Recension / Test / Priser / Fakta
Ricoh Caplio GX-200
Summering
Uppföljare till GX 100, RAW skrivs numera till disk utan dröjsmål, SD HC stöds upp till 16 GB, elektroniskt vattenpass.Mer info
Uppföljare till GX 100, RAW skrivs numera till disk utan dröjsmål, SD HC stöds upp till 16 GB, elektroniskt vattenpass.
Recensioner
Forumdiskussioner Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.
Till salu i Köp&Sälj Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.
Bilder tagna med produkten
Det finns just nu inga publicerade bilder med denna produkt.
Ägare
Medlem | Lagd i kameraväska + |
---|---|
Rolle Rosenpal | 2008-12-20 18:38:59 |
Euronizer | 2012-07-23 18:24:33 |
blackavenger | 2014-01-07 22:54:30 |
Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.
Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS:
En kamera med många trevliga egenskaper.
Utförligt omdöme/test finns här http://wouter28mm.wordpress.com/2008/10/29/my-final-ricoh-gx200-impressions/
Kommer att återkomma med ytterligare omdömen när jag använt kameran mer.
Appendix 1 Krämar på rätt bra med färgerna i Auto, ska prova med normal-läget istället. Finns en helskön gruppp på Flickr som bara plåtar med GX-200, kul;)
Appendix 2 Robust!! .
Appendix 3 Ger väldigt trevliga S/V jpeg direkt ur kameran även på lite högre ISO:
Liknande produkter: Ricoh GRD III men ville ha zoommöjligheterna.
Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: inga
Mycket användbar och kompakt kamera med utmärkt vidvidvinkel-
zom 24-70 mm. Macro bilderna blir mycket bra, då man kan ta macrobilder på alla brännvidder. Har köpt vidvinkelkonvertern som ger 19 m.m och är helt förvånad av det fina bildresultatet resultatet
Liknande produkter: Panasonic Lx3
Kundtjänst: Mycket bra
Köpt hos: Fotohörnet i Helsingborg
Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: Finns det någonting som inte kan bli bättre?
Tvekade ett tag, men det blev tredje gången gillt! Med eller utan zoom! På grund av att jag testar en del kameror skaffade jag även en Ricoh GX 100 samtidigt som jag hade en LX3 och en Canon G9 pararelt. Ville ha en bra kompakt för eget bruk att alltid kunna ha med. Efter ett tag såldes Ricohn men ångrade och skaffade igen en ny. Senare såldes Ricohn igen men mycket mer tveksamt den här gången. Återigen fick jag återfall och köpte den nya GX 200-an. Måste tillstå att GX 200´an är snäppet vassare en föregångaren på flera punkter. Det är någonting magiskt med dom här jädrans Ricoh, GX och GR. Man måste bara få äga en sådan ett tag för att fatta. Så, nu är kompakterna LX3 och G9 inte lika intressanta för mig. Kan inte komma ifrån att Ricohn tecknar skarpare än både Canon G9 och LX 3, om än med lite mer brus, men som bara finns där vid dåliga ljusförhållanden, men utöver dåliga ljusförhållanden skall alla veta att man istället använder en systemkamera, för dom med högre ställda krav. Det är så förbannat kreativt att jobba med Ricohn. Vid svart/vit fotografering är det däremot nästan roligare och mer effektfullt att fota med GX 200 än med min Canon Mark III, nja skämt o. sido, men vill man ha mer "korn" i bilden så får man till det som man vill ha det. Testa...........
GX 200 ger fantastiskt finkorniga bilder i svart/vit på 64iso. långt ner i exponeringstider som sekunder. Ser riktigt bra ut "konstigt" egentligen, jag vet varför men orkar inte gå in här och redogöra för proceduren. Fotar man i bra dagsljus i t.ex.64 - 100ISO kan man göra 70X100 förstoringar och vissa tror att jag har använt systemkamera. Utskrifter döljer förvisso en del brister, men ändå.....
Så länge sensorerna förblir så här pyttesmå i kompaktkameror med på tok för många pixlar, kommer alla kompakter att "brusa" vid högre iso-tal. Ricoh GX och GR har valt att inte brusreducera lika aggressivt som sina konkurrenter och upplevs därför som lite brusigare som en och annan upplever men är istället mycket mer detaljrik och tar dessutom skarpare bilder än konkurrenterna. Kameran har ett oerhört skarptecknande och högupplöst glugg. Det visar sig på större förstoringar och då känns det gott, för att komma ur en kompakt.
Brusreducering direkt i en kamera försämrar det dynamiska omfånget och på bekostnad av skärpeförlust, men drabbar främst kompakter av "naturliga skäl", för små sensorer, för många bildpunkter! GX200 är förövrigt en perfekt liten kamera för den Sv/Vit-, gatu och arkitektfoto älskaren. Skarptecknande optik, brännvidd 24-70f/2,8 är svårslaget i sammanhanget.
Signalförstärkaren i en kompaktkamera förmår ännu ej kunna leverera tillräckligt stark signal till kamerans ad-omvandlare. Är signalen för svag uppstår mer bildbrus. Detta är kameratillverkarna väl medvetna om men tyvärr så klämmer man trotts allt in på tok för många pixlar på dessa pyttesmå sensorer innan tekniken kommer ikapp, lika många som på sensorer med APS-format eller fullformat. Det är bara publikfrämjande att göra så och man har därför valt fel väg tycker jag och så många andra med mig. Dessa typer enl. ovan av kameror skall sluta på max. 7Mp. En Sigma DP1 kompakt ger faktiska 4,7Mp. men på en sensor på nästan APS-storlek. Snacka om dynamisk omfång, bildkvalite med försummbart brus i bilderna, att jämföras med systemkameror.
