Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Experimentera med HDR.

Sitter och tittar på lite gamla bilder i Lightroom. Hittade dessa från ganska precis 13 år sedan. Jag höll på och experimenterade lite med HDR. Jag kommer ihåg att jag tänkte testa att plåta lite nattbilder med digitalkameran till skillnad från de analoga jag kört med tidigare.

Egentligen laborerade jag med HDR för att jag inte tyckte att det digitala klarade av kontrasten i stadsmiljö på natten lika bra som när jag plåtade med svartvit film.

Den första bilden tog jag från berget i Tantolunden här i Stockholm ner mot Drakenbergsområdet, i bakgrunden till vänster ser man DN-skrapan och Fyrverkabacken och till höger Högalidskyrkan. Den andra bilden som jag tog några dagar senare på Reimersholme var mer en lek med tonemapping där jag mer gick för en ”HDR-look” i bilden, det blåsta ganska ordentligt vilket syns i lövverket och i himlen. Bilderna plåtade med Canon 5D Mk2.

Det är kul att experimentera lite och just HDR kan vara väldigt användbart i vissa situationer. Bägge bilderna är sammanslagna av 3 exponeringar vardera med olika långa tider.

Inlagt 2024-10-15 03:37 | Läst 213 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Gillar också att köra lite HDR ibland och det kan ju ge lite mer spännande motiv helt klart! Funkar i svartvitt också ser jag!
Svar från alf109 2024-10-15 16:53
Jag använder det mest för att öka dynamik och sällan tonemapping för effekten skull. Det är två olika saker tycker jag.
/Affe
nej Alf
för hårt
det blir kallt
som reklam
det förlorar liv
/inger
Svar från alf109 2024-10-15 16:59
HDR i sig ökar bara omfånget så att man kan få bättre teckning i både ljusa och mörka partier sedan kan man välja hur man vill använda det. Det du säkert syftar på är om man överdriver tonemappingen.
/Affe
morgondotter 2024-10-15 18:20
nej Alf
jag tycker bara, oavsett vad det heter eller utförs, att det är dött och fult
bilden blir död och ful

dina mjuka varma är mycket bättre
Svar från alf109 2024-10-15 19:03
Om du kollar bilderna på mina inlägg från den 23/9 och 24/9 så är de också HDR-bilder.
/Affe