Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: Usel i motljus och med RAW (den hinner bara med några bilder per minut!). Max användbart ISO 140! Bara elektrisk zoom, ingen manuell! Vitbalans-problem ibland, och damm inne i kameran.
Nu, över fem år sedan den köptes, känns den fortfarande fräsch, och användbar, och det förklarar varför den ibland finns till salu beganad, än idag, till ett anmärkningsvärt högt pris!
Den var en av de första kompaktkamerorna som såg ut som systemkamera, och som kändes som en systemkamera i handen: Ingen plast-skräp, utan magnesium! Ingen plastlins, utan en prima glaslins. Och så hela vägen, kort sagt en mycket ambisiös kontruktion, som blev alldeles för dyr för den vanliga amatören - i dagens läge skulle en D300S (eller kanske en E-3:a?!) vara i samma prisklass.
Det var en av de första kamerorna med en utfällbar display, elektrisk sökare (s.k.EVF), RAW, osv., men den var en kompakt, med en fantastiskt skarp zoom. Känndes (känns) i handen som om den skapats av fotografer, för fotografer, med låg pixeldensitet, för att ge lågt brus, utan moderna datortricks.
Min dog andra dagen under resa i USA, p.g.a. programvaruproblem, men i efterhand vet jag att en enkel uppgradering hade löst det hela. Man lär sig!
Annars går den att använda som enhands 'Point&Shoot!' Fast tar man sig lite tid att justera exponering, osv. blir resultatet inte bara bra, utan strålande!
Dess forte är makro och blixt fotografering, dess svaghet dålig implermentering av RAW (tar evigheter per bild), och ibland strulig vitbalansinställning (AUTO usel!). I motljus fungerar varken sökare eller display, allt blir bara ett lila sammelsurium! Så det hjälper inte att skugga displayen, om nån trodde det!
Annars är damm inuti kameran det stora problemet, som med alla äldre kompakter. Om det inte var ett återkommande problem hade jag använt den mycket mer, för fler servicar, för ett par tusen (per tillfälle), är den knappast värd (Priset på begagnat-marknaden är högst fyra tusen)!
Olympus senare zoom-kompakt-kameror, satsade på allt mindre chip, med resultat att zoomen kunde bli längre, och bruset allt mer besvärande!
Liknande produkter: Helt unik!
Kundtjänst: Kameran har rest till Olympus i Schweiz ett par gånger för service - tog evigheter, men resultatet har alltid varit bra! Scandinavian Photo, och Ericssons Foto (garantireparation) har hjälpt till i den här ändan.
Köpt hos: Ericsons Foto
Pris: 8000
Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 3 Hållbarhet: 4
MINUS: Usel i motljus och med världens slöaste RAW (den hinner bara med några bilder per minut!). Max användbart ISO 140, om man inte gillar brus. Så kör med låg ISO och massor av ljus! Bara elektrisk zoom, ingen manuell! Vitbalans-problem ibland, och damm inne i kameran.
Nu, över åtta år sedan den köptes, känns den fortfarande ganska fräsch, och användbar i gott ljus, eller med blixt, och det förklarar varför den ibland finns till salu beganad, än idag!
Den var en av de första kompaktkamerorna som såg ut som systemkamera, och som kändes som en systemkamera i handen: Ingen plast-skräp, utan magnesium! Ingen plastlins, utan en prima glaslins. Och så hela vägen, kort sagt en mycket ambisiös kontruktion, som blev alldeles för dyr för den vanliga amatören - i dagens läge skulle en D7100 (eller kanske en D-3:a?!) vara i samma prisklass.
Det var en av de första kamerorna med en utfällbar display, elektrisk sökare (s.k.EVF), RAW, osv., men den var en kompakt, med en fantastiskt skarp zoom. Kändes i handen som om den skapats av fotografer, för fotografer, med för den tiden hög pixeldensitet - en konstruktion som idag lett till kompakter med över 20MP!
Min dog andra dagen under resa i USA, p.g.a. programvaruproblem, men i efterhand vet jag att en enkel uppgradering hade löst det hela. Man lär sig!
Annars går den att använda som enhands 'Point&Shoot!' Fast tar man sig lite tid att justera exponering, osv. blir resultatet riktigt bra!
Dess forte är makro och blixt fotografering, dess svaghet dålig implermentering av RAW (tar evigheter per bild), och ibland strulig vitbalansinställning (AUTO usel!). I motljus fungerar varken sökare eller display, allt blir bara ett lila sammelsurium! Så det hjälper inte att skugga displayen, om nån trodde det!