Ricoh GX och GR vänder sig inte till "kreti pleti" utan i första hand till avancerade amatörfotografer eller som en andrakamera för systemkameraanvändare som har kunskapen att kunna hantera en sådan här liten avancerad kompaktkamera, däfrör finns den inte att köpa på ICA eller Coop eller hos många fotobutiker.
Det tar lite tid att lära känna kamerans fina egenskaper och därför kunna krama ur det bästa ur kameran. I skrivande stund har jag svårt att komma på någonting att byta till. Jo, kanske Sigmas DP1 med en sensor i nästan APS-storlek. Jag var bland dom först med att få testa DP1-an, men ack så tok-krånglig menysystem och svårjobbad, leta, leta i menyn, efter vanliga elementära inställningar som jag inte här kan gå in på, förutom att bildkvaliten är bättre än t.o.m hos många systemkameror typ instegsmodeller. Bildkvaliten ur alla andra kompaktkameror kommer således inte jämförelsevis i närheten av Sigmas DP1 eller nya DP2 kompakt.
Ge dig tid med din nyförvärvda eller kommande GR eller GX och du kanske kommer att tycka likadant, att det inte finns någonting att byta till, inte just nu i alla fall som dessutom får plats i bröstfickan..
Har nu den 090110 börjat testa Canons G10 och kommer inom kort med lite av vad jag tycker om kamerans egenskaper m.m. Så du får väl kolla in Canon G10´s recensioner. Alltid spännande att läsa om vad andra tycker, det tycker jag själv.
Liknande produkter: Liknande produkter? Nja,möjligtvis nya Canon G10 men som tyvärr är i största laget och tung för att alltid ha med sig. Det är ju det som är vitsen med en kompaktkamera, att kunna ha den med jämt utan att besväras. "ger obalans i jackan" :-)
Kundtjänst: Bra och de har stort utbud av avancerade kameramodeller också.
Köpt hos: Scandinavian Photo i Bankeryd och Media Markt i Jönköping
Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 4
MINUS: brus vid höga iso, något plastigt obkektivrör
Rolig 12Mp kamera med gott om möjligheter att skräddarsy handhavande och funktioner för den enskilde fotografen. Bildkvaliteten är utmärkt på låga iso och möjligheten att fota i raw (sparas som dng. med en jpg. som sidecar) är mycket bra. Kameran känns robust och ligger bra i handen med gummerade ytor som gör den greppvänlig. Zoomobjektivet går från 5,1mm - 15,3mm (motsv. 24 - 70mm i småbildsformatet) och har största bländare 2,5 - 4,4 och har fin skärpa. Tyvärr känns det inte som om objektivröret har samma byggkvalitet som resten av kameran då det glappar lite och känns plastigt.
I recensioner i olika tidningar och på webben får kameran en del kritik för sitt bildbrus vid högre iso och det måste medges att det blir en del brus, men det är inte så störande.
Roliga funktioner på kameran finns det gott om, men två av dem som jag tycker känns mest användbara är bildstabilisering (bildsensor som rör sig för att motverka kameraskakningar) och det inbyggda elektroniska vattenpasset (som kanske inte är helt klockrent, men ändå fyller sin funktion). Kort sagt skulle man kunna säga att det är en mycket bra kamera och framförallt den roligaste kompakt jag någonsin använt.
Liknande produkter: Panasonic Lumix DMC-LX3, Canon Powershot G9 (G10), Nikon Coolpix P6000
Köpt hos: Scandinavian Photo
Pris: 3795
Bildkvalitet: 4
MINUS: objektivet glappar endel
Grymmt kul kamera som jag lånat i drygt en vecka och burit med mig dygnet runt. Känner att jag nog tyvärr måste köpa en snart. Har även lånat en Panasonic LX3 som inte gav samma sug.
Ricoh gx200 är kul att fotografera med OCH ger mycket bra bildkvalitet. Tänker inte ens uttala mig om iso prestanda då man i kritiska situationer helt enkelt använder en systemkamera istället.
Det enda jag tyckte mer om på panasonic LX3 var ljusstyrkan.
Det och lite mer tele så vore det drömkameran nummer ett.
Liknande produkter: panasonic lx3 osv
Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
MINUS: Möjligen kunde högdagerteckningen vara ännu bättre men det är kanske mycket begärt. Problemen med bruset känns överdrivna i vissa recensioner.
Mycket bra och trevlig kamera för den som vill kunna kontrollera allt själv. En kompakt för de som har en DSLR men vill ha något lättare att ta med utan att göra avkall på manuella möjlighter. 24mm vidvinkel är nästan unikt.
Oförtjänt mycket negativt skrivet om bruset i bilderna som utan vidare kan användas upp till ISO400 i 10x15 utskrifter. Även ISO800 funkar med lite efterarbete. Har inte provat större utskrifter men det borde inte heller vara problem upp till ISO400.
Rekommenderas.
Har gjort jämförelser med Canon 860IS som anses ha god bildkvalitet men Ricoh GX200 slår den klart vad gäller högdagerteckning och detaljer + skärpa. Mer brusreducering på Canon gör den aningen brusfriare på bekostnad av detaljåtergivning.
Liknande produkter: Canon G9
Köpt hos: Scandinavian Photo
Pris: 4995