Öhrnen

Min hund Maja <3

07:30 var jag uppe och till min fasa så var kaffeburken tom!?! Fick bege mig till Coop. Det var stängt, öppnade kl 10! Åkte vidare med sur min, kände mig som en sur gammal gubbe ( inget personligt om du e gammal å sur ;)....) Det fick bli Ica, det är en affär man kan lita på, öppnar kl 08:00! 

Gick in på Ica och såg att det var ytterst lite människor här inne, nån enstaka ung kille ( kunde vart en likasinnade ) en mamma med dotter, ett par och några pensionärer. Jag tog en stor korg istället och började storhandla, de var lika bra.

Hemma igen, tog ut vovven på morgonrundan sen in, startade kaffebryggaren, hällde upp Majas foder i en matskål. Tog en macka med ost & skinka och hällde upp nybryggt Löfbergs lila kaffe i koppen. Läste en tidning medans jag surplade i mig kaffet. Maja kom och ville ha resten av min macka. Hon fick resten av min macka.....

Maja gick och lade sig i soffan, jag tittade ut, regn... satte mig vid datorn och skrev en blogg från gårdagen och fredagens fågelbilder.

Klart, dags för storstädning!

2,5h senare, kanske lite lunch?

1h senare, fortfarande regn! Vi skiter i fågelkameran vi drar ut och har en trevlig söndag eftermiddag! Men jag vill nog ändå ta lite foton på min vovve ändå, får bli FF kameran ;)

Ca 35 minuter senare, skogen, sjön, och regn.

Godiset måste ju med såklart!

Lite positivt med regn är att luften känns så friskt och man slipper mygg/flugor :) Sen är det skönt ute också för den delen, fina foton blir det oftast med lite regnig miljö :)

-Jag är glad :),

-Jag med Maja, skönt att vara ute :)

Man kan äta långa grässtrån :)

Hämta en pinne som husse kastade!

Springa tillbaka med pinnen så får man godis :)

Utforska gammalt virke?! 

Dra upp vass/sjögräs.

Hon gör det frivilligt, jag dokumenterar bara :)

-Där fick jag den!

Sitta fint åt husse så han får ett fint porträtt med miljöbakgrund :)

- Sa du godis!!! :)

Här ute vid bergen blåste det och regnade.....

Men det var skönt tyckte Maja :)

- Kap Väst skylten, nu ska du ner!

- Kom igen! Snart! Nä det gick inte.... får jag godis ändå? :)

Denna bild har jag medvetet vridit på för Maja skulle hoppa upp här, men hon hade ingen fart så hon blev stående såhär, besviken hehe.....

- Åsså tar du foto på detta?! Lägg inte ut!!

- Men hur kom du upp så snabbt?!

- På andra sidan kunde man "gå" upp ;)

Stolt tjej som kom upp tillslut! :)

- Riktig härlig tur blev det :) Dags att dra hem nu va?

Postat 2020-05-10 18:27 | Läst 1942 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

fåglar i alla dess former/storlekar

Blev lite foton från fredag eftermiddag och igår. Skriver text under bilderna här nu istället :)

Det första jag såg i fredags eftermiddag var denna havsörn som flög ovanför grågäss paret med ungar. Hann och knäppa lite foton. 

Här trodde jag faktiskt att den skulle dyka ner mot dem och ta eventuellt en unge, men jag var ju här nu så örnen dök men vände... typiskt! ( jaja tur för fågelungarna :)....)

Såg ett par herr råbock och rådjur som såg oss.

Tofsvipor fanns det gott om :)

Sävsparv skulle jag tro bland vassen.

Antingen fisktärna eller silvertärna. Nu är de tillbaka :)

Okänd fågelart?

Okänd fågelart?

Låg på marken för att få lite bättre komposition på denna sädesärla, är ganska så säker på att det är en hona :)

Med fångst :)

En annan sädesärla förmodligen en hanne bland vågor, gick och plockade insekter på det hala gröna :)

Och jag som trodde att jag fått en exotisk fågel på bild ( förra bloggen) fick nu se en till strandskata igår och denna gång en flygande sådan :) hehe ja ibland har man tur :) 

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Bonusbilder, skrev ju i tidigare blogginlägg att jag fick ett roligt möte med en fiskgjuse som tittade på mig och på Maja, Här är dem :)

Tittar rakt in i linsen :)

Tittar på Maja :)

