En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Östra Finland, dag 4 på mossen

Fjärde dagen som vi skulle sitta i gömsle och Lassi kommer överens med Magnus om var vi ska sitta och vilken plan som gäller för dagen. Vi har ju inte fått se varg och det troligaste ställe för den att dyka upp är på mossen där vi satt första dagen. Det kommer att läggas ut en åtel där plus lite "smågodis" som Magnus kommer att gömma i närheten av det gömslen vi sitter i. 

Vädret är sol med stackmoln och ljuset varierar sålunda, men det är väldigt mycket ljusare än på de platser vi suttit de senaste två dagarna. Korparna är snabbt på plats och jag kan ju inte motstå att ta några bilder på dem. Jag skulle kunna visa flera blogginlägg med enbart korp i olika poser och ljus, men jag besparar er det så länge.  

Längst bort mot skogsbrynet sitter en korp, några kråkor och en havsörn. Vi såg ju en havsörn här under första dagen men den kom aldrig särskilt nära. Kanske kan vi få se lite mer av den idag. 

Den mörka björnen är snabbt på plats men den blir skrämd och springer iväg. Det ser tungt ut på den blöta myren och den springer inte så långt. Den lunkar runt i en stor vid sväng och kommer så småningom tillbaka.

En av de ljusare björnarna kommer också lufsande. Lägg märke till att örnen fortfarande sitter i bakgrunden. Så här långt är allt ungefär som man kunde förvänta sej. Vi har blivit rätt bortskämda med att björnarna kommer relativt snabbt, men ingen varg syns till.

Något förvånande dyker järven upp. Den brukar inte vara på denna plats så ofta och det tyder ännu mer på att vargarna inte är i närheten, om järven vågar sej fram. Den springer runt och letar efter smågodiset som Magnus gömt och låter björnarna turas om att äta på åteln.  Vi fortsätter spana ut på mossen mellan kortare fotosessioner när något rör sej på en plats som man gillar. Det är ett stort öppet område att hålla utkik över och/eller skapa sina egna kompositioner. 

Plötsligt kommer en stor fågel inflygande, en örn, men inte havsörnen för den sitter kvar i det gamla trädet. 

Det är en kungsörn och Magnus, som sitter med oss i det stora gömsle vi har för dagen, blir exalterad. Kungsörnsparet i området har inte setts här på länge. 

Det yr korpar åt alla håll när kungsörnen kommer in för landning i närheten av åteln där det för närvarande inte sitter någon björn. Solen gick också i moln precis i det ögonblicket. 

Örnen äter lite men kommer inte till ro och lättar ganska snart. Den sätter sej en kort stund i ett av de döda träden som korparna brukar sitta i, innan den flyger upp igen. 

Den visar upp sej i all sin prakt innan den gör en stor lov över området och försvinner bort över mossen, mot skogen. Den landar i ett träd någonstans bortanför fotoavstånd men inte alltför långt bort. Vi hoppas förstås att den ska komma tillbaka. 

Det går bara fem minuter så kommer en ny örn flygande och nu är det havsörnen som seglar in mot oss. 

Den kommer in för landning en bra bit från åteln och visar upp sej väldigt fint. Det blir förstås mängder med bilder. 

Örnen landar en kort stund i blötan och lättar sedan. 

Det blir väldigt fina poser både när den landar och sedan flyger upp igen. Det här artar sej mycket bra. 

Av någon anledning landar örnen igen, ungefär som att den ger oss ännu en chans att sätta några fina bilder, innan den återigen ger sej iväg. Den är aldrig i närheten av åteln och stannar inte tillräckligt länge på marken för att hitta något annat ätbart. 

Nu lugnar det ner sej något men efter ca 20 minuter kommer en kungsörn, men inte från det håll där den första försvann.

Det här är en annan individ och Magnus viskar förtjust att vi nu fått se båda kungsörnarna i det par som brukar uppehålla sej i området. Den landar kort i en tall. 

Men bestämmer sej ganska snart för att den vill smaka av det som bjuds.

Den gör en lov och kommer in mot åteln där den slår sej ner och sitter en lång stund. Den tar för sej och fyller krävan så det blir en stor bula på halsen innan den ger sej av.

Den landar prydligt i samma träd som havsörnen. Solen ligger nu lågt och kommer strax att förvinna bakom en trädridå innan den går ner för dagen. 

Medans det fortfarande går att fotografera kommer den andra kungsörnen tillbaka för att äta lite mer. Havsörnen tar inte del av något utan sitter mest i trädet och avvaktar efter sin flygtur framför gömslet. Den räknar kanske med att det ska finna rester kvar till nästa dag. 

Jag har bestämt mej för att sova kvar i gömslet. Vi har suttit i ett stort bekvämt gömsle för sex personer och det finns bekväma britsar med madrasser att sova på. Niklas stannar också kvar över natten och vi kryper ner i våra sovsäckar vid niotiden. I gryningen kan vi skymta en svart skepnad på åteln, en björn. Järven kommer också förbi när det börjar ljusna, men jag har visat så många bilder på dessa djur tagna i bättre ljus, så jag hoppar över det. 

Björnen lufsar iväg och när det blir ledigt på åteln sitter plötsligt kungsörnsparet där. Vi såg inte ens när de kom inflygande. Jag brukar inte visa bilder där åtelresterna syns men det här tyckte jag ändå var en praktfull syn. Man ser också stålvajern som åteln sitter fast med, så att de stora djuren inte ska dra med sej maten  i skogen. 

Det kom inga vargar men vilken dag det blev ändå. Man kan ju inte vara besviken efter en sån här upplevelse. Jag hade absolut inte förväntat mej att få se dessa pampiga rovfåglar på så nära håll som vi fick denna dag.  

Hälsningar Lena

PS. Anledningen till att det inte är vargar på plats, som det varit tidigare år, hänger ihop med att alfahannen försvann i oktober -22 och endast honan plus två andra djur, antagligen unga honor, har funnits inom området sedan dess. Det har därför inte blivit någon valpkull i år. Alfahonan har bara visat sej sporadiskt under sensommaren och inte alls de senaste veckorna.   

Inlagt 2023-10-03 19:33 | Läst 915 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fin serie igen en gång. Jag gillar speciellt puffbilden med den landande havsörnen.

