En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hemma hos familjen knölsvan

Jag hade länge planerat att kolla in hur det gått för knölsvansfamiljen vid Råstasjön och fick äntligen en chans. Jag gav mej iväg i god tid före soluppgången. Kanske lite väl tidigt...När jag parkerat vid tennishallen bakom Råstasjön var det fortfarande väldigt mörkt på gångvägen ner mot sjön.

Jag stannade till en stund och tog några bilder i skenet av lyktorna. Det var fint och stillsamt fast man kunde höra staden vakna runtomkring. 

När jag kom ut på promenadvägen runt sjön tog jag ett fem bilder i stående format för detta panorama. Det är vyn mot Friends, nej fel, Strawberry arena. Solen är på väg men inte riktigt än.

Jag promenerade vidare...Ljuset tilltar sakta och det simmar en och annan fågel på vattnet. Sothönsen är i alla fall vakna. Jag spanar efter knölsvanar...

Där är de! Jag kan räkna till åtta på kamerans display plus en vuxen individ som inte är med på denna bild. De har inte vaknat ännu och befinner sej på andra sidan sjön i förhållande till min position. Jag fortsätter promenaden, de är ca 1,5 km bort. När jag når dit är de förstås inte kvar...

Jag kommer tillbaka till samma ställe och tar fem bilder till för ett nytt panorama. Solen kommer snart att gå upp.

Några hundra meter senare får jag syn på dem. Hela familjen har precis nått favoritplatsen där en mjuk stenhäll sluttar ner mot vattnet. Jag räknar vimlet av grå halsar och får det till åtta, plus två helvita individer.

Den här bilden tog jag 24 juli på samma ställe. Då var de åtta ungfåglarna fortfarande duniga och redan då såg det förstås hoppfullt ut att de skulle klara hela kullen även detta år. 

Nu vet jag att så är fallet. Knölsvansparet vid Råstasjön har återigen lyckats med en kull på åtta ungar. Jag byter från 100-500 zoomen till 16-35 mm och hukar mej mitt i den stora svanfamiljen.

Solen har gått upp och bjuder på morgonljus, även om det inte är så spektakulärt på denna plats. Jag sitter på huk bland svanarna som gör morgontoalett. 

Med 16 mm kan jag nästan klappa den vuxna svanen på stjärten och hen tittar på mej en kort stund. Men det här är det snällaste svanparet jag någonsin mött och den vuxna fågeln bryr sej egentligen inte alls om min närvaro. 

Det är precis som jag har upplevt tidigare. Jag får sitta mitt i familjen som ägnar det mesta tiden åt att putsa sej. Emellanåt för de en lågmäld kommunikation av mjuka kvittrande (från ungarna tror jag) i kombination med resta halsar. De har koll på varandra på ett artigt sätt. Lågmälda för att vara så stora. 

En efter en bäddar de ner sej för att sova frukost och jag lämnar dem efter ett fint möte. Det blev förstås betydligt fler bilder och de kanske kommer i ett senare inlägg. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-10-21 07:45 | Läst 132 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vilket fint morgonmöte med inledande härliga gryningsbilder.
Dom verkar inte bekymra sig om fotografer för annars brukar det fräsas en del om man inte håller avstånd. Kul att det blivit en så stor kull ungar.
HaD/Gunte..
Välbekant sjö som det var länge sedan jag var till, lite för nära kanske. Barnbarnen är för stora för att promenera med mormor dit som vi gjorde förr.
Men din tidiga promenad och besök hos svanfamiljen var lyckat. Blev många fina bilder, sista bilden där ser väldigt mysig ut.
Hur nära fick du komma svanarna, de brukar bli rejält sura då man kommer nära.
Det blir sällan precis som man har planerat när man skall fotografera djur, de är inte där man vill och när man väl hittar dem så är risken att de flyttar sig längre bort.
Bilderna fyra och fem tycker jag speciellt mycket om i dagens inlägg.
Fint reportage om svanarna i Råstasjön. Kul att de lyckas klara hela kullen.
Mvh Bengt
Hej Lena! Fint reportage om "dina" svanar. Bilderna med vidvinkelzoom är extra fascinerande. Hälsningar Mats
Hej Lena H.
Underbart möte med den danska nationalfågeln. Jag är glad att den beter sig på rätt sätt. Artig men med respekt för en svensk naturfotograf :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik/DK.
Riktigt trevligt inlägg och kul med panorama. Jag har aldrig provat det, känns som värt att prova vid något tillfälle.
Fina bilder på familjen Knölsvan!
Tror faktiskt inte att jag nån gång sett unga knölsvanar. Har nog bara träffat på väsande vuxna exemplar. ;)
/Lena :)
Fantastiskt att du kunde komma så nära och fotografera med en vidvinkel, de brukar annars vara ganska bitska. Den vackraste bilden tycker jag blev bild 4 den rödaktiga, dina panorama blev fina också