OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Staden växer.

Några bilder från en promenad med hunden här om dagen. Jag har bott vid Hornstull ganska länge, närmare bestämt sedan 1987. En hel del har förändrats i närområdet, speciellt i området på andra sidan Liljeholmsbron vid Marievik i Liljeholmen. En del av kontorshusen finns kvar men där bostadshusen nu står var det ett industriområde som dominerades av Vin & Sprit AB. En ny stadsdel har vuxit fram och den växer fortfarande. På udden närmast Södermalm har man nyss rivit den tidigare kontorsbebyggelsen för att lämna plats för nya bostadshus. Det skall bland annat bli ett par nya höghus varav det högsta på 33 våningar. Staden växer.


Järnvägsbroarna mellan Årsta och Södermalm med Marievik i bakgrunden.


Marievik mot Liljeholmsbron och Hornstull till höger.


Sjövikskajen som tidigare var ett industriområde som dominerades av Vin & Sprit AB. Den förra bilden togs längst bort vid brohuset som det heter.


Bygget på udden. Tantogatan, Flintbacken, Sockerbruksgrän och Södersjukhuset till vänster om broarna och Globen syns till höger i fjärran.


Bygget på udden mot Sjövikskajen, Järnvägsbroarna och bakom dessa Årstaskogen.

Postat 2024-05-28 17:51 | Läst 77 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

OmTag. Utfrätta högdagrar, raw och konvertering till svartvitt.

När jag "ser" en bild kan den skilja sig ganska mycket från hur kameran registrerar den. När jag tar bilden vill jag ha exponeringen så att jag får med så mycket som möjligt av alla toner och viktigast att inte de ljusa partierna i bilden blir för vita eller blir utfrätta som man säger. 

Om högdagrarna som det heter "slår i taket" vid exponeringen finns inget man kan göra för att rädda detta, information som inte finns i bilden kan man aldrig trolla dit i efterhand. I vissa bilder kan det givetvis fungera även om det inte finns någon teckning i de ljusaste partierna, men blir det som vita ”blaffor” där man förväntar sig teckning så förstör det bilden tycker jag.

Det är bland mycket annat därför jag föredrar att alltid fotografera i RAW-format. Kör man JPG i kameran så riskerar man att förlora information i såväl de ljusaste partierna som de mörkaste om det är ett kontrastrikt motiv eftersom konverteringen alltid medför att dynamiken minskar. Om man jobbar själv med sin fil så kan man om man har informationen i filen först se till att ”ta hem” denna i hög- och låg-dagrar på ett sätt som man själv vill att det skall se ut innan man konverterar. Speciellt när jag gör svartvita bilder så tycker jag att det bra om all information finns med i originalfilen, vilken kommer att se ganska "platt ut" om jag inte bildbehandlar den.

Eftersom jag fotograferade med svartvit film i en massa år och var ganska noga med filmval och framkallning osv. för att få det resultat jag ville ha så har jag tagit med det tänket även in i det digitala. För mig blir det sällan som jag vill ha det om jag låter kameran bestämma hur det svartvita skall se ut. Därför använder jag ett par olika plugin program till Lightroom, dels använder jag Tonality CK och dels Silver Efex Pro. Tyvärr har Tonality CK försvunnit då den inte utvecklas längre. Den här svartvita bilden är konverterad och behandlad i Silver Efex Pro.

Jag visar även hur originalfilen ser ut för att visa vilken stor skillnad det är mellan hur kameran registrerar och den slutliga bilden som mer visar min känsla inför motivet.

Postat 2024-05-27 20:00 | Läst 160 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

OmTag. Vid Slottet.

Ett par bilder från slottet här i Stockholm. Det är säkert tusentals ungefär likadana tagna, jag har säkert själv flera mer eller mindre identiska som jag tagit genom åren. Jag tänkte att jag skulle få till dem lite annorlunda genom att göra dem svartvita och lite annorlunda svartvitt än den normala HP5+/TriX looken. Även om det egentligen är ”dussinbilder” så fastnar jag som så många andra ofta för den här typen av motiv.