Annars är damm inuti kameran det stora problemet, som med många kompakter.!
Olympus senare zoom-kompakt-kameror, satsade på allt mindre chip, med resultat att zoomen kunde bli längre, och bruset allt mer besvärande!
Liknande produkter: Nope!
Kundtjänst: Kameran har rest till Olympus i Schweiz ett par gånger för service - tog evigheter, men resultatet har alltid varit bra! Scandinavian Photo, och Ericssons Foto (garantireparation) har hjälpt till i den här ändan.
Pris: 8000
Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
MINUS:
Detta var kameran som fick mej att uppskatta foto. När den kom med sina 8Mpix var den absolut en av dom bästa prosumer kamerorna till ett vettigt pris. Den stod pall för rå behandling,tog bra bilder och hade ett litet smidigt format. Jag har kvar den. Många bra bilder har tagits med denna och flera av dom hänger som förstoringar på mina väggar.
Köpt hos: ExtraFilm
Pris: 8000
Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: Virrig autofokus, olidlig lång dödtid vid RAW-skjutning, skulle föredra manuell zoom
En klassiker, förmodligen den sista i sitt slag.
Köpt hos: Privat, begagnad
Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 4
MINUS: Dåååålig autofokus
Autofokusen har svårt för rörliga motiv och vid dålig belysning även om den belyser motivet själv. Så dålig att jag vill kasta den i golvet ca 3 ggr/dag, men avhåller mig för min plånbok inte tillåter inköp av ny... ge mig en D300.
Köpt hos: Cyberphoto
Pris: 8500
Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: Det enda minuset är att zoomen är elektronisk, Jag skulle föredra manuell zoom med en ring på själva objektivet (som med vanliga systemkameror)
En mycket kompotent kamera med perfekt optik. Att den är stor gör den till en hybrid mellan system och kompaktkamera.
Liknande produkter: Hade en nikon 8700 men olympus 8080 har mycket skarpare optik och bättre brusnivå.
Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: för stor för att stoppa i fickan...
Min första digital kamera var en Olympus C 2100 (2.1 m pix) jag var mycket nöjd med bildresultatet redan vi 1a bilden,tyvärr så tappades kameran i golvet...Köpte en Nikon D70 samt sigmas dyrare optik 14mm/2.8 samt 70-200/2.8 men tyvärr så blev jag inte nöjd missade af samt ofta damm på sensorn,bytte till en Fujifilm S3pro men den var för långsam samt missade skärpan ofta...nu har jag bytt till en begagnad C-8080 och känner mig MYCKET nöjd !!!
(jag testade nyligen en D200 med 17-55/2.8 optiken dvs. en utrustning för 30+ men jag bestämde mig för att avvakta eftersom resultatet med min C-8080 blev i stort sätt lika bra!!) problemet med damm på sensorn kan jag glömma
Liknande produkter: D70,fuji S3pro
Köpt hos: Blocket
Pris: 4000
Batterilivslängd: 2 Bildkvalitet: 5
MINUS: Handhavandet kunde vara klart bättre, Knappar är utspridda lite varstans. Om man inte hade använt den på ett tag var det att börja om från början och leta knappar. Väldigt långsam vid RAW annars ok. Det största minuset är dock att den har väldigt svårt att hitta skärpan vid dåligt ljus samt att det även var svårt att hitta skärpan manuellt. Och varför envisas man med motorzoom????
Jag var en tämligen nöjd ägare till C-8080 innan den blev stulen i våras. Den producerade bilder av mkt hög kvalitet på samtliga bländare och brännvidder. Toppklassad av FOTO och skulle förmodligen även idag tillhöra toppskiktet av avancerade kompakter.Märkligt att den försvann så fort från hyllorna, förmodligen tog E300 över köparna då den var obetydligt större och en systemkamera till i stort sett samma pris Tyvärr (eller som väl var) hade jag inte hunnit testa några tillbehör såsom teletillsatser el. liknande. Jag hade lätt kunnat ge betyget mycket bra om det inte vore för handhavandet och den usla autofocusen.
Liknande produkter: Canon
Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 4
MINUS: För långsam för rörliga motiv.
Jag valde den här kameran för att ha en förhållandevis liten kamera som ändå hade bra bildkvalitet och det kan jag inte klaga på. Bildkvaliteten är nog den bästa bland kompaktkamerorna.
Däremot är den lite långsam, det tar för lång tid från att man trycker av till att bilden registreras, så för rörliga motiv fångar man ibland en annan bild än den man ser på displayen. Inte värre än andra kompaktkameror, men inte lika snabb som systemkameror. Jag lånar ibland en Canon 10D och skillnaden är stor, där blir det den bild man ser i sökaren som registeraras när man trycker av! Samtidigt är den för stor för min smak...
För stillastående motiv är Olympusen dock väldigt bra.
Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
MINUS: Dålig Zoom(5x) , långsam autofokus
utbyggnads möjlighet med skuvfattning tex filter mm..
Liknande produkter: inga
Kundtjänst: inga
Köpt hos: Privat
Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: I dagsljus, med blixt, eller utan, får man lätt blåstick och displayen oduglig i motljus - fungerar helt enkelt inte! Lite tung. Färgåtergivningen är långt under min gamla Minolta KD-500Zs briljanta kvalité!
Underbar kamera inonhus, nattetid, tar näst intill perfekta panorma-bilder, startar överraskande snabbt. Känns otroligt gedigen, trots det wobbliga objektivet!
Manualen, som fyller två A4-pärmar, reflekterar de röriga kamera-menyerna, de ologiska uppdelningarna, vilket gör den, till syvende sidst, svårbegriplig och ohanterlig.
Ger i mitt tycke alltför mjuka bilder, och utomhus, när solen gått ner och himlen är blå, blir bilderna förvånansvärt dåliga, men tanke på priset.
Liknande produkter: F808, m.fl.
Kundtjänst: Trevlig och kunnig personal, lyhörd.
Köpt hos: Ericssons Foto i Mölndal
Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: Det jag skrev i ett tidigare inlägg om många knappar gäller inte längre, dom är där för att användas på ett enkelt sätt.
Har nu använt kameran under ett par månader och ett par tusen bilder säkert. Har haft ett flertal andra märken av kameror och alla har sina fördelar, men 8080 är nog den som har fallit i min smak. Det jag har köpt till är sådant som det har pekas på här i tidigare inlägg! Ett stativ för macrofotografering gjorde susen för fina macrobider + ett skyfilter som i mitt tycke fick bilderna att bli jämnare KÖP KÖP. Köpte även till ett extra batteri på ZEBRAMEDIA för futtiga 186kr en bråkdel av vad originalbatteri kostar.
Mycket nöjd med denna kamera........
Macro och blixtbilder slår nog det mesta.
Den här kameran kommer jag nog aldrig att göra mig av med. Fast jag har andra digitala som är så mycket vassare på pappret, men i handen så är 8080 oslagbar......
Liknande produkter: Canon 300D, D70 m.m.
Köpt hos: www.technikdirekt.de
Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: -Långsam fokusering
Jag kände att det var dags för en stilig digitalkamera. Jämförde tester hit och dit här och där och bestämde mig till slut för 8080:an. Jag diggar vidvinkeln och har i nuläget inget intresse av mycket zoom. Trots priset är jag toknöjd, men å andra sidan är det bara en månad sedan jag köpte kameran.
Köpt hos: Cyberphoto
Pris: 7000
Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
MINUS: Den manuella fokusen - Totalt värdelös (AAARGH!) Förvirrade menyer - Svårt att hitta rätt Digital Noise reduction - Värdelöst (All textur försvinner i en suddig dimma) Liten fördröjning mellan avtryck till bild
Kameran exponerar väldigt bra. Bilderna blir skarpa och fina. Beror på att den är utrustad med en så fin lins. Inte samma zoom-omfång som konkurenterna, men Olympusen har den finaste linsen av alla de nya kompakt 8mp kamerorna utan tvekan. Själv tycker jag att det är slutresultatet som räknas.
Om där varit en manuell fokusring på objektivet så hade kameran varit en riktig höjdare. Nu är det bökigt och det är svårt att se var skärpan ligger i sökaren. Verkligen värdelöst eftersom jag gillar macrofoto så mycket. Det stör mig enormt mycket.
Vid ISO 50 är bilderna en fröjd att kolla på. Så rena som det bara går - Toppklass
Det högsta ISO talet ligger på 400, men då är resultatet inte lika imponerande. Rejält brusigt.
Kamerans batteri håller i en evighet. Enligt tester så ligger kameran i toppskiktet av alla digitala kameror.
Startar omedelbart!
Viss fördröjning från klick till bild, och det är ganska irriterande, speciellt om man försöker plåta barn eller något annat som rör sig hastigt och lustigt.
Autofokusen är bra i dagsljus, fast ibland verkar den inte hitta skärpan. Det är också ganska störande... I dunklare belysning får kameran än mer problem.
Om man är ute efter en kompaktkamera som tar grymt bra bilder i bra ljus med motiv som inte rör sig för mycket är det en bra kamera. Den har mycket inställningar man kan pilla på och få kameran lite mer anpassad till sig själv.
A3 bilder är inga problem.
Köpt hos: Scandinavian Photo
Pris: 8000
Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: Långsam inläsning av RAW & TIFF, låst focus och zoomläge vid filmning, långsam AF i svagt ljus och i makro, begränsad ledning av bildskärmen, opraktiskt fäste av bärrem.
Kamerans fullständiga namn: Olympus Camedia C-8080 Wide Zoom
Har fått mycket bra kritik i pressen för bl.a. brusfria bilder.
För detaljerade specs besök Olympus sida:
http://www.olympus-europa.com/cameras/
Jag har tidigare använt bl.a. storebror Olympus E1.
1. Konstruktion: Hur lyckas man göra en kamera så kompakt? Imponerande! Det sitter knappar som man lätt kommer åt av misstag i början, men man lär sig efter hand. Ergonomisk! En nackdel är att bärremmens fäste på insidan sitter ovanför en knappanel så att remmen hänger ner över knapparna. Detta kan vara irriterande när man ska ändra inställningar ”on-the-fly”. Kameran väger 724g inkl batteriet.
2. Objektiv: Mycket bra vidvinkel för inomhusbruk och landskap samt en kraftfull zoom motsvarande 28-140mm på 35mm kamera med ljusstyrka 2,4-3,5. Relativt tyst motorzoom som man sköter med pekfingret. Filterdiameter 58mm. Motljusskyddet som medföljer är inte idealt, och ibland har jag fått irriterande ljusreflexer vid motljus. Två makrolägen, närgräns 2cm. Tar viss tid att lära sig hantera makrolägena och autofokusen arbetar långsamt och inte optimalt. Finns dock manuell fokus, vilket är att föredra.
3. Bildskärm: Bildskärmen är välplacerad, ledbar och antireflexbehandlad för fotografering i solljus. Fungerar som den ska. Speciellt praktiskt om man inte vill ta av sina glasögon eller vid makrofotografering om man inte vill bli blöt om armbågarna. Också juste för "över-huvudet-bilder". Går dock inte att vika ut i sidled, så det blir svårt att ta stående bilder.
4. Bildkvalitet: Superb! Jag har inget att klaga på. Bra skärpa, färg, detaljåtergivning och inget brus! Insåg direkt att jag måste skaffa bättre och större bildskärm.
5. Hastigheter: Mycket snabb uppstart, c:a 0,5s till skjutklar. Stänga av tar ungefär lika lång tid. Inläsning av bilder (testat på Compact Flash Ultra II): En sekund för SQ1 (lägsta kvalitet) och HQ. Två sekunder för SHQ. RAW och TIFF tar elva respektive femton sekunder (känns som en evighet!). De lägre upplösningarna fungerar bra som testbilder innan man drar av en RAW/TIFF, men femton sekunder för en TIFF?
5. Minne och drift: Tar xD, CF, MicroDrive. Jag kör CF Ultra II och det fungerar utmärkt. Lätt att byta. Man kan ha ett xD-kort i samtidigt och det är ännu enklare att byta. Formatera eller radera minnet går på ett nafs. Li-Ion batteriet fick bekänna färg på en åtta dagars fjällexpedition. Ett batteri räckte till hela resan, och då var det en hel del bildgranskning inräknad. Extrabatteri är dock ett måste av bekvämlighetsskäl, eller hur?
6. Speciellt praktiska funktioner: Exponeringslås (AEL) sitter välplacerad vid kameragreppets långfinger. Vidare bra alternativ för ljusmätning; flerzon, spotmätning eller centrumvägd. Använder samtliga. Kameran har också ett smart snabbgranskningsläge (Quickview) som jag ofta använder. Det går snabbt att växla mellan bildtagning och detta. Ett par tryckningar på info-knappen och man får data på exponering/bländare/iso/vitbalans och histogram (!) framför sig. Generellt vad gäller menyer (struktur och navigering) får kameran godkänt. Navigering är en vanesak. Det finns mängder av konfigurationsmöjligheter och programmerbara snabbvalsknappar.
7. Video: Jag har inte testat detta tillräckligt helt enkelt för att jag använder en videokamera för rörliga bilder. Videoformatet är 640 x 480 med 15 bilder/s så länge minnet räcker. C-8080 är ingen kamera för den som tänker ta rörliga bilder, hade väl kunnat avstå från denna funktion tycker jag. Man kan nämligen inte ställa om fokus när man väl börjat filma, inte heller zooma. Ljudet är inte heller imponerande.
