Hej! Vi ser att du kör med AdBlock. Vi förstår att man kan ogilla annonser men det är en viktig
inkomstkälla för att driva denna sajt och täcka de kostnader vi har. Om du inte vill slå av
Adblock för just Fotosidan så stöd oss gärna genom att till exempel köpa
ett
Plus-medlemskap.
Att använda: 5 Hållbarhet: 3
MINUS: i dag mycket opålitlig och ingen vettig service längre
Leicas första försök att gå den elektroniska vägen med hjälp av Minolta. R3:an är faktiskt en Minolta XE1, dock med leicas egen exponeringsmätning som är avsevärd bättre än minoltas. Hos Leica har Du spotmätning och centrumvägd genomsnittsmätning (somliga och bruksanvisning säger att det är helt genomsnitt, men den är faktiskt centrumvägd och identiskt med Minoltas egen, bara spotmätningen har en egen mätcell).
Kameran skiljer faktiskt Leicafantaster. Många tycker den är ingenting att ha, opålitlig, tung, klumpig.....jag håller med, opålitlig är den i dagsläge, tung och klumpig? jämför med leicaflex som väger tyngre.
Opålitlig....det har den tyvärr alltid varit, och nu kommer det att nå vägens slut. Ingen servar dom längre till ett vettigt pris.
En Leica R3 är billig i dagens läge, unter 1000 kronor. Dom flesta har väl gjort sitt, jag har 5, en fungerar. En XE1 kan repareras lätt, inte en R3, Leitz har tyvärr krånglat till det ordentlig ur servicesynpunkt.
Dom enda R3 som borde vara värt att serva och hålla vid liv är ljuskromade (3365 exemplar tillverkade, varav 200 made in Germany), tysktillverkade (2000 tillverkade exemplar) och den gröna safarimodellen som konstigt nog är den dyraste av alla. En komplett safariutrustning med 50/1,4, 50/2, 28/2,8, 180/4 kostar upp emot 30000 kronor i dag.
den enda som jag fortfarande saknar ;-)
Kundtjänst: finns ingen, om nån då är det Foto Paepke i Tyskland som har tagit över all Leica R service från Leica och är det enda auktoriserade företag för det här och dom enda som får reservdelar från Leica Camera GmbH
Att använda: 3 Hållbarhet: 4
MINUS: På/av-knappen går lätt sönder. Lite väl tung. Saknas centrumvägd mätning.
R3 är en billig Leica eftersom den fått dåligt rykte. Jag är uppväxt med min pappas R3:or och R3 mot. Tyvärr har av/på-knappen gått av på flera vilket är ett typiskt fel.
Förutom av/på-knappen brukar kamerorna hålla riktigt bra och är robusta pjäser. Det är bra att få slutaren genomgången.
För den som kan hantera spotmätning är kameran kalas. För nybörjaren hade det varit bra med centrumvägdmätning som tyvärr saknas. Det finns genomsnittsmätning som mäter över hela bilden, men det är sämre.
Ett bra ex till lågt pris är ett väldigt bra köp. Trots R4:or och R5 är en renoverad R3:a min pappas favoritkamera. Antagligen är det storleken och tungden.
Att använda: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: Kräver underhåll.
Gedigen som attan. De tidigare R-3:orna som tillverkades i Wetzlar hade lite problem med elektroniken. Det hela rättades till sedan kameran började tillverkas i Portugal. Men samtliga R-3:or behöver ibland en genomgång av slutaren, eller snarare slutarmagneten. Med tiden blir det en tunn beläggning av fett på magneten. Rengör man inte magneten så tenderar kameran att exponera ojämnt.
Annars så är R-3:an en problemfri kamera. En trogen följeslagare som går-å-går. En kamera som (trots att den har en elektroniskt styrd slutare) passar oss kugghjulsromantiker...
Exp-mätaren är inte så himla mycket att hänga i granen. Den fungerar förvisso bra i både integral som selektiv läget. Men den är lite långsam när det börjar skymma. Mätaren sträcker sig från Ev +1 till 19, tror att ni förstår nu. En annan bra sak med R-3:an är spegeln. Den är nästan vibrationsfri, därför valde teknikerna att bygga den utan möjlighet att fälla upp den manuellt innan exponering. Har man ett stadigt stativ så fungerar det bra även när man plåtar makro. Runt tre tusen kostar det att ge den en service modell större. Stor och ganska tung, ligger stadigt i handen. Så man kan plåta med den på ganska långa tider utan stativ. Mitt ex av denna kamera är en dyr kromad variant tillverkad i Wetzlar, men du borde kunna hitta en fin rackare för 2500-4000.