Öhrnen

Siluett

Vi drar oss tillbaka några månader, nämligen bestämt till november. Jag hade några veckor tidigare planerat för om hur jag kunde få havsörnen i motljus som en siluett. Bilder som bland annat Brutus Östling fotograferat från Norge fanns i mitt huvud. Problemet nu var ju var skulle jag lyckas gömma mig den här gången?

Men efter mycket sökande efter en bra strategisk plats bland vassen där det fanns några ungtallar, valde jag att släpa lite extra granris och nedfallna kvistar/grenar. Om ni bara visste vad mycket grenar och kvistar det kan ligga på marken i en skog som man kan ha till nytta :)

Ghillin var ett mycket bra extra tillskott för att lyckas befinna mig gömd vid sjön. Morgonen någon vecka senare, efter att ha varit ute ett flertal kvällar i mörkret med Maja, och placerat ut några fiskar så var det dags. Allt arbete med det här var klart.

Det var en bra morgon med härlig kall vindstyrka. Har märkt att havsörnen är betydligt lättare att få "fram" när det är lite kraft i vindarna här ute.

  

Den vackra havsörnen står vid kanten på berget och blickar nyfiket på vad som ligger där på berget. Trutar, kråkor och korpar för den delen har redan varit framme och på så sätt locka till sig havsörnen.

En annan äldre örn gör entré.

Den går ner mot berget.

Plockar med sig en fisk och lättar.

Såhär har jag sett från tidigare gånger hur havsörnarna har gått ner, tagit en fisk och lättat. Nu har jag det på bild, fast genom siluettbilder.  Två vackra havsörnar & en korp ser du här.

Det fanns otaligt mycket kråkfåglar blandat med sjöfåglar som trutar.

Sen hände något coolt. Vissa fiskar lyckades både örnar (när de bråkade) och de andra fågelarterna att dra med sig ofrivilligt ner för berget, så de hamnade på 'min' sida i vattnet där jag satt en bit bort. Kan säga att berget var till stor del isbelagt. Havsörnen var ju inte sämre än att den gick ner för att fiska upp fisken, allt medans jag satt där och dokumenterade.

Här är ett exempel på en äldre havsörn som fått syn på maten och går ner i sjön.

De får sällan vara ensamma om bytet...

En annan mycket häftig upplevelse var när en av de äldre havsörnarna tog upp jakten mot en trut. Jag hörde trots vinden, havsörnens flaxande vingar. Truten klarade sig.

Vassen är isbelagd. Havsörnen här har precis skrämt iväg en trut, (bilden nedanför) plockat upp fiskrens från vattnet och tittar vaksamt mot mig. Den blicken och den närheten här glömmer jag inte. Pulsen var riktigt hög. Nu var du nära, bättre än såhär kunde jag inte ha räknat med. För kännedom, örnen lättade och flög iväg kort efter den här bilden.

Truten här puffar upp sig strax innan den blir skrämd av örnen. 

Drömmöte med en yngre havsörn som flög förbi strax ovanför mig. Tyvärr så satte A7r:3an inte riktigt fokus. Men som sagt, vilken mäktig upplevelse!

De är ändå tuffa de här sjöfåglarna. Trots att de var mitt ibland havsörnen som ser dem som byte, så var de mycket närgångna örnarna för att få sig en bit av maten. Tror att hungern övervinner rädslan därute ibland under de kallaste månaderna.

Avslutar med ungfågeln som svepte förbi mig med berget i bakgrunden. Just den här örnen satte sig i en tall där bakom. Riktigt spännande att befinna sig mitt ibland våra största rovfåglar mitt ute i naturen. Och det absolut bästa är ju såklart att man fått resultat efter alltihop som man lagt ner.

Postat 2024-01-15 12:11 | Läst 1036 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Havsörnar, grill & snöoväder

Några avslutande bilder från december 2023.

Hade ett fint möte med tre olika havsörnsindivider i mellandagarna. Under de ca 7h som jag befann mig vid sjön var dessa tre på korta besök, där de avlöste varandra. Så med tanke på de timmarna så blev dessa bilder mycket värda.


Börjar med ungfågeln som först var på besök.

Därefter någon timma senare gick den här havsörnen ner. Kanske en örn i sin tredje dräkt.

Till sist kom den ståtliga äldre havsörnen. Även den gjorde ett kort besök.

Under tiden underhölls jag av dessa trutar bland annat.

Många gånger flög de lågt ovanför sjön.





Tog en tripp till skogen med Maja där vi satte oss och grillade korv. 



En härlig dag som jag är glad att jag fotograferade.

Här spanar hon kanske örn, eller förmodligen ekorre.


Tog en tripp till Kinnekulle. Fotograferade vattenfallet med 85mm handhållet.

2024 började med snöstorm. Morgonpromenaden runt udden var både blåsig och riktigt kylig. Men kul att fotografera ruskvädret.

Efteråt njöt vi av en god frukost inne i värmen :)

Här under ett litet filmklipp från när den äldre havsörnen var på besök.

Postat 2024-01-02 10:22 | Läst 984 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

December

December snart till ända. Veckan före jul fick jag covid men hann at bli bra lagom tills julafton. Fotograferingen i sig har legat på is och det inte pga corona utan att fotolusten har varit totalt lika med noll. Men trots det så har jag ändå lyckats att skrapa ihop lite bilder från just december månad. Blev väldigt aktiv nu det sista med systemkameran.

En kväll på väg hem från julfirandet satt den här vackra ugglan på snöpinnen. Om det är en berguv eller hornuggla låter jag vara osagt?... Bilens strålkastare fick lysa upp motivet som satt kvar och spanade över åkern. Manuell fokusering.

På tal om nattdjur, åtta! Stycken älgar fanns på den här åkern. Lyckades att få en i fokus (manuell fokusering).

Bor man alldeles intill Läckö slott så får man ju passa på att ta med sig både systemkameran och stativet på kvällspromenaden med Maja.

Just den här kvällen blev det så då månen lyste som en enda stor lampa över landskapet. Pannlampan behövdes knappast för det var så ljust.

Med 1/4sek lyckades jag att få Maja hyfsat skarp :) Sen fortsatte hon att söka efter sork i gräset.

Medans husse fortsatte med att fotografera slottet.

Vi vandrade ut på bryggan för att ta lite kvällsfoton utan den där fasadbelysningen som i mitt tycke stör fotograferingen.

Här fanns även en fiskebåt.

Husse & Maja vid kajakbryggan.

Fågelmatningen är i full gång och besöks av många olika fågelarter. Här en gråsiska.

Några bilder ifrån en stillsam morgonpromenad runt roparudden vid Läckö slott.

Avslutar med en serie från idag när vi alla var samlade ute vid sjön för lite korvgrillning.

Systern med hennes son Otto. Eldens lågor var intressant att titta på tyckte Otto.

Otto, husse & Maja under en koja :)

Pepparkakor till efterrätt är gott :)

Alla är samlade den här vackra förmiddagen med sol och minusgrader.

Otto hade lyxen att få åka pulka hela vägen hem.

Avslutar med en glad Maja som vill att alla ska vara med på äventyret :)

God fortsättning FS

Postat 2023-12-27 17:45 | Läst 946 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Stenknäckarna & ormvråken

Det är fint ute i naturen nu. Känns som om att den vilar/återhämtar sig inför den kommande våren. Dess invånare däremot, märks att de har fullt upp med att försöka överleva ännu en vinter. Vi är ute vid sjön jag & Maja, har med mig en säck med lite fisk till havsörnen. Kameran fick följa med den här gången då det var så fint ute.

Snön den yrde vackert över sjölandskapet.

Längesedan Maja var med på bild, eller rättare sagt jag fotograferade henne. 

Drog ner på slutartiden så att snön blev som regn.

Snabbporträtt på Maja med längre slutartid. En trogen följeslagare <3

Sen får jag nog tacka dig Lena Holm. Hade inga planer på att fotografera småfåglarna. Var så nöjd med att bara titta på dem inomhus i värmen. Men eftersom stenknäcken ofta kom på besök så satte jag ut gömsletältet en bit ifrån och kröp in. Detta är fotograferat sent på eftermiddagen. Har valt att hoppa övriga fåglar i denna blogg för att fokusera på just stenknäcken.

