Rördrommen och många älgar

Den här helgen valde jag att lägga mycket fokus på naturfotografering i mitt närområde, varvat med vandring. Lördagen bjöd på ett fantastiskt vackert väder. Det var så gott som vindstilla och solen värmde gott. Söndagen bjöd på sol men en isande kall vind. Desto mer vandrande på söndagen för att hålla värmen. Bilderna ligger inte ordningsvis samt så är havsörnen och Maja vilandes på knät fotograferade i veckan.

Ett stopp vid en vacker plats. Fullt med skrattmåsar, änder och här såg jag de första svalorna för i år.

Satt gömd vid skogskanten och spanade brun kärrhök. Rördrommens dova läte hördes där ute i vassen. Fick se hur kärrhökshanen flög fram och tillbaka med vasstrån i sin näbb, där den dök ner vid en speciell plats. Där borta hade de sitt bo. Men så fick jag även se när rördrommen kom flygandes ovanför vassbältet. Det var oerhört kul att få den här mytomspunna karakteristiska fågel på sensorn.

Även mycket glad att kameran lyckades hålla fokus på den väl kamouflerade fågeln där ovanför vassen.

Den gick ner för landning och vips så var den ett med sin omgivning.

Den bruna kärrhöken svepte över fältet och flög en runda mot min riktning. Fick en skaplig närbild på hanen här.

En kväll i veckan som var ute vid sjön, när vi tog våran kvällspromenad, fick jag ett mycket fint havsörnsmöte då den här äldre örnen flög förbi.

Alltid precis lika glad när jag få se en örn ⭐️

Ekorren sittandes på en gren ätandes, visade sig vara två stycken :)

Kompisen satt på samma höjd, men hade valt en plats i solen.

En nöjd Maja vilandes :)

Lördag kväll bjöd på älgmöten vid två olika ställen. Dessa närbilder på älgarna är fotograferade från bilen. De befann sig så extrem nära vägen så jag stannade vid vägkanten för att fotografera dem.

Mor & kalv.

Känns nästan som om att de är fotograferade på ett zoo, vilket det inte är.

Gillade kvällsljuset samt det lyster som omgav Maja genom kamerasensorn. Hon ville inte fota, hon ville leka☀️

Älgarna vid slottet. Behöver nog inte gå in på vilket slott det är. Här hade de flesta lagt sig ute på åkern i det vackra kvällsljuset. Jag hade åkt med markägaren där jag fick tillåtelse att gå ut i åkern för att fotografera dem framför slottet.

Markägaren stod med bössan och sköt några skrämselskott. De reste sig upp, stod bara och tittade på honom.

Efter den här bilden så sprang de iväg in i skogen. Om någon undrar varför han sköt och ville få bort dom så är svaret enkelt. Dessa sex stycken älgar har frekvent vandrat runt på åkern och frossat. Så jag förstår markägaren. Självklart kom ju älgarna tillbaka vid mörkrets intåg.

Och till sist. Besökte den vackra fiskgjusen :)

Inlagt 2024-04-22 09:25 | Läst 1741 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vad fint! Mycket vårkänsla i bilderna här, trots att vi nu haft väldigt kyligt en tid.. Snyggt med 'bas-tuban' där, den har jag bara hört några få gånger.. Och så Maja så klart.. 👏
Hälsn!
Svar från Joakim88 2024-04-22 14:07
Tackar Jan :)
Vi har haft (och har) riktigt kallt. Men håller man sig i lä från vinden så blir det varmt å gött.
Ja rördrommen var extremt kul att få se.
Tack ska du ha :)
Oj så mkt fint! Ändå finner jag rördrommen roligast. Många kvällar har jag suttit vid våtmarken i Saxe och lyssnat på den och tänkt att nå´n gång lyfter den men icke, icke så att jag sett den i alla fall. Bra gjort, gissar att tålamod är bästa tillgången. Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2024-04-22 21:09
Tack så jättemycket Björn 😊🙏🏻
Jag hade tur här måste jag säga. Hade nog suttit strax över timmen bara där jag följde kärrhöken med sitt bobygge. Ser då längre bort hur någon annorlunda fågel kommer flygandes. Riktar om kameran och ser en flygande rördrom. Så det var extremt tur. Du kommer nog att få en rördrom på bild framöver där i våtmarkerna 😃

Mvh Jocke
Grattis till rördrommen! Före jag åkte till Ungern hade jag sett den endast vid två tillfällen och ena gången kom den flygande så här. Vilken älgparad du har i dina trakter. Hur ofta ser du älgar? Tjusigt med ett slott i bakgrunden. Fina Maja i solen. Har hon börjat bada ännu?
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2024-04-24 07:20
Tack så mycket Lena :)
Nej de är ju inte lätta att få syn på precis så man får vara glad när tillfällen som dessa ges.
Det har varit väldigt mycket älg häromkring nu det senaste. Sedan i vintras så har jag nog sett älg från och till på väg till jobbet nästan varje morgon.
Tack, ja hon badar lite då och då :)
Oj vad mycket naturmotiv det finns i första bilden..men Rördrom och älgar är inte fyskam heller ;)
HaD/Gunte..
Svar från Joakim88 2024-04-24 07:22
Det fanns gott om fotomotiv vid den platsen. Nej rördrom och älg är inte fy skam. Tack ska du ha Gunte :)
Så vackert, vad kul med rördrom den har jag bara sett och fotograferat en gång när det var kallt och fruset inne i vassen så kom den ut och visade sig. Bra fångat med allt en andra också, bra utdelning
Svar från Joakim88 2024-04-24 07:23
Tack ska du ha Peter :)
Det gjorde jag med för några år sedan. En rördrom som stod på isen vid vasskanten. Tyvärr så strök den med fick jag höra senare. Tack så mycket, en fin helg :)
pdahlen 2024-04-24 07:29
Glömde skriva om fokus över vassen, har du använt ögonfokus? Jag måste ju använda en punkt AF när jag tex fotograferar kärrhöken precis över vasskanten, annars är det ju vassen som får fokus. Maja ser ut att ligga skönt där i starten
Svar från Joakim88 2024-04-24 11:40
Ögonfokusen är aktiv men fungerar dåligt på en A7r3/A73 på fåglar, dvs den finns inte. Men på hundar och katter fungerar den fint oftast.
Så här använde jag Zon-läget och valde att lägga rutan strax ovanför vassen. I de flesta av bilderna i serien blev det fokus på vassen med en oskarp fågel. Ja hon mår gott nu i solen :)