Sony Fe 200-600mm + Sony A7M3

Det här inlägget kommer att bli riktigt långt med många bilder, men som alltid, det är helt frivilligt att både läsa och kommentera ;)

I slutet av januari så besökte jag Svartådalen för att fotografera kungsörnen och havsörnen tillsammans med utrustningen Sony A7M3 och det nyinköpta Sony fe 200-600mm. (Har levt på nudlar och vatten efter det)

Man kan säga att det blev ett bra "riktigt första test" med den kombinationen. Och två av de stora fördelarna med just 200-600mm jämfört med Nikons 200-500mm är den interna zoomen, dvs objektivet blir inte längre när man zoomar in mot objektet. Och sen autofokusen i det objektivet, wow, det var snabbt, riktigt snabbt. Jag vet inte, jag är ingen kameraexpert på något vis men tyckte att A7an + 200-600 satte autofokusen betydligt snabbare och var träffsäkrare än D500+ 200-500. Till D500 försvar, 200-500 är ju som bekant inte så känt för att vara ett jättesnabbt objektiv i sig så jag har nog aldrig gjort den kameran rättvisa om man säger så. Kan också ha varit att jag såg fokusrutorna i sökaren hur de fint följde örnen hehe.

Men jag fick en hel del superfina bilder med 200-500 också från gömslet :)

(inga är med i denna blogg dock)

Men nog om det!

Dags att börja med att berätta om upplevelsen här i Svartådalen en mycket kall och tidig januari morgon.

Hade sovit över på ett B&B som ägs av Monica, en mycket trevlig kvinna som gav mig ett riktigt varmt välkomnande, och som bjöd på en fantastisk matsäck med hemmabakade bullar, mackor, blåbärssoppa och så nybryggt kaffe i termos. Mötte upp Daniel kl 05:45 utanför B&B och drog iväg mot örngömslet.

Vägen dit var fruktansvärt svår att köra på då det hade blivit snöblandat och isigt. Trots att bilen går in på fyrhjulsdrift när det behövs så fick både jag och Daniel ligga i runt 20-30 på grusvägen genom vildmarken. Det vore ju riktigt illa om man kanade ner i diket nu tänkte jag...

Men allt gott, och väl framme intog jag gömslet medans Daniel lade ut lite åtel mat på behörigt avstånd. Han kom in och vi snackade lite innan han lämnade och här satt jag i en skön fåtölj med gasolvärme som nyss startat och en kopp kaffe i handen. Både inne och ute var det becksvart just förutom gasolvärmen som glöd lite.

Somnade för en stund tills jag hörde de första korparna kraxa, då kvicknade man till. Jag kikade ut genom det lilla kikfönstret med handkikaren. Det var fortfarande riktigt mörkt där ute men jag kunde i alla fall se åteln. Klockan var nu strax över halv 8. 

Runt ca 08:30 var det fyra unga havsörnar där ute, två satt i ett träd och två var framme och åt av kadavret. Hör hur en av örnarna ger ifrån sig ett mycket fint läte där uppe i tallen innan den flyger i mörkret mot den som är på marken och äter. De brakar ihop och man hör deras skrik när de får kontakt.

1.

Morgonen gryr och ljuset börjar sätta sitt fäste om landskapet. På det döda trädet sitter en ung havsörn som spanar runt sin omgivning.

2.

Nere på marken befinner sig denna vackra havsörn, som tar några försiktiga steg i snön. Korparna håller redan på att äta för fullt av kadavret.

3.

Nu har den bestämt sig för att det är dags att ta för sig, den glidflyger fram över myren och jag följer den genom sökaren.

4.

Den är bestämd och vet exakt vad den vill.

5.

Och med ens så får de andra två havsörnarna ge plats åt denna maffiga rovfågel. Här tror jag faktiskt efter att ha granskat varenda bild jag tog under denna dag att detta måste vara en hona och de andra två hanar. ( bara en teori/tanke från min sida)

Den hade betydligt bredare och längre vingspann än de övriga två här. Men så ska det väl vara, damerna först :)

6.

En annan stor havsörn. Stark och bestämd som en aggressiv kungsörn.

7.

