Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Att använda: 5
MINUS: Svårt med nya delar sägs det.
Har inte haft den så länge, knappt en vecka. Har dock testat den rejält ändå. Alla dessa fantastiska möjligheter som jag läst om denna kamera för ett bra tag sedan i foto tidningar stämmer verkligen. Ljusmätaren är helt suverän, nästan omöjligt att få en dålig bild om man mäter rakt av. Det jag uppskattar mest med mätaren är spotmätningen. Man kan även mäta upp till åtta gånger på motivet, kameran räknar själv ut ett snittvärde av mätningarna. Det finns även en memory-funktion som man kan aktivera så att mätaren inte luras av olika bakgrunder, t.ex om du följer en springande människa. Hilight och Shadow funktionen kan också vara en tillgång många gånger. Mät på det ljusaste i motivet och tryck in Hilight så förlänger den exp med två steg. Å det omvända för Shadow, mät mot det mörkaste svarta och tryck på Shadow så kortas exp 2 2/3 steg. Fungerar suveränt. Dioptrijustering i sökaren är en annan bra sak tycker jag, enkelt att justera.
Kameran är mycket lätt, liten och smidig. Det här brukar vara en kombination som lätt leder till skakningsoskärpa på långa exp-tider, men den ligger så bra i handen att det blir bra ändå. Jag ger den här kameran högsta tänkbara betyg, hoppas bara att den håller riktigt riktigt länge för den här gillar jag.
Köpt hos: Privat
Att använda: 3 Hållbarhet: 3
MINUS: För många knappar.
OM-1 och OM-2 var bra kameror. Men så skulle Olympus göra ett kamerahus som kan allt, och gjorde OM-4. För min del har mitt OM-4 hus hamnat på hyllan medan OM-2:an används. Varför? Jo, OM-4 har en massa finesser som man normalt inte behöver i en småbildskamera, som ju främst är användbar vid enklare reportage. Behöver jag 4:ans mätsystem så tar jag hellre min mellanformatare eller storformat för då mäter jag kontrasterna noga med en handhållen spotmätare. Så OM-4:an är varken fågel eller fisk, den försöker göra en studiokamera av en småbildare, som ju har en begränsad användbarhet på grund av det lilla filmformatet och brist på möjligheter till parallaxkorrektion, vridning av skärpeplanet etc. Inte heller blixtautomatiken är användbar mer än för snabba reportagejobb. För porträtt och bilder i studio är blixtautomatiksystemet helt oanvändbart, så det krävs en blixtmätare med spotmätning trots allt. Men det fungerar bra vid reportage där snabbhet är a och o. Men dessa symptom på att göra en stor kamera av en liten småbildare är det många som lider av...
Liknande produkter: Leica, Nikon, Pentax, Minolta (har haft och använt samtliga)
Pris: 3000
Att använda: 5 Hållbarhet: 4
MINUS: Dyr (dock inte min), vissa av dem slukar batterier.
Jag har nu testat min OM4 och den får betyget fullkomligt med beröm godkänt. Ljusmätaren är en dröm att använda. Det är bara att mäta med spoten på upp till åtta olika punkter sen gör kameran resten. Vill man inte använda spotmätaren har den även centrumvägt mätning som fungerar bra i de flesta situationer. Med olympus blixtar (T20, T32, T45) så har den full TTL-automatik, bilderna blir förvånansvärt bra exponerade. Givetvis funkar ju Canons E-TTL bättre men OM4an tillverkades mellan 84 och 87. Jag hade en OM1 innan denna och jag måste säga att OM4an känns något lite plastigare än 1'an. En del OM4or har ett fel i elektroniken som gör att de suger väldigt mycket batteri. Detta gäller inte alla och min verkar ha klarat sig. Skulle man få en OM4 som drar batteri kan man få kretsarna bytta till OM4Ti vilka passar.
Liknande produkter: OM2sp, OM4ti
Kundtjänst: Bra. Det finns gott om verkstäder som servar olika olympus kameror.