Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
MINUS: Scannerknappen på scannern ger värdelösa scanningar hur man än ställer in den.
För mig var priset direct avgörande, hade redan en HP flatbädd men kände att jag ville kunna scanna negativ, vilket den fungerar alldeles utmärkt för om man är amatör som jag har man däremot höga krav på resultatet bör man nog välja en annan scanner. Programvaran är ingen vidare och inläsningsprogtammet vägrade fungera eftersom det var samma som min flatbädd använder doch fungerar allt perfekt om man kör genom Photoshop.
Liknande produkter: Dyrare scannrar
Köpt hos: Scandinavian Photo
Pris: 2250
MINUS: Bildkvalitet (färg)
Jag har kört Filmscan 35 sedan i våras. Den har stora brister i färgkvaliteten. Jag vet inte vad det beror på men färgstik är vanligt år olika håll (oftast magenta).
Detta är dock till viss del en erfarenhetsfråga. Programvara tillåter vis kompensering.
Uselt är dock att man inte kan lägga upp egna scanprofiler för olika filmer. Det profiler som medföljer har i och för sig olika namn, genererar olika resultat men har inget att göra med egenskaperna hos de filmer de är skapta för. Man kan undra vem som gjort profilerna och om vederbörande är färgblind.
Stor varning för knappen på scannern. Det är bättre att köra genom den medföljande plug-in programmet till Photoshop.
Det bästa med scannern är dock priset och hastigheten. Det är klart att man får vänta under scantiden. Den är dock kortare än dyrare scannrar. Priset gör ju dessutom att var man kan ta sig lyxen att läsa in negativ. I förhållande till digitalkamera duger den till det mesta för en biligare penning.
Köpt hos: Microwarehouse
Pris: 2300
MINUS: Kass mjukvara, manuell montering, slö, dåligt ljus, bildkvalitén, hårdvaruknappen
Priset var avgörande för mej. Ville inte köpa en vanlig scanner pga upplösningen och filmscanners kostar en del. 1800dpi funkar perfekt för webben och om du inte är proffs.
USB är snabbt, enkelt och billigt jämfört med SCSI.
Knappen på scannern är både ett plus och ett minus. Plus för att du bara behöver stoppa in filmen och trycka på knappen för att en bild (BMP) efter en stund ska dyka upp på din hårddisk där du valt. Minus för att mjukvaran krånglar och innehåller buggar som jag förklarar här under.
Två program är allt scannern behöver. En applikation som du scannar med och sköter inställningar (TWAIN) och en liten applikation som läser av när du trycket på knappen på scannern. Problemet är att båda program innehåller inställningar för dpi mm men när du använder knappen så använder den scannerapplikationens inställningar istället för sina egna. Lägg sedan till att knappens applikation skriver över scannerapplikationens inställningar varje gång du använder den. Lägg sedan till att båda program innehåller buggar och verkar vara programmerade av nån som borde syssla med annat. Trycker du t.ex på knappen på scannern innan läshuvudet åkt tillbaks hela vägen så hänger sej alltihop. Det finns nya drivrutiner på mikroteks webbsida men de verkar inte göra några större förändringar. Min rekommendation är dock att installera dessa direkt och inte de från cdskivan först. Såg precis att det dykt upp drivrutiner för Windows XP men kan inte testa dessa.
Du måste flytta och lägga filmen rätt för varje bild du ska scanna, finns alltså ingen skena eller nåt att tillgå.
Scanningen tar en himla tid. Jag kör på 600 dpi och då orkar jag sitta kvar och vänta. 1800 dpi tar flera minuter för en bild. Du kan välja mellan low eller high quality när du scannar för att det ska gå fortare men low quality är bara att ignorera då det genererar helt oanvändbara bilder.
Det verkar som om du måste vänta ett tag tills lampan i scannern värmt upp. Bilderna verkar bli blåaktiga annars. Har du inte installerat programmet för knappen på scannern så går lampan igång först när den börjar scanna och du kanske kan förstå vad det leder till.
Bildkvalitén kan jag inte jämföra eftersom jag bara har denna scanner men jag antar att den ligger på leka-hemma-hobby-nivå. Scannar man två eller tre gånger av exakt samma bild så blir resultaten lite olika. En kan vara lite blåaktig och andra kan vara lite ljusare eller mörkare. Det känns som om man ska vara säker på att få en någorlunda korrekt bild, ska två/tre scanningar tas och på nåt sätt sedan ta medelvärdet på dem.
Detta är ingen scanner du vill scanna rulle efter rulle i (som jag gör). Jag rekommenderar dej i så fall att vara tekniker.
Liknande produkter: Dyrare filmscanners.
Kundtjänst: Har varit i kontakt med Mikrotek angående den ruttna mjukvaran men ingen direkt respons har jag fått.
Köpt hos: Scandinavian Photo
Pris: 2800