Sonyn smattrade på, fast helt ljudlöst ;) (elektronisk slutare)

8.

En lite "mindre" havsörn än den här ovan, samma som bild nr 2. Jag tippar på en hane, utan att alls veta utom just när man kunde se havsörnarna tillsammans och jämföra lite. ( det fanns gott om tid att studera dem med kikaren under eftermiddagen)

9.

Lite ljusare på himlen nu och senare på förmiddagen så kom den här äldre örnen. Och den är vacker, gillar när de går över till denna fjäderdräkt.

Lite kuriosa, den här örnen är född 2016 i Uppland. Den är alltså 4 år och 249 dagar gammal.

Den rapporterades 2019-03-04 från Gysinge. Så någon annan örnfotograf har förmodligen gjort exakt samma sak som mig här fast från det gömslet :)

Här under, en annan havsörn född 2009 i Torne Lappmark. 11 år och 216 dagar gammal. Den har flyggt långt, eller kanske helt enkelt valt att bosätta sig längre "söderut"

10.

11.

Upplands örnen gav mig mycket fina bilder :)

12.

På marken gick en äldre med bestämda steg mot räven...

13, 14, 15 & 16. 

    

 

Kör dessa i tumnaglar, de är lite starka, hade själv svårt att fotografera detta ögonblick. Tänkte på en viss....

17.

Där borta kom "honan" in för landning :)

18.

Hungrig! 

19.

20.

Kamerans autofokus följde örnen som en smörkniv som skär genom lent smör, eller hur man nu säger...

21.

Dags för övriga örnar att ge vika :)

22.

Såg genom handkikaren hur fyra! Stycken korpar flög mot en stor rovfågel och attackerade den där upp i luften. Örnen verkade bry sig mindre om dem men jag såg ju det vita på vingarna.

-Kungsörn <3! Vad lycklig jag blev, den ser jag ju aldrig egentligen.

Den kom, den satt, den lämnade.....

Fick ca 5-7minuter tillsammans med den innan den bestämde sig för att lämna denna plats, så synd. Hade verkligen sett fram emot lite flygande kungsörn, en rovfågel som jag personligen tycker är en av våra fräckaste om man säger så. Det blev 2st bilder... Men den kom och jag såg den :-)

23.

Nu var det lite revansch och dags för den här örnen att få sig lite käk.

24.

25.

Den var bestämd hehe, och jag var glad, satt och tänkte, wow,wow,wow :-)

26.

En som kom in för landning i samma träd som kungsörnen tidigare suttit i.

27.

28.

Såhär kunde det se ut då och då, örnar som attackerade varandra och där man fick både höra och bevittna deras "skrik" när de möttes. I ena hörnan kunde det vara örnar och i den andra korpar som slogs mot varandra. Fick faktiskt bevittna en korp som lyfte för att sedan attackera en annan genom att fullständigt trycka ner den på marken.

29.

30.

31.

32.

En äldre havsörn kom och visade vem som egentligen bestämmer här. Den är inte blind på det högra ögat utan det är blinkhinnan.

33.

Bäst att ta det lugnt och vila magen efter att ha fått kämpat större delen av tiden med att få i sig ett skrovmål. 

34.

Hade spanat på en örn som suttit i ett träd från klockan 14:15 tills nu då klockan var ungefär 15:34. En gammal havsörn. Förmodligen mycket medveten om vad som kunde finnas här inne i gömslet. Men tillslut så hade hungern tagit över och den närmade sig med en elegant inflygning.

Den yngre örnen framför bilden flög iväg riktigt fort kan jag säga när gamlingen gjorde entré.

35.

 

Landningsställen utfällda :-)

36.

Å den var riktigt vaksam, jag rörde knappt objektivet, och kameran var fortfarande i ljudlöst läge. Den hade full koll på "mig" och jag kunde nästan känna hur den "såg igenom" objektivet och att jag en människa satt där inne.

hehe jag vet inte, men en sådan här örn är nog smartare än vad man tror ;)

( den åt tillslut. Fotograferade inte en endaste bild på den när den väl åt, ville bara att den skulle få äta i lugn och ro så passade själv på att ta en kvällsmacka) 

37.

