Minolta ACT-100: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan

Annons
Recension / Test / Priser / Fakta

Minolta ACT-100


Summering

Telekonverter för Minolta Dimage 7i, 7Hi, A1 och A2. Förlänger brännvidden 1,5 ggr.



Betyg


(3.5/5)
(baserat på 2 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Telekonverter för Minolta Dimage 7i, 7Hi, A1 och A2. Förlänger brännvidden 1,5 ggr.

Tillverkare: Minolta
Tillverkarens produktsida

Recensioner

Andreas Åkerström
2005-05-16 Paddlare
PLUS: Bra ljusstyrka. Känns gedigen.
MINUS: Tung och stor. Ger försämrad macrograd.

Visst är den stor! Jättestor till och med.

Kör med den tillsammans med min A200, och där funkar den i praktiken bara i stort sett som ett fast objektiv i motsvarande 300 mm, den vinjetterar ganska så snabbt när man zoomar ut.

Försökte fota makro med konvertern monterad utan att ställa om i menyerna (som förresten redan finns i kameran från fabriken - på uppdateringsskivan finns inte ens ett alternativ till A200:n att uppdatera med), men då får jag mycket bättre makro utan konvertern monterad.

Nu måste jag säga att jag tycker att det den gör (ger dig ett kraftigare teleläge) det gör den bra. Har hittills inte märkt några optiska fel (i fullzoomsläget) som inte kameran redan visat, och dessutom är ju f=3,5 på ett 300-mm riktigt, riktigt bra.

Det blir dock ganska tungt att bära runt på kameran med konvertern monterad (vilket fö Konica Minolta inte alls rekommenderar att man gör - men för att man ska ha en vettig chans att fota fåglar och liknande måste man ju det), och balansen blir lite underlig. Konvertern väger ju lika mycket som resten av kameran, samtidigt som den sitter längst ut på objektivet.

Som sammanfattning är jag nöjd med köpet hittills, men den allsidighet som tidigare recensenter talat om har jag inte märkt (tillsammans med A200 iaf).

Kundtjänst: Ingen erfarenhet av kundtjänst.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 1995
Jan Karlsson
2004-09-18 janc
PLUS: Ger 300mm (motsv.) när 200 inte räcker till.
MINUS: Lite knöligt att använda.

Med denna på förvandlas A2 från en väldigt smidig apparat till något betydligt klumpigare. Det är en rejäl glasklump det handlar om.... Korrekt användning enligt Minoltas instruktioner kräver att man anger i setupen när den är monterad. Detta är den största nackdelen, vikten och att man får ta det lite lungt när man skruvar på den är egentligen inget större problem.

Men fördelarna överväger. Ljusstyrka 3,5 ihop med bildstabiliseringen gör att det ofta fungerar utan stativ. Och bilderna blir riktigt bra!

Köpt hos: Upppsala FotoKompani

Pris: 1895
Michael Johansson
2004-07-21 Michael Johansson
PLUS: Längre brännvidd, även vid makro, utan ljusförlust.
MINUS: Tung och klumpig. Kunde haft bajonettfattning.

Konvertern känns gedigen uppbygd av glas och metall. Lite krångligt att skruva på eftersom jag kan föreställa mig hur lätt det är att missa gängorna och så småningom skära sönder dem. Klumpen väger trots allt ett halvt kilo! Det är konstigt att Minolta inte utnyttjar kamerans bajonettfattningen för motljusskyddet för att fästa konvertern. Hade ju blivit mycket smidigare.
Skönt att det inte blir någon ljusförlust och att det går att zooma utan vinjettering. Därmed får man ett kontinuerligt brännviddsomfång från 200 - 300 mm. Tillsammans med vidvinkelkonvertern går det därmed att få alla brännvidder mellan dryga 22 mm till 300 mm.

Liknande produkter: Har inte tittat på några andra eftersom de verkar ge vinjettering.

Kundtjänst: Ej utnyttjat.