Tommy S.
Svar från Lena Holm 2023-10-05 21:15
Tack Tommy,
just den bilden, i en serie av flera, blev nog de estetiskt finaste från denna sittning. Kungsörnen var dock den största upplevelsen.
Hälsningar Lena
Väldigt snyggt, där bild 12 & 13 sticker ut extra! Och det är att det inte är en helt utslätad bakgrund, ihop med fina höstfärger som gör att jag tycker så..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-10-05 21:16
Tack Jan,
jag tänkte faktiskt på dej lite när jag valde bilderna till detta inlägg och tog med några som visade mer av miljön. Just 12 och 13 skulle dock ha kommit med i vilken selektion som helst, de är bland de bästa bilderna från denna dag.
Hälsningar Lena
Imponerende - imponerende Lena.
Jeg er målløs.
Nummer 11, 15, 18 og 20 er mine favoritter her.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-10-05 21:18
TAck Erik,
havsörnen bjöd på många fina poser men det var nog möjligheten att få fota kungsörn så pass nära och i luften som gav den mest minnesvärda upplevelsen.
Hälsningar Lena
Väldigt bra, många vackra bilder med den fina höstvegetationen i bakgrunden. Särskilt fint med havsörnen över marken och kungsörnens #2, järv och björn som lufsar på mossen. En lyckad dag
Svar från Lena Holm 2023-10-05 21:20
Tack Peter,
det blev en över förväntan lyckad dag för jag trodde inte att vargen skulle visa sej (men man ger ju inte upp hoppet). Då blev örnarnas uppvisning en stor bonus. Ett få fota kungsörn flygande på detta sätt har jag inte haft någon riktigt bra chans på förut.
Hälsningar Lena
Jättefin serie där du visar många utsökta bilder på både björn, järv, korp och örnar.
Den fina havsörnen som du fått på nära håll när den går ner för landning blir favorit. Bild nr 10 räknat nedifrån och upp. Sen vad kul med kungsörnar :) Riktigt häftiga rovfåglar. Snyggt fångat och intressant läsning.
Fin blogg Lena :)
Svar från Lena Holm 2023-10-05 21:23
Tack Joakim,
kul att du väljer just den som din favorit, den är förstås en av mina favoritbilder också. Kungsörnarna var dock kanske den största upplevelsen för det är så fån gånger jag fått chans att fota dem på så pass nära håll och dessutom i luften.
Hälsningar Lena
Häpnadsväckande bildserie. Faller för korparna och beundrar alla andra. Så underbara och inspirerande! Härliga färger och fina kompositioner. Härligt att se de fina djuren på nära håll.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-10-05 21:28
Tack Halina,
fast det här var en resa främst för att fota rovdjuren på marken så bjöd fåglarna på fantastiska upplevelser. Kråkfåglarna levererade som vanligt häftiga bilder runt en åtel med att även få både havs- och kungsörn var en stor bonus.
Hälsningar Lena
Otroligta bilder. Gillar bilden på järven lite extra.
/Ull
Svar från Lena Holm 2023-10-05 21:30
Tack Ulla,
vi fick flera fina fotostunder med järv vilket du kan se i några av de tidigare bloggarna. De är roliga att titta på och rör sej hela tiden, spanar och slickar sej om munnen :-)
Hälsningar Lena
Jag har läst och tittat på alla fyra bloggarna.... vilken upplevelse du ger oss. Tänk att få uppleva allt detta i verkligheten.
Men då skulle jag nog ta med gömslena från de som bedriver verksamhet här hemma. ;-)

Hur som helst. Det är sååå bra bilder och örnarna fastnar jag extra mycket för, men de andra är ju inte långt efter.
Så fick jag också lära mig nåt nytt. Brandljud.

/Lena :)
Svar från Lena Holm 2023-10-05 21:36
Tack Lena,
det fanns gömslen med fin komfort även här och denna natt satt vi i ett sådant. Annars kunde man välja och de små gömslena var mer provisoriska, men de fungerade och det fanns toalösningar, även för damer, i alla. Det var dessutom en väldig kort sträcka att gå från parkeringen fram till gömslena. Örnarna blev en stor bonus på denna resa för jag trodde inte att vi skulle få se dem på så nära håll som de kom till slut. Jag får tacka Stig för brandljud.
Hälsningar Lena
När man inte tror det kan bli bättre så lägger du på mer! Det är fullständigt fantastiskt, skickligt fotograferat. Värt besväret. Kan bara gratulera.
Svar från Lena Holm 2023-10-05 21:26
Tack Stefan,
den här resan blev ungefär som du beskriver. När jag inte trodde att det kunde bli bättre dök det alltid upp något som gjorde det häftigare än det var dagen innan, eller något helt oväntat. Det går ju inte att vara besviken efter dessa upplevelser bara för att de grå inte visade sej. Tvärtom åker jag gärna tillbaka när honan har hittat en ny hanne. Det var inte bara jag som kände på det sättet.
Hälsningar Lena
Ojoj! Vad ska jag säga. Vilken utdelning.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-10-18 19:45
Tack Jörgen,
ja den här dagen blev det väldigt mycket av allt när de stora fåglarna började komma inflygande och landa i trädtopparna runt gömslena. Jag hade inte förväntat mej att jag skulle få både havsörn och kungsörn på denna resa, i alla fall inte så pass nära.
Hälsningar Lena