I skymningen med riktigt höga isotal så satt denna unga örn kvar och väldigt nära gömslekojjan dessutom. Så denna bild är tagen på 600mm med en FF kamera utan att vara det minsta beskuren :-)

Summa summarum.

Den här dagen blev en helt makalöst bra, kall vinterdag med snö på marken och tillsammans med sju stycken havsörnar och en ung kungsörn på kort visit. Ibland klaffar det och ibland händer inget när man sitter i ett gömsle.

Det var otroligt kul att Sonyn tillsammans med 200-600 presterade så bra tillsammans som de gjorde. Örnarna var riktigt vänliga och gav mig många chanser att fotografera dem från tidig morgon till förmiddagen, mitt på dagen var det bara kråkor och korpar på åteln, tills de återvände på eftermiddagen. 

Att sitta i ett örngömsle är så mycket mer än att bara fotografera en stor rovfågel och förhoppningsvis få fina bilder med sig hem. I alla fall för mig för här får man verkligen (om man vill) se hur de integrerar med och mot varandra. Man får studera dem på mycket nära håll om man har tur. Höra deras vackra läten och även deras "mindre" vackra läten. Att ha med sig en handkikare och släppa taget om kameran är något jag också rekommenderar. Att tyst ställa sig upp och gå bort från kikfönstret (eller sitta kvar för den delen) för att se/följa dem genom en kikare, det är både roligt och fint att få se. Jämföra de olika fjäderdräkterna som de har, ja jag kan nog hålla på såhär, sorry..

Tiden i ett gömsle går dessutom verkligen fort, många har faktiskt frågat mig hur man orkar "sitta" ( man kan faktiskt resa sig upp )  i ett mörkt litet rum från gryning till skymning.

-Enkelt, svarar jag.

- Såhär nära har du aldrig sett eller upplevt Sveriges största rovfåglar, och det är värt varenda minut ;)

Det kommer ytterligare en blogg framöver i februari men då med  lite mer inriktning mot korparna. Kanske en och en annan bild på en örn från D500 också såklart.

           

Till sist så vill jag faktiskt tacka några personer, tycker ändå att det hör hit.

Daniel, tack för ditt fantastiska örngömsle, guidning och info! :-)

Monica, tack för ditt fantastiska boende samt all den goda maten :-)

Lena, Owe, Ronja & vovven Harry, tack för att ni tog så väl hand om min lilla tjej när husse var borta <3 

Susanne, tack ska du ha för de riktigt goda färdmackorna som jag hade med mig under den långa bilfärden upp till Svartådalen :-)

Och till dig som läser den här bloggen, tack för att du orkade dig ända hit :-)

Mvh Joakim Öhrn

 

Inlagt 2021-02-02 08:48 | Läst 2287 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Inga problem vilken upplevelse!!!
Och massor fina bilder i alla möjliga attraktiva och oattraktiva ( kadavermums) vinklar :)
bra jobbat 👏 av dig och kamera
Grattis också till ditt nya köp ! :)
Verkar bli en bra kombo. Blir kul att se mer sen

