Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Första funkishuset!

Detta är mitt hemkvarter i Norrköping, bor i huset intill. I går tecknade motljuset fasaden på Centrichuset så här:

Huset är det första i "funkis" som uppfördes i Norrköping. "Funkis" står för funktionalism. De som drev denna ism ansåg att det var funktionellt att ta bort all dekor, spröjsade fönster och de vattenavledande sadeltaken. 

Här bild från byggtiden:

Centrichuset

Husets karaktär och konstruktion kom att bli föremål för många och långa diskussioner i byggnadsnämnden. Det där avskalade skulle ju bryta av i stadsbilden. Olika lösningar diskuterades, olika förståsigpåare konsulterades. Enligt en uppgift blev det till slut så att upplägget och det mesta projekteringsarbetet utfördes av initiativtagaren Otto W. Moberg medan fasaden ritades av Norrköpingsarkitekten Sten Wennerström. Kapital kom från Mobergs fru Anna och hennes släkt.

År 1931 stod huset färdigt. Hotell- och bostadsdelen i de övre våningsplanen. Butiker och kontor i de nedre. År 1932 flyttade Hotell Centric in i huset. Hotellet finns ännu kvar. 

Utom att vara första funkishuset var det också första huset med parkeringsgarage. Jag har bilen i det garaget. På den plats där Vargfar Bergström hade tvättplats för sin bilfirma och Varg-Olle hjälpte till att tvätta åken.

Inlagt 2022-04-13 12:54 | Läst 506 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vackra proportioner på huset. Är det att funkishus nu blivit så gamla att de fått patina eller har det byggts fula som, iaf för mig gett stilen något dåligt rykte? /Eric
Svar från Måns H 2022-04-13 13:27
Generellt så var det nog så att de första funkishusen ritades av klassiskt skolade arkitekter som såg till att proportioner och detaljering blev bra.

Inom arkitektkåren hör det numera till att vara frälst för nymodernismen, en stil som ibland spårat ur. Kolla Arkitekturupprorets hemsida och man får se otroligt fula byggnader vilkas enda syfte är att chockera vilket de tyvärr lyckas med.
ztenlund 2022-04-13 14:28
Funkis som den byggdes från början, på 30-talet, är knappast särskilt ful. Åk och titta på husen på Gärdet och i Södra Ängby så har du två typiska områden med nästan bara hus från den typen. Södra Ängby är lite intressant på det sättet att man mer eller mindre kvarter för kvarter också kan se utvecklingen. Alla hus har inte platta tak med gesimsrännor, medan några riktigt påskostade fräsiga hus på Ängbyhöjden, om än i en snyggare form, förebådar var vad som senare skulle komma.
Svar från Måns H 2022-04-13 17:33
@ Martin: Tessinparken, Gärdet:

Mycket bra plan med bra hus tycker jag! Och har alltid tyckt så.

Däremot tyckte min professor i stadsbyggnad Uno Åhrén att området var närmast kälkborgerligt. Han hade velat bygga smalhus på diagonalen i stället.

Södra Ängby är t o m riksintresse för kulturvården pga funkisbebyggelsen!
Kul att hotellet är kvar sedan 90 år. Hur pass ursprunglig är interiören idag?

Många funkislägenheter har (påstår jag helt lekmannamässigt) lägenheter som är genomgående för att få in ljus från två håll. Hur är det med den här byggnaden? Har den någon innergård eller "ljusschakt"?

Tack för intressant inlägg (som vanligt).

/F

Tillägg: Och Norrköping måste ha varit på hugget för hänga med i den nya trenden. 1931 måste ha varit tidigt. 1930 och Stockholmsutställningen räknas väl som funkisens genombrotts år i Sverige
Svar från Måns H 2022-04-13 17:43
Visst var det tidigt! Utom Stockholmsutställningen 1930 så var väl KTH kårhus från 1929 (årtal taget ur minnet, kan vara fel) först.

Mobergs hade varit verksamma i Kanada där Otto W tagit till sig ny byggnadsteknik. Och då de flyttade hem till Norrköping hade de kontakt med tidens strömningar, bl a Carl Bergsten.

Jag har inte varit inne i hotellet men tittat på en hörnlägenhet. Ljus och ganska fin i sitt lilla format, parkettgolv, fönsterbrädor av kalksten men ingen balkong så vi avstod. (Flygfotot visade liksom min bild nån sorts balkong men den var mest en prydnadsatrapp.)

Innergård, ja, men bara asfalt och en stor lanternin till Myrornas butik. Inga ljusschakt med uteluft, men trapphuset har ovanifrånbelysning.
ztenlund 2022-04-13 18:24
Nymble, som kårhuset kallas, stod klart 1930, men började byggas i slutet på 20-talet.

Kan omläsas härstädes:
http://insynsverige.se/documentHandler.ashx?did=1817798
Har alltid gillat funkishus, både fina och funktionella. Speciellt villorna med lite olika fönster i fasaden, som ett abstrakt verk.
Svar från Måns H 2022-04-13 17:47
Jag önskar att jag också gillat funkis! Det hade gjort livet som arkitekt lättare. Tyvärr kom jag in i yrket då funkisens mörka sidor blev påträngande. De renläriga rev landets innerstäder och ritade förstäder som Hallunda. Jag bytte spår till traditionalist.

Men även jag kan gilla fina funkishus!
Det där med taken är lite blandat om man börjar titta. I Södra Ängby syns ju utvecklingen tydligt, men på flerfamiljshus är det en hel del som inte har platta tak även lite senare. Andra döljer delvis att det finns en konventionell vind genom att ha en form på takfoten som ser ut mer som ett hus med (nästan) platt tak och gesimsränna. Då syns det inte när man står nere på gatan, utan man måste ut en hyfsad bit från huset för att se att taket faktiskt sticker upp.
Svar från Måns H 2022-04-13 17:52
Hittade denna vers från Södra Ängby på Wikipedias sida om platsen.

"Takdroppet måste jag plötsligt begrunda.
Den platta plåten gick oväntat bet.
Onäpst bryter man ingalunda
mot generationers erfarenhet.
En måttlig lutning på någon meter
avleder nämligen regnets svall.
Seklers rön och erfarenheter
var inte så dumma i alla fall."

Och så har vi arkitktens och tecknarens Mems bild av arkitekt i basker som står framför ett nedisat funkishus och säger "It´s a pity our climate doesn´t permit a functional architecture."