Postat 2024-05-26 01:22 | Läst 256 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

OmTag. Det senaste dygnet.

Jag tar bilder mer eller mindre konstant. Jag har ingen speciell plan och ägnar mig inte åt någon speciell genre. Jag tar dem helt enkelt för att jag vill se hur det blir på bild och som någon sorts dagboksbilder.

De första två tog jag under en promenad på Reimersholme i går vid den här tiden ungefär (ca kl 20:00). Det som slagit mig och vilket bilderna visar (tycker jag) är hur fantastiskt bra Nikon Z 85/1,8 S är.

När vi var ute på den sena natt-/tidiga morgon-promenaden såg jag den kvarglömda badhandduken på gräsmattan här i Tantolunden. Jag kom att tänka på Jose Koudelka som taget en mycket bättre bild på ett par filtar i gräset som utgjorde hans nattläger när han vandrade runt och tog sina fantastiska bilder. Koudelkas bild finns i boken Exiles. Josef Koudelka är en av de absolut främsta dokumentärfotograferna och den främste nu levande tycker jag. Hans bilder är fantastiska och har man inte kollat upp honom så har man mycket att se fram emot.

På väg hem såg jag hägern som stod i godan ro vid strandkanten här vid Bergsunds Strand. Lite kul med djurlivet här i staden, vi har såväl häger som bäver, grävling, räv och en massa andra som jag ofta träffar på under mina sena natt- eller tidiga morgon-promenader.

Den sista bilden tog jag nyss på bäste kompisen Tobbe som alltid är med mig på våra promenader i och runt staden.

Postat 2024-05-24 20:24 | Läst 234 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

OmTag. EU-kampanjerna, en total idiotförklaring av folket?

Går som vanligt runt med kameran på min sena promenad med hunden. Lever man ensam med hund som enda samtalspartner har man en hel del tid att fundera och reflektera över både det ena och det andra.

Nu har affischerna inför EU valet kommit upp och sitter i drivor utefter gångvägar och på räcken. Funderar lite på de ofta infantila budskapen som framhålls för att vi skall rösta just på ”deras” parti. Många budskap som används på affischerna har ju inte ens något med EU att göra, andra är bara innehållslösa klyschor som kan betyda allt eller inget beroende på vad betraktaren vill läsa in i dem.

Detta är alltså en kampanj som kostar millioner som i mitt tycke inte bara är meningslös utan dessutom en förfulning och nedskräpning av miljön.

Likadant om man gör så kallade valbarometrar, gjorde på kul så väl SVT:s som Aftonbladets där Aftonbladets frågor var så ”aggressivt” formulerade och helt utan bakgrundsinformation så de enda sansade svarsalternativen gjorde att jag hamnade helt annorlunda jämfört med SVT:s mer balanserade valbarometer??

Samtidigt kan jag inte låta bli att uppröras en smula över hur man ”idiotförklarar” befolkningen genom sina budskap på affischer och även hur media målar upp detta. Det låter som om det handlar om ett lokalderby mellan Djurgården och AIK ungefär, konflikterna blir det viktiga inte vad de olika partierna egentligen står för och tycker, om de nu står för något och tycker något?

Hur som helst, jag har sedan länge bestämt hur jag skall rösta i EU-valet och jag vet också varför jag röstar så. För mig handlar det inte om konflikter och att vinna billiga poänger utan vilka frågor jag anser är viktiga och bör drivas gemensamt i EU (eller ändå hellre hela världen) och vilka som inte bör drivas där och givetvis åt vilket håll dessa frågor enligt mig bör drivas. Nog om EU-valet.

Det blir ju alltid några bilder också och jag måste säga att Nikon Z6 II tillsammans med objektiven i S-serien, för mig som ofta plåtar när det är mörkt, fungerar fantastiskt bra. 

Postat 2024-05-23 04:42 | Läst 406 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa