjänstemannen.

Och så slutklämmen, på en skala 1 till 10, Hur sannolikt är det att du skulle rekommendera vår bank? Det blev 4 av 10.

Sen fanns plats för muntlig kommentar.

Jag pratade in att banken nog inte är värre än andra, men bedrövlig då det gäller att hjälpa till med att upprätta en framtidsfullmakt och ännu värre då det gäller att acceptera en fullmakt som redan finns.

God Påsk!

Postat 2022-04-15 09:23 | Läst 703 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Första funkishuset!

Detta är mitt hemkvarter i Norrköping, bor i huset intill. I går tecknade motljuset fasaden på Centrichuset så här:

Huset är det första i "funkis" som uppfördes i Norrköping. "Funkis" står för funktionalism. De som drev denna ism ansåg att det var funktionellt att ta bort all dekor, spröjsade fönster och de vattenavledande sadeltaken. 

Här bild från byggtiden:

Centrichuset

Husets karaktär och konstruktion kom att bli föremål för många och långa diskussioner i byggnadsnämnden. Det där avskalade skulle ju bryta av i stadsbilden. Olika lösningar diskuterades, olika förståsigpåare konsulterades. Enligt en uppgift blev det till slut så att upplägget och det mesta projekteringsarbetet utfördes av initiativtagaren Otto W. Moberg medan fasaden ritades av Norrköpingsarkitekten Sten Wennerström. Kapital kom från Mobergs fru Anna och hennes släkt.

År 1931 stod huset färdigt. Hotell- och bostadsdelen i de övre våningsplanen. Butiker och kontor i de nedre. År 1932 flyttade Hotell Centric in i huset. Hotellet finns ännu kvar. 

Utom att vara första funkishuset var det också första huset med parkeringsgarage. Jag har bilen i det garaget. På den plats där Vargfar Bergström hade tvättplats för sin bilfirma och Varg-Olle hjälpte till att tvätta åken.

Postat 2022-04-13 12:54 | Läst 497 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Kvarteret God Vän

1719 brände ryssarna ner Norrköping.  Kvarteret God Vän i Norrköping heter så sen åtminstone 1729. Nu stavas det Godvän.

Bryggaråldermannen Nils Forsman hade som valspråk "Alltid God  Vän ". Han tillämpade det även gentemot ryssarna. Enligt en nedteckning   från 1798 tvingades han traktera fienden med öl och brännvin. "Hans frikostiga tractamenter, hans solodans, under beständigt ropande av detta valspråk: Alltid god vän, gjorde att han, utom lösören, fekk behålla sitt hus oskadat".

Stadsantikvarie emerita Ann-Charlotte Hertz: Genom att bjuda ryssarna på mat och dryck räddade han sin krog och två hus till från att brännas ned. De var de enda som stod kvar.

På den här platsen har serverats mat i minst 300 år.  Forsmans hus finns inte kvar, men krogen God Vän som ligger i kvarteret lär vara Norrköpings äldsta. Byggnaden där krogen nu finns stod klar 1918 efter ritningar av Norrköpingsarkitekten Werner Northun. https://www.hemhyra.se/app/uploads/2021/06/godvan03.jpg

Biografen är numera frikyrka. Där krogen ligger (t h) har knappt nånting ändrats sen byggtiden! Bildkälla: Norrköpings Stadsarkiv

Eldkvarns Plura Jonsson har bott här, i en stor våning med jungfrukammare och serveringsgång. "Vi hade såna här breda fönsternischer, med kolmårdsmarmor, som man kunde bädda i när man var liten och titta ut på gatan. Det var en helt annan tid. Patrullerande konstaplar med batong och utedass på gårdarna."

Fasad mot  St Persgatan. Samtliga foton tagna med Pentax K-1 och objektiv SMC Pentax FA 77mm Limited.

Kvarterets gård är ganska stor och öppen men nästan helt täckt av asfalt eller betong.

Postat 2022-04-12 09:59 | Läst 473 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

103 år med Pentax på 103 minuter

Ett stort gäng videofilmare  har skaffat pengar med crowdsourching och tagit fram en historik över Pentax historia.Det går undan, och vad jag kan förstå har de gjort ett bra urval och kan sina saker. Kul att titta på!

Bilden här är inte klickbar, länkarna finns sist i texten.

Asahi Opt Co började som linstillverkare med bl a glasögon, sen objektiv, sen kameror Ashaiflex och Pentax.  Först med återgående spegel och först med en hel del annat. De klassiska Takumarobjektiven är legendariska. 

Från skruvgänga 37 mm till skruvgänga 42 mm till bajonett K och hela tiden bakåtkompatibelt med hjälp av adaptrar. Pentax tog fram dessa för att kunderna skulle kunna fortsätta använda tidigare inköpt optik. Målgruppen har varit amatörer och entusiaster.

Mellanformatskameran, den med trähandtaget, användes professionellt.  Minivarianter  kunde reportern ha i fickan. Mycket bra grejer till överkomliga priser ------- optik och mekanik på hög nivå, priserna på något lägre. 

Jag har min första Pentax från 1962 kvar och den fungerar bra. Mest använder jag digitalaren Pentax K1. Den har hur många hjälpsamma funktioner som helst. Idag kom jag på att knappen för att tända hjälpbelysningen vid bajonetten funkar innan man startat kameran!

Länkar (ej klickbara, kopiera och klistra in i din dators sökfält):

https://www.pentaxforums.com/articles/photo-articles/pentaxtips-history-of-pentax-video.html

https://www.youtube.com/watch?v=H0dWWybo0Nk

Postat 2022-04-11 08:49 | Läst 700 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa