Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Ljusa nätter och EU:s ungdomssatsning

Nu är de ljusa nätternas tid här igen, tog ett par bilder i natt när jag var ute med hunden. Det känns att sommaren är på väg, om inte annat så syns det på ljuset och grönskan. Hunden åkte ju på en redig maginfluensa så det har inte blivit några promenader på ett tag. Nu börjar hon i alla fall repa sig så att vi kan komma in i normala gängor.

Hörde på nyheterna att EU skall ta krafttag mot ungdomsarbetslösheten, och det är ju bra. Jag undrar bara hur det skall gå till? Arbetsmarknaden har förändrats ganska radikalt vilket jag tror är en av orsakerna till att det ser ut som det gör.

Förr jobbade företagen mycket oftare från ax till limpa så att säga, och då fanns möjligheten att komma in på något mindre kvalificerat arbete för att sedan jobba sig uppåt i företagen. Idag är ofta dessa mindre kvalificerade arbeten utlagda på entreprenad, ofta i låglöneländer vilket medfört att tröskeln in på arbetsmarknaden ofta är betydligt högre.

De lågkvalificerade jobb som finns kvar (steka hamburgare, städa och diska) lämnar sällan så stora möjlighet till avancemang. En tuff nöt att knäcka, för jag tror inte att det är rimligt att tro att alla kan bli civilingenjörer. Och förresten, varför betala för en dyr europeisk civilingenjör när man kan få fem för samma pris i Indien?

Inlagt 2013-05-28 21:17 | Läst 3230 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Man kan notera att ungdomsarbetslösheten är lägre i vissa EU-länder som Tyskland och Danmark än i Sverige. I Tyskland är det 8 procent mot 24 i Sverige (tyckte mig uppfatta på TV i morse). Det borde finnas en del att lära av andra länder.
Svar från alf109 2013-05-28 22:09
Tittar man i ett internationellt perspektiv har Sverige klart misslyckats på detta område. Dessutom skiljer vi oss genom att vi har en förhållandevis låg arbetslöshet totalt men däremot en hög ungomsarbetslöshet vilket inte är det normala. Danmark har ju också låg ungdomsarbetslöshet till exempel. Men sedan undrar jag också om man räknar på samma sätt. Jag har för mig att jag läst att de som till exempel studerar och söker feriejobb räknas in i den Svenska statestiken?
-affe
Antipodian 2013-05-29 04:09
Regeringsförslaget med ett lärlingssystem gick ju i stöpet - i Tyskland är detta tydligen en viktig faktor för att slussa folk in i arbetslivet. Tyvärr har jag inte detaljerna kring detta, men det låter rimligt. Jag antar att det initialt låga lönerna är anledningen till avslaget.
/Johan
I Tyskland hamnar man direkt i ett åtgärdsprogram om man är under 25. Även i skolan har de sk P-klasser där de skoltrötta för testa en mer yrkesorienterad utbildning, sedan finns det en ytterligare åtgärd som jag minns det. Faktum är att det är ganska svårt att vara arbetslös som ung i Tyskland. Här i sthlm tex kan du ju bara ta och besöka fiken runt Nytorget, på 90 procent av dom jobbar småtjejerna( alltid tjejer) för löner typ 70 spänn i timmen svart...

lev väl
m
När jag va 17 år hamnade jag direkt i ett åtgärdsprogram! "Du måste började jobba!" ;)
Nu vet jag att det e andra tider nu, så kommer man att säga om tjugo år också, men som konservativ som jag är, så har jag åsikter!
Det konstiga är att vissa ungdomar, som jag känner, alltid har fått jobb, nu kanske det inte rimmar med deras universitetsutbildning att jobba på Mac Donalds eller att köra fördtjänst, det håller jag väl med om.
Men nu e dom inne i svängen på riktigt i alla fall!
Eller som en annan ungdom har gjort, jobbat gratis ett halvår för att komma in i den sväng där han ville komma in! Men jag vet att det finns undantag, helt klart, men jag är ändå litet undrande ibland...
Ursäkta! ;)