Kanske såg en eventuell fisk?, Den dök aldrig utan flög vidare efter att stått och ryttlat en liten stund :)

Postat 2020-05-10 12:00 | Läst 1165 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Strandskata

Nu ni, nu har jag fått ett till X i min lista som jag inte har skrivit upp någonstans men ändå! Ryktet har gått om att det finns en viss herr Öhrn med en vovve som fotograferar fåglar. Så idag fick jag ett tips från en kollega om ett bra ställe att se många fåglar på bland annat rovfåglar. Skulle bara ringa en viss bonde först och meddela att jag kommer till hans marker. Sagt och gjort efter jobbet så drog jag ( Maja var med om någon undrar) ut till denna bonde. En mycket trevlig gammal herre som satt i sin traktor när jag kom fram. Vi blev stående ett tag och pratade om just fåglar hehe. Tillslut så visade han några gräsvägar som jag kunde ta för att komma ut till sjön. Sagt och gjort ut for vi med bilen och när jag kom fram så var det första jag såg en vuxen havsörn som flög ovanför ett par grågäss med ungar. Åkrarna var fulla med tofsvipor och sånglärkor. 

Jag fick se förutom de arterna. Grå häger, måsar, trutar, änder, kärrhök, kråkor, sävsparv, nya små fågelarter som jag inte kan namnet på, tärnor, svalor, drillsnäppa, enkelbeckasin  m.m.

Har lite foton på vissa arter men det får bli i en annan blogg.

Kändes som Hornborgasjön fast här var man helt ensam utan en massa folk, perfekt ju :)

Och så fick jag syn på denna ståtliga herre eller dam, nämligen strandskata och den blev ett nytt x för min del, jippi :)

Såhär står det i Fågelguiden:

Häckar längs flacka havsstränder och vid större insjöars stränder samt på intilliggande ängsmarker och åkrar. Ses oftasöka föda på åkrar (normalt inte mer än 2mil från öppet vatten men lokalt avsevärt längre) (Ja här var det ju kortare än 2 mil :) )

Sommargäst i Sverige mest mars-sept.

Föda musslor,kräftdjur och på åkrar daggmask,insekter.

Från sidorna tillplattade näbben med tvär spets speciellt anpassad för att öppna musslor. Boet en enkel bale på marken, hellre bland småsten och snäckskal på sand eller berg än på ren ängsmark.

m.m.

Det blev en lång dag idag med, hemma runt 19:15... Men det gäller att passa på för våren går så grymt snabbt och snart är det sommar sen är vi där igen när kylan kommer, usch!

Nåväl här kommer lite bilder på min strandskata :)

Är det vanligt att se dessa? Jag har nog aldrig gjort det förut tror jag iallafall.

Postat 2020-05-08 20:32 | Läst 1867 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

En mysig liten fågel :) och ett nytt X

9,5timme blev det igår i skogen och sjön. Därför så blev det också en rejäl sovmorgon idag, jag vaknade 09:55 och Maja sov vidare till 11:46.... Det blev lite längre än vad jag hade räknat med men tiden går som sagt väldigt fort när man håller på med sina projekt och dylikt. Första doppet blev det igår också nästan. Halkade i när jag var lite för nära vattnet från berget så skor och byxor blev dränkta, mobilen också, tur att kameran låg på berget phu.... Så det sista blev att sitta i solnedgången och soltorka med blöta skor och kläder i ca 2h. Byxorna blev hyfsat torra, skorna ej.... 

Hade sällskap av några väldigt trevliga små fåglar som satt och sjöng/kvittrade där. Fick några bilder på en utav dem :)

Text under bilder :)

Nämligen drillsnäppan :) Här flyger den och den där vita fläcken du ser är bajs ;)

Just den här bilden så önskade jag att jag hade haft mobilen i funktion ( blöt efter ett dopp, fuktig kamera inuti) för Maja stod så vackert strax till höger om detta fotografi och tittade på denna fågel medans solen belyste dem båda och vattnet var helt spegelblankt nästan.. Så synd har det i minnet men vilken bild det hade vart. Hon stod inte långt ifrån den och den satt kvar :)

ps: du ser det gröna där längst ner på bergskanten, det var så jag föll i....

