Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Att använda: 4 Hållbarhet: 4
MINUS: Saknad DOF-knapp, motordrift kräver att man plockar bort handgreppet (borttappningsrisk).
Nikons första försök med programautomatik (och ttl-oft om jag inte misstar mig) blev en riktigt bra kamera, även om dessa två saker inte är vad som gör den värdefull i kameraväskan för dagens fotografer. det är det Mycket behändiga formatet som den kommer i.
Till skillnad från nikon EM och FG-20 (Låt er inte luras av sufixet, FG-20 är en budget variant av FG och har nog mindre än halva livslängden!) har FG ett löstagbart grepp på framsidan som facktiskt förbättrar handhavandet avsevärt, tyvärr måste detta tas av innan man sätter på motorgrepp eller redofodral så ofta är de borttappade.
Skulle bedömma att mer än hälften av de man ser på begatmarknaden har sina kvar dock så det är inget enormt problem.
Deta är en elektronisk kamera likt FE, FA, F3...dvs du behöver ett litet batteri för att tidsverket och ljusmätningen ska fungera, utan detta är det bara en 1/90 och B som fungerar. Detta batteri räcker runt ett år vid flitig ammatöranvändning (några rullar i veckan) så det är inget problem egentligen, ett extra sett batterier kostar runt 80 kr så det är inget pris att prata om heller.
Kameran har nikons 40/60 ljusmätning och exponerar bra, på f
ramsidan finns en snabbknapp för att överexponera två steg (vid kraftigt motljus eller ljusa motiv) och det finns även en skala för exponeringkompensation från -2 till +2 i halva bländarsteg. Asa/iso inställningen av ljusmätaren har ett spann mellan 12 till 3200, dock går det inte med exponeringskompensationen lura mätaren att mäta utanför detta genom att tex underexponera två steg vid 3200 till 12800.
Ljusmätarens spann är mellan EV1 till EV18 och duger ganska bra till almänn fotografering i 99% av fallen, vid nattexponeringar i månsken eller på vinterfjället i gassande solsken kan jag tänka mig att den kan ha svårt att hänga med.
När man kär den på automatik så exponerar denna lilla skönhet steglöst, dvs om den kan exponera efter 1/245s om den tycker det passar bäst, detta gör att den faktiskt har förmågan att göran ganska långa exponeringar på upp åt 2 minuter! Om du tex fotograferar i svagt ljus med en dokumentfilm kan detta vara användbart.
Jag har haft tre olika och ingen har bråkat utan exponerar alltid som de ska.
Kameran kan tyvärr inte använda OFT-mätningen (mäter reflekterat ljus från filmplanet) vid annat än blixtfotografering, men vilken kamera får 400-700kr kan det?
Dock verkar den fungera aldeles som avsett även om jag inte kan svära på det då jag sällan har blixt på detta hus.
Den lilla varningssignal när kortare tid än 1/60 är aktuell som finns på EM är här ett bra verktyg för den som kanske inte är så vaken eller för nybörjare, men skillnaden är att har går den att stänga av lätt genom att vrida på en spak.
Ska man dubbelexponera med denna måste man hålla in återspolningslåset men det upplever jag nästan som ett plus, för erkänn; nuförtiden används detta aldrig utan riskerar bara att förstöra bilder.
Mer prisvärd kamera får man leta efter, denna lilla sötnos kan jag få ner i bröstfickan på min jacka när jag har kittgluggen 50/1.8 serie E på, det säger lite om hur liten och smidig den är!
Diskret är den också, endast ett tyst litet klick, inte i paritet med en centralslutare men tyst för att vara ridåslutare. det tillsammans med att den inte skymmer hela ansiktet som vissa proffskameror gör gör att man ibland får bättre bilder med en sådan här liten kamera när man fotograferar människor ute i vardagen, det känns mindre pretansiöst och folk gör sig inte till så mycket eller blir nervösa.
Filmframdragningen lurar en ofta när man använder den första gången; den är lätt! man tror inte att filmen verkligen matar fram förens man kollar på återspolningsveven innan man vant sig. Kraften som behövs är inte jämn om man jämför med tex FM utan är lite trögare i början när slutaren spänns, men någonting får man betala för det mindre formatet antar jag.
Sökaren är inte särskilt stor men en glädje att jobba med när man är van vid en DX-slr som d80 eller d40. Informationen är enkel, en rad om 14 dioder ger en lättavläst information om vald tid (oavsett om du eller kameran väljer, väljer du mauellt visar den även rekomnderad exponering). Så länge det är dgsljus kanske en visare är att föredra men detta är mer allmänt gångbart enligt mig.
två av dioderna ligger utanför de älva tiderna och indikerar att det inte går att exponera snabbare eller att tiden kommer bli längre än en sekund. Den sista är en blixt-redo signal.
Som tillbehör finns både ett databakstycke MF-15 och ett motorgrepp MD-14. (Det går även att använda MD-e men detta är inget jag rekomenderar, betala häldre de extra 30-40% för MD-14, det är tre gånger så mycket motorgrepp!)
Som enda egentliga nackdel är väl att kameran kan bli fruktansvärt obalanserad med större objektiv på, men det löses med MD-14.
Tyvärr saknas DOF-knapp, DOF kan dock kontroleras genom att man lossar ojektivet en smula om man absolut behöver så det är inget stort problem.
Större minus är isf. att det saknas det lås av avtryckaren och avstängning som FE/FM har. Denna stänger av sig själv 16 sekunder efter att du nuddat avtryckaren men du kan inte lösa så om man har den runt halsen/axeln har det hänt att det blivit ett par oavsiktliga exponeringar. Irriterande om man har Kodachrome i kameran vill jag lova!
Svart är snyggare och mer praktiskt om du ska använda den för gatufoto men den finns även i kromat utförande.
Liknande produkter: FA, jag har båda och detta är "friluftskameran" medans FA är gatufotokameran tack vare Amp men framförallt Bländarautomatiken som FG saknar.
Köpt hos: Privat tradera (Priset inklusive Series E 35/2.5)
Pris: 600
Att använda: 4 Hållbarhet: 5
MINUS: Dåligt grepp om det lilla kamerahuset. Ett batterigrepp krävs för att den ska bli riktigt bra.
Min gamla trotjänare som hängt med från mitten av 80-talet. Stryktålig och pålitlig. Har vad jag kan minnas bara bytt batteri några gånger, annars har den bara funkat och funkat trots rätt omild behandling och tuffa miljöer emellanåt.
Att använda: 4 Hållbarhet: 5
MINUS: För enkel, programautomatiken inget att orda om nu för tiden. Dålig "balans" utan motor.
Har haft kameran sedan den kom ut på marknaden (1983 ?), nu som andra eller tredjekamera. Den har alltid fungerat. Den har varit stryktålig, har tappat den i sjön (ej saltvatten) ner för berg, och den har nästan varit begravd i lera. Efter service har den gjort sitt jobb utmärkt igen. Den är naturligtvis mycket enkel, se den utmärkta mer tekniska recensionen ovan, men just därför har den fungerat bra. Greppet blir MYCKET bättre med motorn MD14, näst intill ett krav för att få bra grepp/balans.
Liknande produkter: canon
Att använda: 4 Hållbarhet: 3
MINUS: Programmet något rudimitärt, inga snabba motorer som tillbehör, endast 1/1000 samt synktid på 1/90
Nikon FG var Nikons första kamera (1982) med programautomatik. Modellen låg till grund för Nikon FA som släpptes några år senare. Den är i samma storlek som Nikon EM och FG-20, dvs ganska liten och smidig.
Om man vill ha lite framdragningshjälp finns det två vägar, dels en winder MD-E och dels en snabbare motor MD-14 (ca 2,5 bilder per sekund).
Exponeringshjälp får man genom ett program, bländarautomatik samt manuell funktion. Som blixthjälp har den TTL OTF.
Jag rekommenderar kameran som en instegskamera i Nikonfamiljen samt som en andrakamera. Den är liten och väger inte mycket och kan därför hänga med i kameraväskan. Min egen försvann i Indien, och kommer jag över en till ett bra pris (1000-1500 kr) så kommer jag nog slå till.
Blev tvungen att sänka den till en tre då jag satt en fyra på Nikon FA som är en bättre kamera.
Liknande produkter: Nikon FG-20, Nikon FA