Nu undrar jag hur nära är det från gömsle till åtel?? En myr kan vara stor
Svar från Joakim88 2021-02-02 11:11
Tack så mycket Nini, riktigt roligt att höra :-)
Ja det skall bli riktigt kul att testa det här ordentligt nu till våren.
Det kan vara olika. Det låg ett rådjur ca 30-35 meter ifrån och en räv ca 20 meter ifrån kanske :)
Vilken upplevelse, vilka bilder!
Svar från Joakim88 2021-02-02 11:12
Det var det verkligen, tack så mycket Mats, roligt att höra :-)
Utomordentligt reportage om den mäktiga fågeln!
/ Bengt H.
Svar från Joakim88 2021-02-02 11:14
Tack så jättemycket Bengt, kul att få höra :-)
Det blev väl bra det här! Alltid kul med ny utrustning.. som dessutom fungerar bra! 200-500 mm. är bra men ganska långsam och fungerar lite som en 'luftpump'.. men egentligen alldeles för tung.. (vet inte vad Sonyn väger). Gillar att du har med fåglarna på marknivån också och inte bara sittandes på de slitna sittpinnarna, man ser omgivningen bra dessutom! Ett tips med 'tumnaglarna' är att göra ett eller två 'mellanslag' mellan dom så flyter inte bilderna ihop så här.. det ser lite snyggare ut, tycker i alla fall jag.. Ja, nu är det du och Fredrik.. :-)
Hälsn!
ztenlund 2021-02-02 12:15
De är i ungefär samma viktklass. Sonyn och Nikon väger ungefär lika om man tar av kragen från Nikon. På Sonyn går det väl bara att ta av själva foten, tror jag. En annan nackdel med 200-500 förutom att autofokusen är klart långsammare än en del andra dyrare telen är väl att det är en del vridande för att gå mellan ändlägena på zoomen. Det vore ju själva f*n om inte något var bättre på Sony-objektivet med tanke på att det kostar i storleksordningen dubbelt upp, eller lite mindre än det för närvarande, men det beror ju mycket på hur prislägen och kampanjer ligger för stunden.
ehrsa 2021-02-02 12:45
Martin. Tack för info! Ja, det vore väl f--n.. :-)
Hälsn!
Svar från Joakim88 2021-02-02 14:03
Hej Jan, tack ska du ha :)
Ja det är alltid kul även om det svider i plånboken hehe.
Exakt 200-500 är bra allt men den här kändes riktigt vass. Vet inte heller vad sonyn väger riktigt men gillar ju framförallt den interna zoomen. Martin svarade ju där i för sig.
Tackar, de var mer på marken än på grenarna så det var bara att njuta :)

Körde lite mellanslag nu mellan tumnaglarna men det blev ju sådär nu eller :D
Hehe nja Fredriks nivå är svår att slå, men tack ska du ha, vad kul :)
ehrsa 2021-02-02 18:08
Oj, ja 'tumnaglarna blev INTE bra nu.. konstigt! Jag gör alltid 2 mellanslag mellan 'tumnaglarna' och dom lägger sig fint då med lagom mellanrum! Här blev det ju 'plocke-pinn' av det hela.. du får nog ta bort dom där mellanslagen.. kanske gör du det på en mobil? Jag har ingen förklaring till oordningen som uppstod.. ☹️
Hälsn!
Svar från Joakim88 2021-02-02 19:53
Ja haha det gick inget vidare för mig. Körde från mobilen, men testade även nu..
Nåväl det får se ut såhär ;)
Vilken berättelse och vilka bilder! Och grattis till nya objektivet, det verka vara en bra kombination med A7III:an. Så har du du två utrustningar att växla mellan! Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2021-02-02 14:06
Tack så oerhört mycket Björn :-)
Tack, det känns riktigt bra det där, och passade a7iii riktigt bra måste jag säga. Skall bli kul att köra hårt till våren med det.
Yes nu har jag två och även köpstopp på kameraprylar hehe
Wow vilka grymma bilder du fångade! Fantastisk utdelning. Så glad för dig. Mycket läckra flygbilder! Snygg åtel måste jag säga.

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2021-02-02 14:11
Tackar Johnny :D riktigt kul att höra!
Ja tack, blev och är riktigt glad för dessa, äntligen lite örnar i härlig miljö :)
Riktigt bra åtelplats här i Svartådalen måste jag säga i en vacker miljö :)
Härligt Joakim!
Mycket trevlig läsning och mängder med fina bilder! Närbilder, porträtt och action. Väldigt trevligt! Kul att det blev så lyckat med nya kombon. Att sitta så här i gömsle ger verkligen mersmak.

Hälsningar Jörgen
Svar från Joakim88 2021-02-02 14:13
Tack ska du ha Jörgen! :-)
Kul att du gillade läsningen och bilderna. Ja det kändes riktigt bra detta, ska bli kul att testa mer nu framöver på mindre fåglar också :)
Hehe ja verkligen, vill dit igen. Men får nog ge mig med örngömsle nu på ett bra tag ;)
Va kul och med nya grejor. Sony 200-600 ser ut att vara riktigt bra, när du ätit nudlar i 2-3 år så finns ju också Sony A1 :). Jag saknar det med Nikon (även spegellös) att man inte får någon bekräftelse var den sätter fokus, om det är på målet eller inte. Det är samma som för DSLR att det är typ auto och 3D som ger indikationer. Men Sony har väl detta även i de mindre områdena.

En riktigt fin serie och många fina bilder, gillar mest de i mera porträtt med renare bakgrunder.
Svar från Joakim88 2021-02-02 19:57
Den känns riktigt bra så det ska bli skojj att fortsätta med denna nu till våren :-)
Haha jag äter inte en nudel till! A1 får proffsen ta hand om ;)
Jasså du ser inte fokuspunkterna i sökaren, jag trodde att Nikons spegellösa visade gröna/blåa små fyrkantiga rutor som rörde sig i sökaren när man körde i AF-C.
På Sonyn så visar den gröna fokusrutor i wide/zon om jag inte minns fel :)

Tack ska du ha Peter :-)
pdahlen 2021-02-02 22:20
I auto så har man följande fokuspunkt, man har det nog också med ögonfokus. Ögonfokus kan man ju välja för det läge jag brukar använda wide (brett), så kanske kan man se punkten om man väljer ögonfokus men hur detta påverkar AF vet jag inte. Får testa .....
Även om jag inte är jätteförtjust i såna åtlar så får du välförtjänt 👍👍👍😎
Mvh/Gunte..
Svar från Joakim88 2021-02-02 19:59
Hehe tack ska du ha Gunte :-)
Tur att jag inte sitter i gömsle allt för ofta då ;)
Riktigt trevlig läsning och väldigt fina bilder. Jag tänkte inte så mycket på hur långt det var :-) Jag vet precis hur det är att sitta i detta gömsle och hur fantastiska möten man kan få uppleva. Jag har också varit med om snön och Daniel fick komma dit med sin fyrhjulsdriva bil med högre frigång för att jag skulle ta mej ut. Jag gillar de gamla örnarna närde kommer in och bara bestämmer sej för att äta. I synnerhet när de går på marken med sin lite vaggande gång. Kul med kungsörnen, den fick jag inte se.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2021-02-02 20:04
Tack så jättemycket Lena :-)
Vad kul att det kändes så, fick lite ångest över att jag kanske lade upp alltför många bilder. Men örnarna var på riktigt bra humör denna dagen så det var bara att fota på där och då blir det ju en del bilder ;)

Härligt :)
Jag kan tänka mig det, de små slingriga grusvägarna i vildmarken kan vara rejält svåra att ta sig fram på vintertid.
Hehe ja exakt så var de ju, gick med bestämda steg lite vaggandes fram till godaste matbiten :)
Kungsörnen var riktigt roligt att få se, tyvärr så lämnade den ganska så fort men den kom :)
Wow, vilken sittning du fick !
Grattis till alla härliga bilder !
Säga vad man vill om att sitta i gömsle men det är något visst med spänningen. Kan förstå din känsla här, hur du stundtals satt och höll andan.
Vi är ju 4 st som skulle ha fått en gratis sittning i Gysinge i år, men det blir nog inget av med det då vi inte är "nära" vänner utan bara med i samma personalföring på olika arbetsplatser. Och det känns lite för riskabelt. Förba..... virus :-(
ing-marie
Svar från Joakim88 2021-02-03 07:12
Tack ska du ha Ing-Marie :-)
Visst är det så allt :)
Ja det är ju både tråkigt och ledsamt med detta virus. Hoppas ni får en ny chans framöver :)
Jäklar vilken trevlig bildskörd du fick med dig från din sittning i örngömslet.
Synd att inte kungsörnen ville komma ner på åteln.
Har aldrig suttit det gömslet själv men måste nog boka in mig där någon gång, det blir ju sittning i Gysinge den 25/2 och hoppas på en lika fin bildsamling som du fått då :)
Mvh
Fredrik
Svar från Joakim88 2021-02-15 15:06
Tack ska du ha Fredrik :-)
Ja det var lite synd, den kändes lite orolig av sig. Valde tillslut att lämna, synd.
Då tycker jag att du skall testa detta framöver, det var ju riktigt bra det här gömslet. Tar nog ett besök dit igen nästa vinter förmodligen :)

Tackar :), Det tror jag allt att du kommer att få garanterat, se fram emot dina örnmöten :-)