Och mitt nya X för jag tror att detta är en småskrake eller småskrakar, hona och hanne. Aldrig sett just småskrakarna förut :)

Långt där borta satt gjusen och spanade, tyvärr så ville den inte ha min i slängda fisk denna gång ;)

Och som sagt sådana här träd är mycket vanligt att man kan se en gjuse sitta i på våren/sommaren, spanandes över vattnet eller ätandes på en fisk :)

Men dagen började faktiskt såhär, när vi skulle hämta fisk hos Börje :) Då fick jag se denna fasan tupp :)

Grann fågel :)

Hittade den här fjädern igår också, 48cm lång och tillhörde en fiskgjuse :) Nu har den hamnat i min fjäder kollektion ( Har havsörn & fiskgjuse fjädrar)

Postat 2020-05-03 19:29 | Läst 1257 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Inget gömsle, bara tålamod, en trött hund, två fiskar och en stor nypa tur

Så kan man ha tur med sitt projekt fiskgjuse 2020. Och det hade jag verkligen idag, riktig tur med hjälp av tålamod och två fiskar.

Och jag säger det igen, Tack Börje för fiskarna, utan din hjälp, ja inga bilder :)

Återigen så tog vi ett besök till mina lokala fiskgjusar. En lång vandring dit ut blev det i detta gråmulna väder som började dugga till regn när vi väl var framme. Hade två fiskar med mig i en plastpåse. Tänkte återigen göra ett nytt försök.

Första stället vi hamnade på var där som min fiskgjuse tog abborren när jag tittade bort. Kastade i en brax när jag såg den där uppe cirkulerande ovanför viken. Men icke, denna gång drog den vidare över skogen.

Och så kom fiskmåsarna och havstrutarna ( rosafärgade köttben Jan ;)...) så var den fisken finito...

Vi drog oss vidare norrut, vinden var hård här ute och vågorna blåste på ganska så rejält.( tur man hade vinterjackan på sig)

Där ställde jag mig på en hög klippa och spanade ut över den öppna sjön ( Vänern) Fiskmåsar och trutar syntes till där de vindsurfade men inga gjusar. Satte mig ner tillsammans med Maja och öppnade ryggsäcken och tog fram två stycken ost&skinkmackor som vi delade på.

Ca 60 minuter senare kanske längre hördes ett välbekant ljud. Jag såg den inte men plockade upp fisken och slängde ut den med all kraft jag hade i blåsten.

Braxen landade i sjön med ett plask och där låg den och flöt med vågorna som blåste in mot land. Satt lugnt kvar och bad Maja att lägga sig ner vilket hon gjorde.

Ser fiskgjusen och den har fått syn på braxen men också oss så den håller sig där uppe i skyn och cirkulerar en stund innan den försvinner bakom några träd. Och javisst här kommer ju min havstrut igen och den är inte så skygg, nej den flög väldigt nära fisken i vågorna.

- Å så var det med det.... säger jag lugnt till mig själv eller Maja, de vet ja inte, kanske till oss båda :)

Havstruten sänker sig sakta ner mot vågorna och precis då hör jag fiskgjusen återigen som kommer och flyger ovanför. Havstruten tar faktiskt och ger sig av här. Jag tittar lite försiktigt på gjusen men lyfter inte kameran. Den verkar vara väldigt intresserad av fisken nu.

Tänker för mig själv, - lyft inte upp kameran, gör inte samma misstag som förut.

Avvaktar och där dyker den!

Jag lyfter upp kameran som redan är förinställd med alla inställningar efter en testomgång vid just denna plats en timme tidigare. Sänker dock slutartiden ett steg pga ljuset.

Jag fick en chans för denna fiskgjuse tog fisken på första försöket och jag lyckades också på första försöket :)

Så glad, efteråt så rusade kroppen av glädje och jag klappade om Maja flera gånger :) Sen tog vi vårt pick och pack och vandrade hemåt. Och detta är märkligt för när vi kom ut ur skogen och gick på fältet så var vi förföljda av två stycken fiskmåsar, ja vet inte de kanske kände igen oss och den där plastpåsen som jag har burit på några gånger nu :)............

Vissa bilder är beskurna, andra ej :)

Så snyggt den kommer här :)

Älskar verkligen denna rovfågel! Så grann så rolig att fotografera och en fantastisk jägare, I slängd  fisk eller ej!

Att min idé från att slänga ut fisk för att hjälpa dem lite på traven med häckningen plus att kunna fotografera dem till att ha lyckats hittills. Ja jag är glad om man säger så :) Naturen är fin oavsett väder!

Postat 2020-05-01 20:14 | Läst 1709 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera