Bistert väder...

En blogg som egentligen inte skulle bli till. Men nu sitter jag här inomhus i värmen med braskaminen i full gång. Humöret är på topp efter en grymt lyckad, men kall morgon. På tal om kallt. En kall öl står på skrivbordet medans jag skriver. Och den smakar gott :)

Vi får backa några dagar. Fick en råbock av jägarna som hade blivit påkört sent i februari. Åkte och hämtade den. Lade den i frysboxen där den fick ligga till ett tillfälle dök upp.

I tisdags den här veckan var det snöstorm. Och det var då jag passade på att släpa ut bocken med hjälp av en pulka, nu när vintern hade återvänt igen. Trodde att det skulle vara lätt, men det var det verkligen inte. En råbock väger vill jag lova. Och att pulsa genom en skog några km var nästan döden. Maja var inte till så stor hjälp hon heller då hon mest var intresserad om hon fick äta den.

Men kom fram tillslut, någon eller några timmar senare kanske. Tappade tiden. Lade den på berget och där fick det bli en låång paus med kvällsmacka och lite fotografering.

Här ligger min stelfrusna bock och en Maja som vaktar.

Vågorna piskade mot berget. Is hade bildats på växtligheten.

Fotot strax innan vi tog våran kvällsmacka. Jag såg exakt likadan ut som hon här.

Hade aldrig tänkt att försöka sätta mig och gömma mig någonstans för att fotografera havsörnarna. Utan det här var mer att de skulle få en enkel måltid. Råbocken var ju redan död sedan länge. Men så kom fredagen och jag var ju ledig. Suget att testa infann sig redan under onsdagen. Och stärktes särskilt när Lena Holm hade lagt upp en blogg om hennes örn möte. Plockade upp den sista fisken från frysboxen ifall bocken var "borta" på torsdagskvällen. Förberedde några mackor och gjorde i ordning kaffebryggaren. Lade fram alla raggsockor, underställ, fleece samt vinterställ och Ghillin. Ställde klockan på 04:15. Det blir ljust fort nu!

Var ute vid plats runt 05:20 efter en vandring i skogen med en tung famn fisk i en sopsäck samt ryggan med allt det andra.

Lade ut fiskarna som ej hade tinat helt bredvid bocken som trots allt fanns kvar till stor del. Och en känsla av av det här kommer att gå åt skogen infann sig just där och då när jag lös på bocken med pannlampan. Fan, tänk om de inte dyker upp någon örn.. Det är ju ett vågspel med vilda djur.

Behövde inte bli besviken! Redan 06:45 var det två stycken örnar som seglade över platsen. Kikade på mobilen vad klockan var.

Sen tog det ett tag innan havsörnen gick ner. Korpar och kråkor var redan på plats och åt vid 07:30 snåret. Havsörnen gick ner strax innan klockan tio. Och jag frös så in i (ursäkta) helvete den här dagen om fötterna, trots tre par sockor under vinterkängorna. Men allt blev ju på topp när den här vackra örnen gick ner.

Den svarade ofta två andra örnar som höll sig i närområdet som här.

Blev jag avslöjad? Nej det blev jag inte. Havsörnen kollar ju sig omkring åt alla möjliga håll. Just här fick jag en bild när den kollar på mig.

Korpar & kråkor fanns det gott om på plats. Vilket var kul, de behöver ju mat de också när vintern åter har anlänt.

Havsörnen föredrog fisk framför en råbock det var uppenbart.

Korparna var nog de som var mest aktiva på bocken.

Lite senare på förmiddagen "satte" sig hårdrockaren på klippan ;) Vackra är dem! Så kul att få några havsörnar i snömiljö.

Och de är ju coola de där!

Sista bilden blir på en korp som går ned för landning. Fick avbryta strax efter klockan tolv efter 6 timmars sittande med knappt känseln kvar i tårna.

Havsörnarna var ju kvar. De satt i träden och såg mig när jag skulle lämna. Inte en enda fågel fanns kvar. Men jag var tvungen. Hade så fruktansvärt ont i tårna. Ville bara hem till värmen. 

Men är otroligt tacksam och glad över den här grymt fina morgonen och förmiddagen tillsammans med örnarna. Nu blir det inget mer på ett tag då jag avslöjade mig för dem här.

Tack för mig.  

Inlagt 2023-03-10 21:05 | Läst 1171 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fantastiskt Joakim! Bättre blir det inte, gillar skarpt den vintriga miljön i de riktigt fina örnbilderna! Mycket häftigare än finvädersbilder.. och svårare så klart! Du och Maja lyckas varje gång är känslan.. 🥪🥪🥪
Hälsn!
Svar från Joakim88 2023-03-10 22:35
Tusen Tack Jan 🙏🏻🙏🏻
Gillar också den snöiga miljön här. Påminner om hur kallt det var idag. Något jag kommer att minnas vid sjön den här dagen.
Ja det kan det ju vara, nackdelen är ju att man fryser så jäkla mycket hehe 😅
Det har gått riktigt bra nu måste jag säga, vilket är extremt kul.
Tack ska du ha och trevlig helg 🐶😁
Jag har 1 till 1 princip i min frys, ska man lägga in något då måste man ta ut något, att lägga in en råbock hade som sagt varit fysiskt omöjligt :). Fascinerande att det går så fint med dina örnprojekt, och att du är ute i ruskväder, men fina bilder ger det ju
Svar från Joakim88 2023-03-11 15:04
Ja det är väl så man brukar göra kanske. Min frysbox var så gott som tom :)
Det är jättekul att det har gått så grymt bra med örnprojektet. Jag är ute i alla väder.
Tack ska du ha Peter :-)
Vilken häftig morgon! Likaså häftiga bilder på örn. Själv har jag aldrig sett någon, annat än högt uppe i luften. / Mvh Nina
Svar från Joakim88 2023-03-11 15:07
Det var det minsann! Tack Nina, två vackra örnar som gick ner. Hoppas att du får något fint möte med en havs/kungsörn en dag. Det sätter sig på näthinnan vill jag lova :-)
Hej Joakim,
du är verkligen tapper som drar ut ett fruset rådjur i snöstorm genom skogen på en pulka. Bilden på Maja säger ju allt om hur förhållandena var. Ibland blir det uppenbart att du är bra mycket yngre än de flesta bloggare här på FS. Jag har slutat isdyka av den enkla anledningen att det är för tungt och kallt. Väldigt kul att du visar bilderna när ni drog ut rådjuret och det känns ju lite hedrande att det var mitt inlägg som gjorde dej sugen att gå ut i kylan. Jag satt ju bara i bilen och hade lite tur :-) Intressant att örnarna föredrar fisk framför rådjur och kul att se hur de kommunicerar. Det har kanske med årstiden att göra. När jag satt i gömsle i början av mars (Fläckebo) fick jag höra dem åtskilliga gånger och fotade också när de gav hals. Tack för en toppenblogg!
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2023-03-12 10:09
Hej Lena. Passade på när det hade kommit snö igen. Tänkte att det skulle vara lättare att dra pulkan då, vilket det såklart också var jämfört med barmark.
He ja hon trivdes inte där ute vid sjön.
Det märker jag också, och måste säga att jag tycker det är riktigt synd att fler fotografer inte bloggar. Vet ju många här på FS som tar så otroligt fina bilder. Hade vart så kul att läsa historian bakom fotona…

Det förstår jag. Det blir ju inte lättare med åldern 🙈
Ja ditt inlägg var nog det som fick mig att dra ut innan gryning i fredags :)

Just de här två örnarna föredrog laken som fanns där. Korparna däremot höll sig till bocken.
Den här havsörnen i förmodligen sin fjärde dräkt kommunicerade mycket med de andra.

Det är fint att få se dem ”prata”.

Tack så jättemycket Lena för din fina kommentar :-)
Ouu vilket fint inlägg...med ruskväder å allt....maja tar priset :)
- husse... hur länge ska vi va här

Jobbar du kanske i sammarbete med örn-72 kan ha missat det. Här någonstans finns en sådan matning men bara projektet vet var.
Många bra foton
/N
Svar från Joakim88 2023-03-12 10:16
Tack så jättemycket Nini :-)
Maja ville in i skogen där det var hyfsat lä. Men hon är ju van ;)

Nej det gör jag inte. De har ju varma kojjor å sitter i. Jag sitter ju ute vid sjön ;) Men jag har kontakt med några av dem för skoj skull å dylikt.

Tack Nini :)
Som vanligt hos dig, en härlig berättelse och häftiga bilder. Underbara fågelbilder i superfin miljö och Maja poserar fint också :-) Underbar vinterkänsla i din blogg.
Hälsningar Halina
Svar från Joakim88 2023-03-12 10:28
Jag får tacka så jättemycket Halina för din fina kommentar :-)
Fint värre..Ska bilden bli fin får man lida pin ;)
HaD/Gunte..
Svar från Joakim88 2023-03-13 07:29
Tack ska du ha Gunte! Ja så är det ju :)
Vilken kämpe du är !
Men du får verkligen lön för mödan.
Vet inte om du är en jättepopulär husse när man ser den fjärde bilden, just då är nog Maja rätt trött på örnar :-) .........skämt åsido
Härliga bilder på örnarna i olika uttryck får du som vanligt.
Ing-Marie
Svar från Joakim88 2023-03-13 07:31
Hehe ja gör mycket för mina havsörnar och som du säger, man får verkligen lön för mödan :)
Haha nä inte direkt, hon var nog det ja :D
Tack så jättemycket Ing-Marie :)