Annons

Quantuum Studioblixt R+600 Dual Power


Summering

Fakta blixt:
Effekt: 600 Ws
150w inställningslampa
Steglös inställbar effekt ner till 1/32 av full styrka
Uppladdningstid: ca 1,5-5 sek beroende på effekt och drift (220v el. batteri). ...

Läs mer


Betyg


(4/5)
(4/5)
(4/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Stephen Björck
2013-03-16 vibrance

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Prisvärt, kvalitet, batteridrift om så önskas. Relativt lätt och portablet batteri.
MINUS: Endast manuella reglage (inget motsvarande Skyport där man kan ändra effekt via fjärrstyrning), modelljus fungerar ej med batteridrift utan endast vid anslutning via eluttag.

Följande intryck baserar sig på ca 1 veckas användande.

Ville börja med studioljus och ville gärna ha något som är både portabelt, rimligt prissatt och ändå ok. Valet föll på Quantum R+300 Dual Power och Quantum R+600 Dual Power för jag tyckte det stämde mest in med mina önskemål. Övervägde att istället köpa ett set med 2 st Elinchrom Studioblixtpaket BRX 500/500 To Go men det föll på avsaknaden av batteridrift i paketet och skulle dragit iväg i kostnad i jämförelse om jag dessutom skulle investera i det.

Efter att ha provat mina Quantum R+300 Dual Power och Quantum R+600 Dual Power så är slutsatsen den samma om dem båda även om de har olika styrka (se nedan). Kvalietskänslan var över förväntan för priset och de känns robusta. De är gjorda i metall, har överskådliga reglage, på och av (batteri eller elkabel), modelljus full styrka eller relativ styrka, optisk utlösare, testutlösning och vridbart reglage för styrka från fullt 1/1 till 1/32 som är steglös. Studioblixten har Bowensfattning och passar därför med en mängd olika ljusmodifierare. Medföljer gör en reflektorkåpa med ett djup på 10 cm och diameter på 18 cm.

För att relatera skillnader i effekt mellan Quantuum R+300 och Quantuum R+600 har jag gjort en enkel mätning. Jag riggade båda blixtarna med medföljande likadana reflektorkåpor på stativ och därefter mätte jag ljuset med en Sekonic L-358 på ett stativ 1 m från blixten. Alla mätningar var vid ISO 100 och slutare 1/250. Vid full effekt 1/1 ger R+300 f36 och R+600 ger f51. Därefter gjorde jag samma test och vred ner effekten till minimum som är 1/32 på båda blixtarna och mätte då följande; R+300 ger f8 och R+600 ger f13. Hoppas att den informationen är vägledande på något sätt i vilken av dem man är intresserad av att satsa på för sina ändamål. Givetvis kommer olika ljusmodifierar annat än de medföljande reflektorkåporna ge andra värden beroende på hur ljuset manipuleras och "äts" upp.

Det jag saknar med dessa jämfört med Elinchrom alternativet ovan jag valde mellan är att alla ändringar på blixtarna är manuella och jag måste göra dem direkt på blixten. Inget Skyport där jag kan fjärrstyra blixtarnas effekter är något som jag ändå kan sakna av bekvämlighetsskäl. Modelljuset fungerar inte i batteriläge utan bara när man kör blixten ansluten med elkabel. Jag hade gärna kunnat få välja om jag vill dra ström från batteriet om jag är ute på "location" och använda modelljus och färre blixtar med batteriet innan det dör ut.

I övrigt är det hittills endast med nöje som jag använder de här blixtarna så här långt. Rekommenderar dem gärna till någon som är ute efter ett prisvärt alternativ. Möjligen finns det anledning att återkomma med en uppdatering men än så länge fungerar blixtarna utan problem.

Pris: 2639
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar