Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Metz 45CT-1

Betyg


(4.6/5)
(4.2/5)
(3.6/5)
(baserat på 5 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Jan Wiman
2011-09-29 JAWI
OBS att denna blixt har högnivå trigger. Dvs den kan skada en digitalkamera om den inte har skydd för de knistor som bildas. Se mer: http://www.myfourthirds.com/document.php?id=12597

Själv använder jag en slavtändare då de flesta moderna digitala kameror inte har en anslutning för kabel.
Jan Wiman
2011-09-29 JAWI

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
Angånde att det endast går att fyra av blixten manuellt med full styrka så går det enkelt att modifiera blixten med 1/1, 1/2 till 1/64. Se http://www.stokware.nl/metzmod45ct1.pdf
2009-05-02 esign

Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Mycket ljus!
MINUS: Passar dåligt till nya digitalkameror. Törs inte anlsuta synkkabeln. Använder den ibland i mörka lokaler som slavblixt långt bakom ryggen, men man måste trixa litet för att få perfekt exponering.

Har bara använt den med batterihållare för vanliga AA-batterier men med laddningsbara NiCd-celler. Fungerar bra. Men själva batterihållaren är smäck, det är lätt att släppa batteripacken på golvet om man kommer åt spärren. Och då går den sönder. Körde med lagade batterihållare i många år tills jag hittade nya (dyra) på nätet för något år sedan. Vad hände? Jag kom åt spärrknappen...

Köpt hos: Ruds Foto Karlstad, Rune Marberg
Kjell Åkerblom
2008-04-15 kujak

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
Den här blixten köpte jag ny för säkert 25(?) år sedan och den var top-of-the-line på sin tid. Batteripacken tog slut efter ett antal år. Då blev det mest till att köra den på vanliga batterier, och då är laddtiderna inte lika bra, så den har oftast legat undanstoppad. Men för något år sedan plockade jag fram den och började leta nytt batteripack på nätet. Jag blev oerhört förvånad när jag hittade nya NiCd-packar till den här blixten hos CyberPhoto. Till en blixt som slutade tillverkas för nästan 20 år sedan?!

Nu har den fått komma till användning igen och den går utmärkt ihop med min D300 (med manuell inställning förstås).

Kundtjänst: Att det finns batteripackar att köpa än idag är otroligt tycker jag.

Köpt hos: Filmrullen, Väsby Centrum (tror jag)
2007-12-04 apersson850

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Kraftig blixt, rejält byggd, hänger med en ganska snabb motorkamera.
MINUS: Tung, ingen kommunikation med kameran, bara full effekt i manuellt läge, lös vidvinkeltillsats.

En blixt med bra styrka. Ledtal 45 verkar kanske inte så mycket jämfört med exempelvis Canons Speedlite 580 EX II, som ju skryter med 58 i ledtal. Men Metz 45 CT-1 håller sina 45 med optik ner till 28 mm. Där klarar 580 EX bara 30, så 45 CT-1 är alltså 1,5 gånger så stark.

Fem arbetsbländare och ett manuellt läge, med full kräm, är vad som bjuds. Som brukligt var på den tiden (min är från 1985, tror jag det var) måste bländare och ISO ställas in manuellt på blixten, så snart man ändrar något på kameran.

Min levererades med NiCd-ackumultorer. Dessa har sedan länge gått hädan, förstås. Men man kan plocka isär batteripacken och sätta dit NiMH istället. De går att ladda med originalladdaren. En hållare för engångsbatterier fick jag också med.

Notera att det går bra med manualen till en 45 CL-1. De är inte identiska, men helt likvärdiga modeller.

Köpt hos: Tror det var Matssons Foto, men det är ju 20+ år sedan!
Måns Hagberg
2004-03-31 Måns H

Att använda: 5
PLUS: Rejäl, högt ledtal, enkel o bra automatik,
MINUS: Ej inbyggd vidvinkel, ej TTL (tror jag)

Jag är helnöjd faktiskt. Det här är en s k hammarblixt, den sätts fast med en skena under kameran. Man håller i kameran och "hammarskaftet". Huvudet kan vinklas 360grader i sidled, 180 grader i höjdledd. Blixten mäter returljuset från motivet och stänger av efter rätt exponering.
Jag kör helst bounceblixt och då passar detta utmärkt.

Köpt beg på nätet. Förra ägaren hade byggt ett stadigt nytt fäste så originalet har kanske inte 100% hållbarhet. I övrigt funkar denna troligen 15 år gamla blixt alldeles utmärkt.

Liknande produkter: Nikon SB 12

Kundtjänst: Bruksanvisning fanns att hämta på www.metz.de
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.