Recension / Test / Priser / Fakta
Post Exposure, Second Edition (Ctein)
Summering
ISBN 0-240-80437-6. Focal Press 2000. Tekniskt tung bok som tar upp ett stort spektrum skiftande ämnen, från hur mänskliga ögat fungerar, film "ser" världen till slutgiltiga kopian och andra, ...Läs mer
Mer info
ISBN 0-240-80437-6. Focal Press 2000. Tekniskt tung bok som tar upp ett stort spektrum skiftande ämnen, från hur mänskliga ögat fungerar, film "ser" världen till slutgiltiga kopian och andra, alternativa, tekniker.
Recensioner
Forumdiskussioner Det finns just nu inga diskussioner kopplade till denna produkt. Det kan ändå finnas diskussioner som går att hitta med sökfunktionen.
Till salu i Köp&Sälj Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.
Bilder tagna med produkten
Det finns just nu inga publicerade bilder med denna produkt.
Ägare
Medlem | Lagd i kameraväska + |
---|---|
maxzomborszki | 2004-06-05 11:52:42 |
Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.
MINUS: Tungläst, teknisk, träig
Detta är definitivt inte boken för lättskrämda läsare. Boken angriper problemen från en teknisk synvinkel. Ctein är i grund och botten en naturvetare och försöker alltid förklara sakerna och visa det med egna tester, inte bara nöja sig med varför är något som det är.
Boken börjar med hur det mänsliga ögat ser och jämför det sedan med hur film respektive papper "ser". Ett mycket intressant kapitel är "Metering and the Myth of 18% Gray" som noggrant förklarar och försöker avliva myten om att kamerans inbygda reflekterande ljusmätare är kalibrerad till 18%.
Eftersom Ctein även är en perfektionist när det kommer till kopiering har han en stor avdelning om just kopieringsprocessen, med en av de få riktigt omfattande testerna av förstoringsoptik som jag känner till, om inte den enda.
Ytterligare avdelningar som är värda att nämna är de knep han delar med sig av, inom de mest skiftande områden, samt användbara tillbehör som han tipsar om. Han tar även upp problem med multikontrastpapers känslighet för olika våglängder, främst ultraviolett ljus och den oskärpa som kan uppkomma genom förstoringsoptikens longitudinella kromatiska aberration (LCA) när det gäller just UV-ljus. Men han nämner också fördelarna med multikontrastpapper vid just "split-filtering". En annan avdelning handlar om plastpapprets beständighet och hans erfarenheter, tester och kontakter med papperstillverkarna.
Slutligen i boken visar han sitt mörkrum. Det är ganska intressant läsning som visar vad en riktig entusiast gör!
Men du är varnad, boken är inte någon generell fotolitteratur, men innehåller mycket intressant läsning om man nu orkar med denna typ av böcker.