Minnen för livet

Om havsörnen är min favorit fågel så ligger nog fiskgjusen närmare hjärtat. Hur går detta ihop? Låt mig förklara, Några som har läst mina tidigare bloggar om mötet med fiskgjusarna där jag har följt två olika bon och fått se 3st juveniler växa upp i det ena och 2 st juveniler i det andra, fått se den ena vuxna fiskgjusen med ett stort sår över magen, haft närkontakt med 2 av juvenilerna utan att vara nära deras bon, suttit på ett berg helt synlig och fått se hur far & mor flyger med fångst tidigt på morgonen, dagen och på kvällen. Lyssnat till ungarnas skrikande efter mer fisk och även fått se när alla är uppe i skyn samtidigt och flaxar i sommarvinden. Fick uppleva när en havsörn kom för nära det ena boet och från ingenstans kom fiskgjusen flygandes i ilfart rakt mot örnen och dessutom så hade den en nyfångad fisk så antagligen hade den suttit på en gren någonstans och ätit innan den skulle ha gett fiskresterna till juvenilerna men då som sagt dök örnen upp. Ja det har varit en riktigt fin upplevelse med många härliga minnen. 

Men nu är de borta sedan länge förhoppningsvis i Afrika allihop helskinande och mår bra i värmen. Och till våren kommer de tillbaka för ännu en säsong :)

Så om nu havsörnen är favorit fågeln så är fiskgjusen den fågeln som gett mig mest glädje och minnen ( bortser från örngömslet) där allt har hänt ute i det vilda där fåglarna bestämmer och jag är en åskådare :) 

Vissa bilder är visade i tidigare bloggar. Jag har även märkt att fiskgjusen föredrar döda/gamla träd, såg ofta att de satt och åt en fisk på just dessa träd så för guds skull ta inte ner/bort döda träd, de behövs för många arter!

Denna juvenile kommer jag aldrig att glömma, till och med Maja satt och tittade upp mot den med intresse. Undrar vad den tänkte om oss två konstiga varelser? ;)

Inlagt 2019-11-28 17:37 | Läst 1692 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Grymt fina bilder och härlig läsning! Bara invänta våren så kommer de från Afrika igen. Havsörnen är mäktig. Grymt läcker bild där den vänder upp mot fiskgjusen.

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2019-11-28 19:53
Tack så mycket Johnny det uppskattas verkligen =)
Exakt nu är det bara att invänta hehe, havsörnen är cool absolut och just den dagen när man fick se detta var hur mäktigt som helst :)
Fin bildserie och berättelse. Både dramatiska bilder med örnen och fina närbilder. Har ännu inte sett något fiskgjusebo, det närmaste är en vandring jag gjorde i Danmark. Danska ornitolog föreningen hade ett bo som de bevakade på Själland, men det var ingen bilväg dit utan jag började gå och gick och gick lite fel, efter några timmar hittade jag platsen för boet, det fanns skyltar om det, men jag såg varken fiskgjuse eller bo :(. Har du tur så använder de samma bo nästa år, så blir det mer bilder.
Svar från Joakim88 2019-11-28 19:55
Tack Peter det uppskattas =)
Ja första gången som jag fick uppleva detta, det var ju typiskt att när du väl fann boet så var det tomt...
Det kommer de att garanterat att göra, iallafall hanen men han har förmodligen en ny hona :)
Jag är särskilt förtjust i dom första bilderna där gjusarna är uppflugen på dom grova grenarna. Helt klart ett minne för livet.
Sten
Svar från Joakim88 2019-11-28 20:46
Tack Sten vad kul att höra, uppskattas :)
Ja helt klart :)
Skarpa fina bilder du bjuder på!
Svar från Joakim88 2019-11-28 20:47
Tack så mycket Ragnar uppskattas :)
Väldigt fina bilder och roliga att se! Just fiskgjusen har jag haft lite egen kontakt med,uppe i Korsheden (Dalarna) vid fritidshuset har det funnits häckande fiskgjuse på flera ställen. Speciellt ute på en liten ö i vår lilla favoritfiskesjö, den rodde vi förbi varje gång vi fiskade och där fanns fiskgjuse vartenda år såvitt jag kommer ihåg, oftast med ungar. Så fort vi närmade oss ön (ön var på typ 10-20 m2) - vi var tvungna att passera sundet straxt intill - kom någon av de vuxna med sitt typiska varningsskrik och liksom varnade, inte närmare nu. Jag kände till åtminstone ett par bon då, det är några år sen. Det här är några år sen och jag hade aldrig med mig teleobjektiv ut, hade knappt ett riktigt tele förresten. Men du har en strålande fin serie här, kanonfin. Hälsningar/ Björn T
Svar från Joakim88 2019-11-28 20:54
Tack så mycket Björn uppskattas :)
Vad kul, då har du sett dem på "nära" håll. Ja fiskgjusen varning att man är för nära går inte att ta miste på. Hände i somras när ett par som paddlade kanot eller kajak stannade till strax nedanför boet för att ta kort med mobilen (om det nu blir så bra) Föräldrarna blev vansinniga och den ena utav dem flög ovanför dem och gjorde lite små dyk. De paddlade ganska så raskt därifrån. Jag såg allt ifrån berget som jag satt på.
De finns säkert kvar där än ska du se :)
Nu har du tele ;)
Tack så jättemycket :)
Fin bildserie men i mitt tycke på tok för många..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Joakim88 2019-11-29 12:16
Tack Gunte =) haha ja välkommen till Öhrns blogg ;)