Köpt hos: Fotokungen/Pixeloo

Pris: 1795
KG Stolt (HDFS)
2004-06-28 KGS
PLUS: Skarp, ingen vinjettering, slöar inte ner autofocus, fler möjligheter än Minolta vill medge...
MINUS: tung, ett halvt kilo längst ut på objektivet känns scary

Minolta har uppfyllt ännu en önskan. Den om större brännviddsomfång. Men det blev ingen smidig lösning. För att nå upp till 300 mm gängar man på en halvkilos (!) optikklump.

Jag packade upp den vid ett fikabord i Uppsala och höll på att få en infarkt. Minolta skriver ett flertal gånger i anvisningarna, på en separat bilaga och på en dekal på konvertern att man INTE ska zooma med konvertern monterad.

Jag testade den första gången på Fotomässan i Jönköping 2004 och det som fick mej att vänta in den här tillsatsen framför att köpa t ex Olympus TCON-17 var just att den klarade att zooma utan vinjettering.

Nåväl, jag skruvade på den o testade. Det gick utmärkt att zooma. Från lite drygt 150-300 mm utan vinjettering!

Ägnade en eftermiddag åt att testa på allt som kom i min väg, människor, skyltar, små fåglar, bilar osv. Blev mäkta nöjd med resultatet. Först på kamerans skärm o sen i datorn. Suverän skärpa och autofocusen går precis lika snabbt med som utan ACT-100.

Med konvertern följer en firmwareuppdatering till kameran. Den tillför en extra meny för att välja vilken konverter du använder, vidvinkel eller tele.

Installerade den förstås. Minolta skriver att kameran kan felexponera och felfokusera om man inte ställer in den "rätt". Kan det bli ännu bättre? tänkte jag o installerade glatt. Men...

Med programvaran installerad (och menyvalet aktiverat) SKA man välja makroläget enligt Minolta. Dvs du ska föra fram det lilla reglaget som låser kameran i makroläge. Programsnutten ser till att makroläget INTE aktiveras och du kan få skärpa från 1 meter och uppåt som Minolta anger som närgräns.

Detta blir det definitiva stoppet för flexibilitet. Du har nu en fast 300 mm lins framför kameran. Försök inte zooma med makroreglaget aktiverat.

Nu blev jag besviken. Förutom att uppdateringen tvingade mej att göra om alla inställningar o custominställningar (och nollställde räkneverket) så satt jag nu med "fast" optik.

Men hav tröst! ACT-100 är bättre än så. Skippa inställningen i menyn (jag skulle inte ens installera den om jag visste vad jag vet nu) och kör som vanligt. Inte nog med att du kan zooma, du kan dessutom använda makroläget. Något som Minolta uttryckligen skriver att det inte går. Jag har inte upptäckt någon nackdel med att zooma. Den tunga klumpen kräver dock att man håller kameran stadigt o är försiktig när man zoomar, det känns bräckligt. Antagligen är det därför Minolta inte vill att man ska försöka.

Nu är du varnad. Du gör som du vill. Jag har inte upptäckt någon skillnad i vare sej exponering eller fokusering oavsett inställning. Om du ändå tänker följa Minoltas anvisningar kan du lika gärna köpa en Olympus TCON-17 med stepring, då får du 1,7x förlängning och en lättare tillsats...

300 mm på fri hand är inga problem med A1 & A2, med sjuorna kan jag tänka mej att stativet bör plockas fram om ljuset är svagt. En varning till. ACT-100 bör inte användas ihop med Dimage 7, den ska enligt Minolta vara för vek för att bära den tunga tillsatsen. DET tänker jag dock inte testa. Min sjua är bra att ha som backup!

Med de begränsningar som följer av "rätt" användande skulle jag sätta betyget till 3, hade den varit 300 gram lättare hade jag satt betyget 5. Bildmässigt tror jag inte det finns nåt mer att önska.

Liknande produkter: Olympus TCON-17

Kundtjänst: De få gånger jag haft kontakt med Minolta har det alltid fungerat bra, men jag kan ha haft tur!

Köpt hos: Fotokompaniet i Uppsala

Pris: 1895

Forumdiskussioner

Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

Det finns just nu inga publicerade bilder med denna produkt.

Ägare

Medlem Lagd i kameraväska +
leonisten 2004-07-13 22:52:16
crawen 2006-03-23 00:42:21


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar