Annons

Gitzo GT5532S


Summering

Trebent stativ i karbon utan mittpelare. Byggt för långa tele och tung last (40kg)



Betyg


(5/5)
(4/5)
(5/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Lennart Bergvall
2013-05-01 Lennart Bergvall

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Mycket stabilt, flexibelt och smidigt. Måttlig vikt med hänsyn till funktionen. Hög kvalité
MINUS: Trots allt en vikt på 2,8 kg som ska bäras tillsammans med annan utrustning

Jag har under några år varit ägare till ett Gitzo GT3530LSV som jag varit mycket nöjd med. Men sedan jag skaffat ett 800mm tele kunde jag konstatera att mitt första stativ var för vekt. Det var inte i första hand vikten, utan svängmassan hos objektiv och kamerahus som utgjorde problemet. Frontlinserna är ganska tunga och ihop med Canon 1D som är ett relativt tungt kamerahus krävdes stabilare stativ. Det kraftigare Gitzo GT 5532S löste det problemet även om stibilitet är ett relativt begrepp. Om man aktiverar Live view och zoomar in maximalt med ett långt och tungt tele på kamerahuset inser man att det bara är urberget som är stabilt. I mitt fall kunde jag efter ett ovetenskapligt test konstatera att de självsvängningar som uppstår när man stöter till kamerakombinationen ovan, stannade av på mindre än en sekund med Gitzo 5532 under kameraprylarna. Med Gitzo 3530 under kameran dröjde det 2-3 sekunder innan grejorna stod still. Det kraftigare stativet är betydligt stabilare. Det pris man får betala förutom en ganska saftig prislapp, är nästan ett kilo tyngre utrustning. Men det är å andra sidan inte någon poäng med att lätta packningen om man sedan inte får några bilder.
Det jag gillar med Gitzo stativen (och det gäller båda) är att de är väldigt flexibla och smidiga att jobba med. Benen går att vinkla ut i tre olika lägen där det sista läget placerar benen nästan rakt ut, men bara nästan. Fästet för stativhuvudet trycks inte ända ner i gyttjan, utan det blir några centimeter kvar, vilket känns bra. Men man är ändå väldigt nära marken, vilket är nödvändigt vid makrofotografering. Inställningarna av benvinklar och längd är enkel och smidig, och kvalitén är förtroendeingivande. Det är prylar som är gjorda för att hålla länge och hålla ägaren på gott humör.
Det finns billigare stativ. Men det är bättre att bli sur när man betalar, och sedan vara nöjd och glad var stund därefter, än tvärtom.

Liknande produkter: Har inte sonderat marknaden så väldigt noga. Fick rekommendation av en proffsfotograf att köpa Gitzo, och har varit väldigt nöjd. Finns säkert andra bra och prisvärda grejor

Kundtjänst: Har aldrig behövt anlita kundtjänst eller service
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.