En kamera i samma klass som C-8080 är Canon Powershot Pro1 som fått bättre kritik vad gäller detaljupplösning men sämre vad gäller brus. Powershot Pro1 är något dyrare, har en större zoom (motsvarande 28-200 mm på 35mm kamera). I övrigt är kamerorna varandra väldigt lika. C-8080 kan dock spela in videoclip obegränsad tid eller så långt minnet räcker, medans Powershot Pro1 har max 30s/clip.
Sammanfattningsvis kan sägas att C-8080 är en mycket prisvärd kompaktkamera och kanske rent av den bästa i sin klass. Olympus kommer dock snart med en ny digital SLR i E-serien, Olympus E300, som på papperet ser intressant ut:
http://www.dpreview.com/news/0409/04092710olympuse300.asp
Jag känner inte till prislappen. Kanske värd att vänta på? :)
Liknande produkter: Canon Powershot Pro1
Kundtjänst: Mycket kompetent och tillgänglig kundtjänst!
Köpt hos: Cyberphoto
Pris: 7170
Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: Ibland svårt att fokusera vid extrem makro (närmre än närgränsen) och i svagt ljus.
Har inte hittat någon annan kamera som matchar under systemkamerorna. Även där tveksamt ibland.
Liknande produkter: Jag jämförde med digitala systemkameror (Canon 300D, Nikon D70). Har inga direkta konkurrenter under systemkamerorna. Mitt fokus ligger på bildresultaten.
Köpt hos: Scandinavian Photo
Pris: 8995
Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: Långsam i tiff och raw formatet, saknar helt infällbar skärm (baksidan utåt som tex. Canon),
Köpte den i juni, tagit en hel del bilder med väldigt bra kvalitet. Det enda som har strulat var att
den ratade ett Kingston CF 1024mb kort, så man fick byta ut det mot två Kingston 512mb i stället.
Att den dessutom kan spela in video med bra kvalitet är ett plus.
Liknande produkter: Canon Powershot Pro1, Konicaminolta Dimage A2,
Köpt hos: webhallen
Pris: 7900
Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: Stort format (på kameran).
En angenäm bekantskap. Det mesta känns bra trots att jag knappast hunnit titta i handböckerna. Möjligen har jag haft svårt att välja bästa metod för makrofotografering (det finns flera). Jag skulle också velat ha haft en svensk "komma-igång-broschyr" i stället för den finska. Kameran ger onekligen möjligheter till tekniskt bra bilder.
Liknande produkter: Bl a Konica Minolta A2
Köpt hos: Webhallen
Pris: 8300
Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: Lite seg AF i dåligt ljus.
Helt otrolig kompaktkamera. Känns mycket stabil. Ergonomin är alldeles utomordentlig!
Liknande produkter: Olympus C-5060, Canon EOS 300D, Nikon D70.
Kundtjänst: Kundtjänsten på Cyberphoto.se är den bästa jag har stött på. Mycket bra bemötande på både telefon och mail.
Köpt hos: Cyberphoto
Pris: 8603
Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: En aning klumpig.
Detta är min andra digitalkamera. Bilderna är betydligt
bättre än min gammla Nikon 885.
Färgerna är naturliga, skärpan den bästa jag sett.
Dom testerna jag läste innan köpet talade sanning och
denna kamera är lätt att bli imponerad av.
Kameran andas kvalite med sin robusta magnesiumhölje samt
den fin fina optiken,
Liknande produkter: Nikon 8700, Minolta A2
Köpt hos: Nettobutiken
Pris: 8200
Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: Relativt dyr, långsam i TIFF o RAW-format.
Har haft kameran i snart 2 månader och börjar förstå mycket av kamerans möjligheter. Den känns väldigt gedigen att arbeta med och har alla förutsättningar till att ta bra bilder med. Tyvärr är den väl långsam vid hög upplösning. Ergonomin är bra när det gäller hur den ligger i handen, (*) däremot kan det vara lite knepigt att hitta alla knappar i en fotosituation. Powerknappen kan man lätt komma åt av misstag. Men överlag är jag mycket nöjd.
Liknande produkter: Prövade arbetsplatsens SONY DCS -V1 en period innan.
Köpt hos: Kungsholmens foto, Stockholm
Pris: 8700
Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: Många inställningar/menyer är det;=)
Kundtjänst: Bara BRA.
Köpt hos: Technikdirekt.de
Pris: 7774
Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: Komplicerat menysystem
Liknande produkter: Tittade på digitala SLR och andra 8 MP kameror
Pris: 9000