Med sin kraftfulla näbb hörde man klart och tydligt hur den 'skalade' solrosfröna.

En grönfink kommer inflygandes i bakgrunden.

Och där fick jag det på bild. Har ju sett det från fönstret. Bråkande finkar. Grönfinkarna var åskådare :)

Två hanar som gör upp.

Stenknäcken på grenen fick ge vika.

Bergfinkar, grönfink, domherrar m.m fanns på plats den här eftermiddagen.

Ja till och med hackspettshonan fick sig en skarp blick från stenknäcken.

Sen försvann alla småfåglar. Trodde att sparvhöken var i antågande men så var icke fallet. Skatorna hade dykt upp.

De är faktiskt väldigt vackra och lite underskattade fåglar.

Och så äntligen lite bilder på min fina 'hus-vråk'. Fick försiktigt ta lite smygfoton på ormvråken en bit ifrån köksfönstret. Den har varit på besök vid flera tillfällen och serverats lite slaktrens som jag fått från mina kära jägare. Har inte fotograferat ormvråken tidigare i år då havsörnarna tagit upp den mesta tiden, men i söndags morse fick det bli lite foton på den.

Åh den fick slita med köttstycket!

Och han slet. Här undrar jag nästan om den försökte rulla ner julköttbullen från grenen :)

Men icke, den bytte plats. Just 'julköttbullen' är slaktrens som jag lagt i en sopsäck rakt in i fysboxen. Därav den fina "bollen". Allt är blyfritt måste jag säga, det är oerhört viktigt att påpeka.

Han är fin min hus-vråk :)

Lät honom äta en bra stund innan jag och Maja drog ut.

Så avslutar vi med ett porträtt igen från skogs i vinterlandskapet.

Postat 2023-12-04 12:01 | Läst 1105 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Havsörnar i soluppgången under tidig höst

Slutet på september, befinner mig ute vid sjön extremt tidigt då det redan är ljust strax efter 06 på morgonen. Havsörnsprojektet som jag så innerligt håller kärt har redan gett fina resultat. Den här morgonen visar sig att bjuda på det vackraste morgonljuset, med de ståtliga örnarna som anländer i gryningen. Den filmen som jag visat i tidigare blogg är från den här morgonen. Havsörnens rop ekade ljudligt och den som gav ifrån sig lätet var även herre på täppan den här morgonen. Bilderna ligger nödvändigtvis inte helt i ordning

En av de första som går ner den här morgonen är en äldre havsörn.

Den andre av de två ger mig en 'blick'.

Sen återgår den till att spana in bytet. En bild som jag är mycket glad över att ha fått på kamerasensorn, med solen som belyser örnens gula näbb.

Ett drömmöte, en drömbild. Havsörnsparet i soluppgången. Idag hänger den här bilden som en tavla i vardagsrummet. En vän som såg den här bilden trodde att den ena örnen 'friade' till den andre :)

Den äldre går ner för landning, efter att ha suttit uppe i tallen vid sidan om och haft koll på ungfåglarna.

Med vingarna utsträckta blir rovfågelns fjäderdräkt vackert belyst av morgonsolen. 

Men den får inte vara där särskilt länge. Ungörnen ger sig på den. 

Kråkorna tittar nyfiket på medans de stora byter plats.

Havsörnar kan bjuda på mycket underhållning när de väl känner sig "säkra" och släpper lite på sin vaksamhet. Särskilt ungfåglar, de kan bjuda på fin underhållning. Bland annat när de bråkar lite smått.

Tripp-Trapp-Trull :)

Två olika äldre havsörnar. Den första här under ser ut att vara några år med sin genomgående helgulanäbb samt sitt gula iris. 

Den här kanske är i sitt femte levnadsår? 

Örnen beundrar sin artfrände.

Havsörnarna i tidigt morgonljus var en fin upplevelse som är få förunnat. Nu har jag testat något nytt som ni såg i tidigare blogg. Var ute i helgen i blåsten med nästan samma vackra morgonljus som visas här. De bilderna blir mycket av siluett. 

Postat 2023-11-28 12:10 | Läst 883 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 83 Nästa