Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Mycket snack om könsroller nu


En förhoppningsvis könsneutral bild

Hade tänkt skriva något om könsrollsdebatten som blossat upp efter Rheborgs bild på sin dotter, men jag orkar inte ge mig in i den debatten. Det enda jag kan säga om den aktuella bilden är väl att den inte är så mycket att gå i taket över.

Den viktiga frågan är väl i så fall varför just den framtoningen är så populär när det gäller bilder på unga tjejer? Sedan är jag lite leds på ståndpunkten att män alltid pekas ut som någon sorts förövare och kvinnorna som offer för deras förtryck. Kanske skulle man också våga ställa frågan hur stort ansvar kvinnorna själva har för att ändra på det nuvarande läget?

Nu menar jag inte att det är helt upp till dem, men kanske är det dags att ta ett gemensamt ansvar om man vill ha förändring? Ofta pekas det på stereotypa könsroller men ganska få verkar ha någon uppfattning om hur det skall se ut i stället.

Att ytan och den eviga ungdomen är ideal i vårt samhälle är ju ingen nyhet, men detta gäller ju även för män. Samtidigt kan jag tycka att det blir en dubbelmoral om man vänder sig mot könsroller samtidigt som man framhåller sexualiteten som den enda drivkraften i livet. Många fotografer plåtar ju sexualtiteten, både kvinnor och män och en hel del av det är ju snusk rätt och slätt även fast man gör sitt bästa att försöka linda in det i konstnärliga ambitioner.

Det verkar ju även finnas två läger som är varandras motsatser i debatten, dels de som hävdar att allt avgörs av kulturell betingning och dels de som anser att allt är biologi. Sanningen ligger förmodligen någonstans mitt emellan, men jag tror att detta har en del inverkan på varför det ser ut som det gör.

Hur som helst är jag trött på polariseringen i hela genusdebatten, för mig är jämställdhet något som borde vara självklart men som tyvärr inte är det. Däremot tror jag att det alltid kommer att finnas skillnader mellan män och kvinnor och då menar jag inte att det ena skulle vara bättre än det andra. Jag tror nämligen att vi är däggdjur och i mångt och mycket fungerar som sådana och likt andra arter skiljer sig könen åt en del. Problemet består nog till stor del i att normen för framgång i dagens samhälle i huvudsak är grundad på manliga ideal, och det är nog där vi behöver tänka om en del skulle jag tro.

Inlagt 2013-11-30 06:08 | Läst 3066 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej- det är synd om människorna, ha de.
Den bilden var fin.
Intressant läsning som vanligt Affe.
Bilden är väldigt fin
Så det blev en bra start på dagen
Även jag är till döden trött på denna debatt. Genusvetenskap, ba´va? Ur vetenskaplig synpunkt rena skiten. Anusvetenskap alltså.