Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. En sväng med kameran och lite om konvertering

Idag fick min Nikon D750 hänga med en sväng på promenaden med hunden runt Långholmen. Det har mest blivit Fuji X100F den senaste tiden, en fantastisk liten fotoapparat. Men idag kände jag för att ta några bilder med normalen på D750, jag körde med Sigma 50/1,4 art, ett fantastiskt bra objektiv.

Som alltid plåtar jag i raw så att jag kan konvertera och/eller bildbehandla bilderna som jag vill ha dem med all den information som sensorn registrerade. Dessutom har jag ju alltid originalen kvar om jag senare vill göra någon bild på något annat sätt, vilket inte är ovanligt.

När det kommer till det svartvita är jag ganska noga med hur jag vill ha det, jag använder därför alltid pluggar i min konvertering och eftersom varje bild är unik är det ganska sällan som jag använder en ”fix och färdig” inställning eller ens samma inställning till olika bilder.

I dessa bilder har jag använt min nya favorit för konvertering, Macphun Tonality. Som sagt jag vill ha kontroll över mina bilder och det vill jag även när jag plåtar analogt, konverteringen är för mig alldeles för viktig för att jag skall låta kamerafabrikanterna ta hand om den. Dessutom är den unik för varje bild och så vill jag ha det, vi har alltid använt oss av de möjligheter som tekniken bjudit oss så för mig är det självklart att utnyttja de fantastiska möjligheter som det digitala ger mig.

För mig är det och har alltid varit en betydande del i den kreativa processen att jobba fram mina bilder som jag vill ha dem. Det är så oändligt mycket enklare i den digitala världen och det bjuds också helt andra möjligheter än vad (åtminstone jag) kan åstadkomma i mörkrummet, så för mig är det lite av ett mysterium hur man väljer bort detta om man väl fotar digitalt?

Nu får var och en göra som hen vill givetvis, men att lära sig elementär bildbehandling är nog den mest lönsamma ”investering” man kan göra om man vill ”lyfta” sina bilder.

Inlagt 2018-01-07 14:04 | Läst 1509 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kan bara hålla med i resonemanget! Men jag hade valt att behålla färgen, så 'modern' är jag.. :-)
Hälsn!
Svar från alf109 2018-01-07 17:42
Jag behåller också färgen allt som oftast, men vissa bilder tycker jag blir bättre i svartvitt.
Det digitala mörkrummet skulle jag inte vilja avstå ifrån. Det är ju ett fantastiskt lyft när man kan få bilderna dit man själv vill. Varken sensor eller film fånga alltid verkligheten som jag såg den - då kan jag ställa saker och ting tillrätta. Jag uppfattar inte detta som manipuleringar, utan som att vara trogen verkligheten.
Det hör till saken att för mig är det alltid film i kameran – vilket alltså inte hindrar att det sedan är digitalt för hela slanten. Det digitala mörkrummet skulle jag numera inte kunna avstå ifrån.
Svar från alf109 2018-01-07 19:21
Jo det bjuder fantastiska möjligheter. :)
Gillar den nedre bilden, lite Smoliansky över den, men hade kanske valt att sätta björken mitt i?
Svar från alf109 2018-01-07 21:21
Trädet står så pass nära urgröpningen i betongen så det är svårt att lägga det i mitten utan att urgröpningen blir fotad från sidan. Sedan är jag nog mer för att något bryter av kompositionen lite än vad du är, smaksaker sådant givetvis. :)
Hej Alf.
Jag har länge använt Tonality som en plug-in i Apples "Fotos" och är mycket nöjd med det och jag använder den mest när jag konvertera. Jag har också Silver Efex Pro 2, som har några andra fördelar inklusive deras berömda "Control Points" -system, vilket jag också visste från NIKONs program på "gamla" dagar. Efter att ha köpt en X100F har jag varit mycket fascinerad av Acros och experimenterat med det.
Bild nummer 1 gillas mycket med fina s / v-toner.
Med fotohälsningar från Erik / DK.
Svar från alf109 2018-01-07 22:21
Tack ska du ha Erik.
Jo jag har ju Silver EFEX också men börjar mer svänga över till Tonality, själv föredrar jag att konvertera i efterhand oavsett Acros eller något annat, Acros finns ju också som allternativ direkt i Lightroom om man vill.
Erik Madsen 2018-01-07 22:47
PS: Jag har också en gammal LR4 som jag aldrig blev goda vänner med :-) Jag vet inte ens om Acros finns i den. Jag tror att jag mest vill använda simuleringen i Fujien när Fuji-laget har spenderat över 10 år för att få det att fungera som de tycker att det ska se ut som den ursprungliga filmversionen. Det är trots allt vad jag har betalat lite pengar för - enligt min mening.
//Erik//
Svar från alf109 2018-01-07 23:48
Nu har jag ju plåtat en hel del med Acros i verkligheten och kan väl påstå att åtminstone jag anser att konverteringen blir lika bra (minst) om jag gör den själv. Men huvudsaken är att man själv är nöjd med hur bilderna blir.