En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Bockaskedeåsen-Toran

Första dagen var mitt mål Hornborgasjön, helst innan solen gick ner. Jag körde E20 söderut och strax innan Skara ansåg Google att jag skulle svänga av. Då hamnade jag på små vägar som ledde genom ett kuperat område och det var otroligt vackert. Mjuka kullar, stenmurar, blommande träd och alla toner av grönt.

Det gick djur längs vägen och jag lyckades hålla mej från att stanna tills jag såg dessa får. De hade blandade färger men alla hade horn och kanske är det gutefår i dessa. 

Någon slags lantras är det och jag tror att gutefår har ringar runt ögonen. Horn va det i alla fall på dem, både tackor och baggar.

Jag fortsatte längs vägen och nu gick det inte särskilt fort.

Här gick det gotländska får, men det var de blommande träden som fick mej att stanna. 

Helt magiskt och jag hade inte en aning om vad det kunde vara för träd. Det såg ut som fruktträd men de fanns överallt.

Jag hittade en liten parkering och en skylt som förkunnade att det var ett naturreservat. I första stycket stod följande. "Det här är inte platsen för falsk blygsamhet. Vi måste säga som sant är. Bockaskedeåsen-Toran är ett makalöst vackert naturreservat." Jag tittade också närmare på träden, det såg ut som körsbär. En snabb koll på nätet och jag fick det bekräftat, det finns massor med körsbärsträd i området. 

Gullvivor och violer blommade på marken. Det hade regnat på förmiddagen och här blev jag förstås blöt för att få till denna vinkel. Här hade jag kunnat stanna flera timmar, men det ingick inte i planen.

Jag drog vidare på småvägarna, mot Varnhem. Där fanns det svarthakedoppingar i dammen vid kyrkan förra året och de skulle jag kolla av innan jag kunde fortsätta till Hornborgasjön. 

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2023-05-22 21:01 | Läst 618 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Underbara bilder med sommarkänsla! Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-05-23 20:56
Tack Nina,
det var sommarkänsla när jag gick där även om det blåste en del. Det var dock inte mer 3-4 grader under natten då jag sov i bilen :-)
Hälsningar Lena
Hej
Vårt land är vackert på avvägarna.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2023-05-23 20:56
Tack Bob,
när man tar sej tid att lämna de stora vägarna kan man hitta verkliga pärlor.
Hälsningar Lena
Vilket vackert landskap, dessutom med lite "gammaldags" känsla, inte det storslagna med fria horisonter. Kullarna med stigarna och fåren och så fruktträden, jättefint! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-05-23 20:59
Tack Björn,
jag har åkt här en gång förut så denna gång visste jag lite om hur det såg ut och jag letade aktivt efter ett ställe att parkera. Även om jag inte hade planer att gå så långt ville jag se mej omkring. Du har rätt i att det kändes lite gammeldags. Det var inga stora gårdar där och mest extensivt betande djur.
Hälsningar Lena
Vackra landskapsbilder som förgylls av fina Gutefår fast där heter alla lamm oavsett storlek :)
Lägger märke till träd som även finns härnere i en slänt en kvart hemifrån. Vissa följer markens lutning och vissa följer jordens dragningskraft, har ofta undrat varför.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-05-23 21:01
Tack Gunte,
jag har hört det där om lamm när vi var på Gotland, men för mej är de ju får och lamm. Träden lever sina egna liv.
Hälsningar Lena
Så vackert, och vad härligt det är att gå runt i sådant väder och den miljön. Måste vara skönt att vara ett får där en sådan dag
Svar från Lena Holm 2023-05-23 21:03
Tack Peter,
fåren hade det fint i dessa hagar och de kan ju inte läsa heller. Det stod nämligen lammskinn på en skylt vid hagen där de gotländska fåren gick. Jag fick en fin promenad och den var välbehövlig efter fyra timmar i bilen.
Hälsningar Lena
Riktig vacker bildsvit med extremt mycket sommarkänsla här. De fåren trivs nog alldeles utmärkt där :)
Svar från Lena Holm 2023-05-23 21:04
Tack Joakim,
det var en otroligt fin plats och jag stannade en stund. Jag hade ju ingen tid att passa mer än solnedgången.
Hälsningar Lena
Vilket underbart leende lanskap och fina fårskallar - förlåt får! Fotografiskt fasnar jag för bilden med S-kurvan och bilen, men de andra är också jättehärliga.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-05-23 21:07
Tack Bjarne,
bilen kom i kurvan alldeles perfekt. Jag har lärt mej att en bil på en bild med en väg kan bli riktigt bra ibland, så jag testar det när det går. Annars var det en väg kantad med så mycket vackert att jag inte riktigt visste hur jag skulle få till det på bild.
Hälsningar Lena
Gillar bilden med det svarta fåret på askens (?) rot. Lite pastoral känsla där. Men då skulle det kanske ha varit ett vitt får? Men då hade kontrasten, och spänningen, i bilden försvunnit.
Hälsningar Torbjörn
Svar från Lena Holm 2023-05-23 21:08
Tack Torbjörn,
kul att du uppmärksammar den bilden för när jag såg fåret stå på stenarna under träden kändes den som ett givet motiv. Annars var det svårt att välja och få ihop något som ens kom i närheten av hur vackert det var där på plats.
Hälsningar Lena
Vackert är det, och somrigt är det också.
Ängens svarta får var ju gulligt och välplacerad.
Kan det vara krikon, dessa träd. ser inte grenarna men blommorna liknar de som kommer på krikonträdet som växer utanför vår tomt. Fast de borde vara överblommade nu. Så du har nog rätt om körsbär.
Svar från Lena Holm 2023-05-23 21:13
Hej,
när jag läste om platsen nämndes specifikt ek, hassel och oxel samt körsbärsträd. Krikon är väl någon slags små plommon så de kan nog se ut ungefär som körsbär när de blommar, mer vet jag inte. Det var en och annan hägg också, men nästan utblommade. Det svarta fåret stod på ett perfekt ställe och jag hann få en bild innan den studsade iväg.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder som verkligen visar hur vackert du hade på din resa.
Lammet som står på den stora roten är nog min favorit här.

Häsningar Lena :)
Svar från Lena Holm 2023-05-28 20:46
Tack Lena,
det här var bara början på resan, första anhalten :-) Lammet stod väldigt fint och jag hann ta ett par bilder innan det klättrade vidare.
Hälsningar Lena